ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-3-2023

Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Θλίψη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αργολίδας

Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, η αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου. Με πλούσιο ερευνητικό έργο, διενήργησε πολλές ανασκαφές, μεταξύ των οποίων η συστηματική ανασκαφική έρευνα -σε συνεργασία με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο- στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας στην Αργολίδα, ενώ υπήρξε Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η Βοιωτία, η Λακωνία, η Αρκαδία, η Κορινθία και η Αργολίδα έγιναν για αυτήν πατρίδες και την οδήγησαν μέσα από τα σπουδαία μνημεία τους στην καρδιά της ελληνικής Προϊστορίας, στον Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

Η Καίτη Δημακοπούλου κατέταξε τον εαυτό της μέσα από τις διακεκριμένες σπουδές της και τις αρχαιολογικές της έρευνες στην κορυφή της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι μελέτες της προώθησαν την έρευνα της Μυκηναϊκής Αρχαιολογίας και έγιναν σημείο αναφοράς για τους συναδέλφους της σε όλο τον κόσμο. Από τη θέση της Εφόρου Προϊστορικών Συλλογών και της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου φρόντισε για την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού κυρίως μέσα από πολύ σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μυκηναϊκός Κόσμος και οι πρωτοπόροι ερευνητές του Ερρίκος Σλήμαν, Παναγιώτης Σταματάκης και Χρήστος Τσούντας υμνήθηκαν από την Καίτη Δημακοπούλου με τον τρόπο που μόνον εκείνη γνώριζε να αποδίδει τιμές και σεβασμό.

Ωστόσο ολόκληρη την ύπαρξή της κατέλαβε σταδιακά ένας τόπος μαγικός που τον αγάπησε σαν παιδί και τον υπηρέτησε με τη σοφία ενός εφέδρου μέχρι το τέλος της ζωής της. Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Μιδέας στην Αργολίδα έγινε το αντικείμενο των αρχαιολογικών της ερευνών από το 1983 μέσα από την συστηματική ανασκαφή συνεργασίας με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Τα αποτελέσματα των ερευνών της και τα σπουδαία ευρήματα παρουσιάζονταν με μεγάλη ταχύτητα στην επιστημονική κοινότητα αλλά χαρίζονταν και γενναιόδωρα στο ευρύ κοινό της περιοχής. Το υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς την οδήγησε, πέρα από την έρευνα, στην συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Για χάρη του υπερκέρασε με την μοναδική επιμονή και στοχοπροσήλωσή της κάθε εμπόδιο και δυσκολία χαρίζοντας στην Αργολίδα έναν σπουδαίο επισκέψιμο και διδακτικό αρχαιολογικό χώρο.

Η Καίτη Δημακοπούλου διετέλεσε Προϊσταμένη της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη μετάβαση από τη δεκαετία του 1970 προς αυτήν του 1980. Σε μια εποχή που η Ελλάδα άρχισε να αλλάζει ραγδαία και η ύπαιθρος χώρα πέρασε στις εντατικές αγροτικές καλλιέργειες. Συνθήκες ιδιαίτερα δυσχερείς και πιεστικές απαιτήσεις από την έντονη ανάπτυξη έπρεπε να δαμαστούν προκειμένου να σωθεί ο πλούτος του διαχρονικού πολιτισμού της περιοχής. Συνεχίζοντας το έργο των αρίστων προκατόχων της κράτησε με αταλάντευτο χέρι το τιμόνι του ταλανιζόμενου σκάφους της αρχαιολογικής υπηρεσίας και το οδήγησε αλώβητο στη σύγχρονη εποχή. Φεύγοντας από την Αργολίδα δεν άφησε πίσω φίλους ή οπαδούς, όποτε όμως η κουβέντα ερχόταν σ’ αυτήν και το έργο της μια βαριά αύρα πλανιόταν στην ατμόσφαιρα, όπως αυτή που αφήνει πίσω του ο σεβασμός και η ανομολόγητη απόδοση τιμής.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο
Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο

Θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Νέα επιδείνωση του καιρού
Νέα επιδείνωση του καιρού

Πού αναμένονται καταιγίδες και χιόνια

Ε.Α.Κ.Π.: «Οι πυροσβέστες να είναι πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι και θεατές στην ίδια τους τη ζωή»
Ε.Α.Κ.Π.: «Οι πυροσβέστες να είναι πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι και θεατές στην ίδια τους τη ζωή»

Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις από τη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Ο υπουργός Χατζηδάκης οφείλει εισφορές 4 ετών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών
Ο υπουργός Χατζηδάκης οφείλει εισφορές 4 ετών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Ο ίδιος Χατζηδάκης που κατηγορεί τους συναδέλφους του ως «φοροφυγάδες»
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge