Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
29-9-2018

Νέες εκδόσεις από το ΜΙΕΤ

Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας

Νέες εκδόσεις από το ΜΙΕΤ
fontsize

Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) μπορείτε να βρείτε τις παρακάτω νέες εκδόσεις.
 
  
Ευριπίδου
Βάκχαι

Εισαγωγή, αρχαίο κείμενο, μετάφραση, σχόλια: Αθανάσιος Δ. Στεφανής
Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών / Βιβλιοθήκη Α. Μανούση 2018
Σελίδες: 361
Διαστάσεις: 16,5 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-404-343-9
Τιμή: 15,00 € // στο ΜΙΕΤ 13,50 €
 
Περιγραφή
«Η τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες είναι ένα πολύ σημαντικό όσο και δύσκολο έργο από το οποίο προβάλλουν διαρκώς αναπάντητα ερωτήματα, ενώ εγείρονται και σοβαρές αμφιβολίες για την ορθότητα της ερμηνευτικής του προσέγγισης. Δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί πρόκληση για τους μελετητές, καθώς η μελέτη αυτού του κειμένου συνδέθηκε με μείζονα φιλολογικά προβλήματα, όπως είναι ο τόπος συγγραφής του και ο χρόνος της παράστασης, η σχέση του με τη διονυσιακή λατρεία και τελετουργία, οι «στόχοι» του ποιητή, αλλά και η συσχέτιση που έγινε κατά καιρούς με νεότερες απόψεις και θεωρίες, οι οποίες αναφέρονται , μεταξύ άλλων, στην παρενδυσία και την ταυτότητα φύλου, στην ψυχανάλυση και την ψυχοθεραπεία και, τελευταία, στο μεταθέατρο. Η παρούσα ερμηνευτική έκδοση έρχεται να προσθέσει μια ακόμη απόπειρα για τη διασαφήνιση και όσο το δυνατόν πληρέστερη κατανόηση του αινιγματικού αυτού έργου του Ευριπίδη…». 
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


●●● / ●●●
 
 
Ντήτερ Χένριχ
Μεταξύ Καντ και Χέγκελ. Διαλέξεις για τον γερμανικό ιδεαλισμό

Επιμέλεια – πρόλογος: Ντέιβιντ Σ. Πατσίνι
Μετάφραση: Θοδωρής Δρίτσας
Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Γιώργος Ξηροπαΐδης
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2018
Σελίδες: 423
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-522-1
Τιμή: 20,00 € // στο ΜΙΕΤ 18,00 €
 
Περιγραφή

Το 1973 ο καθηγητής Φιλοσοφίας και φιλόσοφος Ντήτερ Χένριχ, αναγνωρισμένος ήδη για την έρευνά του στον Καντ, τον Φίχτε, τον Χαίλντερλιν και τον Χέγκελ, ιδίως με τις δημοσιεύσεις του γύρω από τα προβλήματα της αυτοσυνείδησης, κλήθηκε να παραδώσει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μια σειρά διαλέξεων για την περίοδο της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας (1781-1844). Οι 21 αυτές διαλέξεις, οι οποίες εκδόθηκαν δύο δεκαετίες αργότερα με τη φροντίδα του Ντέιβιντ Πατσίνι, αποτέλεσαν και αποτελούν σταθμό στην εξοικείωση της «αγγλοσαξονικής» με την «ηπειρωτική» παράδοση της φιλοσοφίας, στην ανάπτυξη ενός διαλόγου μεταξύ τους, καθώς και μια διεισδυτική εισαγωγή στις μεταπτώσεις του γερμανικού ιδεαλισμού.

Στην πορεία από τον Καντ στον Χέγκελ ο Χένριχ διακρίνει τρεις διακριτές θέσεις: τη θέση του Καντ, τη θέση του ύστερου Φίχτε και τη θέση του Χέγκελ. Υπογραμμίζει ότι δεν υφίσταται μεταξύ τους μια γραμμική πορεία βελτίωσης, αλλά ότι πρόκειται για θέσεις ισοδύναμες και ανταγωνιστικές, ότι και οι τρεις παραμένουν ανοιχτές στον γόνιμο φιλοσοφικό διάλογο, ότι η καθεμία έχει τα δικά της φιλοσοφικά ερείσματα και δεν μπορούν να αναχθούν η μία στην άλλη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να τιτλοφορήσει το βιβλίο Μεταξύ Καντ και Χέγκελ, και όχι «Από τον Καντ στον Χέγκελ», τίτλος που θα υπονοούσε μια αναγκαία κίνηση από τον πρώτο στον δεύτερο στοχαστή.

Περιγράφοντας την πορεία αυτή, ο Χένριχ αναλύει τη σχέση ανάμεσα στο φιλοσοφικό σύστημα του Καντ και στον ιδεαλισμό που το διαδέχτηκε, επιχειρεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τις σχέσεις ανάμεσα στους ιδεαλιστές φωτίζοντας τις μείζονες διενέξεις που ξέσπασαν μεταξύ μαθητών και δασκάλων (όπως οι διαμάχες μεταξύ του Φίχτε και των καντιανών, μεταξύ του Φίχτε και του Σέλλινγκ και μεταξύ του Χέγκελ και του Σέλλινγκ), αλλά και να δώσει απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς συνέβη τη στιγμή που η ιδεαλιστική φιλοσοφία κατέρρευσε και τη θέση της κατέλαβαν ο υπαρξισμός και ο μαρξισμός.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 

●●● / ●●●

 
Matthew Johnson
Αρχαιολογική θεωρία. Μια εισαγωγή

Μετάφραση: Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2018
Σελίδες: 464, με α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 16,5 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-526-9
Τιμή: 16,00 € // στο ΜΙΕΤ 14,40 €
 
Περιγραφή

Δεν υπάρχει πράξη χωρίς θεωρία. Δεν υφίσταται δυνατότητα κατανόησης μιας κοινωνίας, χωρίς ένα ουσιαστικό θεωρητικό υπόβαθρο. Ακούγοντας και διαβάζοντας καθημερινά κάθε είδους αποφάν­σεις περί της κοινωνίας, συ­χνά δεν υποψιαζόμαστε ότι η θεωρητική μελέτη της δεν είναι μόνο μια «εμπειρο­τεχνική» ενασχόληση, αλλά και μια εξειδικευμένη επιστημονική δραστηριότητα. Ένα ση­μαντικό κομμάτι της θεωρίας των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών συνιστά πλέον η αρ­χαιολογική θεωρία, δηλαδή η θεωρητική μελέτη των κοινωνιών του παρελ­θόντος μέσα από τα υλι­κά τους κατάλοιπα.

Το βιβλίο είναι μια πραγματική αποκάλυψη για τον αναγνώστη. Ο εξαιρετικά ταπει­νόφρων και φαινομενικά εξειδικευμένος τίτλος του δεν προϊδεάζει για τον πλούτο και τη σημασία του περιεχομένου του. Αφενός, με αφορμή την αρχαιολογική θεωρία το βιβλίο μυεί τον αναγνώστη σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα βασικών κοινωνιολογικών και επιστημολογικών εννοιών (π.χ. θετικι­σμό, εξελικτισμό, μαρξισμό, δαρβινισμό, μεταμοντερνισμό, κλπ.). Αφετέρου, οι σύνθετες αυτές θεω­ρητικές έννοιες καθίστανται προσιτές στον καθένα μέσω της σπάνιας γλα­φυρότητας της αφήγη­σης και του ιδιαίτερου χαρίσματος του συγγραφέα. Ο Βρετανός αρ­χαιολόγος Matthew Johnson δεν είναι απλώς ένας από τους καλύτερους γνώστες της αρχαιο­λογικής και κοινωνικής θεωρίας διε­θνώς, αλλά και ένας εμπνευσμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «είμαστε όλοι θεωρητικοί», είτε το θέλουμε είτε όχι. Το βιβλίο αυτό ανοίγει τον δρόμο για να γίνουμε καλοί και καταρτισμένοι θεωρητικοί, συνειδητοποιώντας τη σημασία της θεωρίας, τον διαρκή διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και τη θεμελιώδη αξία του θεωρητικού πλουραλισμού και της κριτικής σκέψης.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


●●● / ●●●


 
Ευθαλία Παπαδάκη
Πίσω από το πέπλο της ωραιότητας. Ο Μυστικός κόσμος της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού

Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2018
Σελίδες: 348, με α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 16 x 23,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-476-234-7
Τιμή:18,00 € // στο ΜΙΕΤ 16,20 €
 
Περιγραφή

Καρπός εξαντλητικής έρευνας αρχειακών τεκμηρίων και ευρύτατης βιβλιογραφίας, η έκδοση κατορθώνει να ανασυστήσει το αποκρυφιστικό και μυστικιστικό υπόβαθρο της σικελιανικής ποίησης, αλλά και των Δελφικών Γιορτών, του έργου ζωής του ζεύγους.

Υπογραμμίζεται η κυρίαρχη επίδραση των πνευματικών και αισθητικών αναζητήσεων της Εύας στον νεαρό και κατόπιν στον ώριμο Σικελιανό. Επίσης, αποδεικνύεται η ενεργή συμμετοχή του ζεύγους σε διεθνείς κύκλους, οι καλλιτεχνικές και πολιτικές αναζητήσεις των οποίων περιλάμβαναν μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων: από τον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό, το ελεύθερο ανοιχτό θέατρο, την αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος και τα μοντερνιστικά καλλιτεχνικά ρεύματα, ως τα ριζοσπαστικά κινήματα κοινωνικής αναμόρφωσης και τις ουτοπικές κοινότητες του Μεσοπολέμου.

Ένα βιβλίο που βαθαίνει και διευρύνει τη γνώση μας για τον κόσμο του ζεύγους των Σικελιανών και για το έργο τους, παρουσιάζοντάς μας ολοζώντανα δύο διανοούμενους που ήταν ενεργά όσο και μαχητικά μέλη κάποιων από τα πιο προωθημένα πνευματικά και κοινωνικά ρεύματα της ανήσυχης εποχής τους.

 
●●● / ●●●

 
Οι εξαρτήσεις. Αίτια, μηχανισμοί, εκδηλώσεις, αντιμετώπιση
Κείμενα: συλλογικό

Επιστημονική επιμέλεια: Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Χριστίνα Δάλλα
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2018
Σελίδες: 263, με α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 16,5 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-527-6
Τιμή: 18,00 € // στο ΜΙΕΤ 16,20 €
 
Περιγραφή

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών ευθύνεται για 450.000 θανάτους ετησίως και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ για 3,3 εκατομμύρια θανάτους, ενώ συνδέεται με τουλάχιστον 60 διαφορετικές ασθένειες και επιπλέον επιβαρύνει την υγεία και την καθημερινότητα των ανθρώπων στο περιβάλλον του εξαρτημένου ατόμου. Αυτές είναι δύο χαρακτηριστικές όψεις του φαινομένου των εξαρτήσεων, το οποίο παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και χαρακτηρίζεται από διαρκείς μεταμορφώσεις και νέες προκλήσεις. Κι αυτό, γιατί η εξάρτηση είναι στενά συνυφασμένη με την ίδια τη φύση του ανθρώπου, ο οποίος επιδιώκει την ευχαρίστηση, την ηδονή και την ανταμοιβή, αλλά εγκλωβίζεται στην καταναγκαστική αναζήτησή τους χάνοντας συχνά τον έλεγχο της συμπεριφοράς του και την ικανότητα διαχείρισης της προσωπικής του ζωής. Και βέβαια, αυτό δεν αφορά μόνο τις εξαρτήσεις από εθιστικές ψυχοδραστικές ουσίες, αλλά και τους συμπεριφορικούς εθισμούς, οι οποίοι αγγίζουν πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής: τη χρήση του διαδικτύου, τα τυχερά παιχνίδια, τη διατροφή, τη σεξουαλική δραστηριότητα ή τη σωματική άσκηση.

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι η εξάρτηση είναι μια χρόνια νόσος του εγκεφάλου την οποία καθορίζουν περιβαλλοντικοί, φαρμακολογικοί και γενετικοί-βιολογικοί παράγοντες. Αυτή την αντίληψη έχουν υιοθετήσει και οι ειδικευμένοι επιστήμονες που υπογράφουν το βιβλίο αυτό. Εκθέτουν τις τρέχουσες επιστημονικές απόψεις για τις ουσιοεξαρτήσεις, αποφεύγοντας κάθε δαιμονοποίηση, και σκιαγραφούν με εύληπτο, συνοπτικό αλλά και ολοκληρωμένο τρόπο τις βασικές γνώσεις και τα κύρια σημεία του πεδίου της «εξαρτησιολογίας».

Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές (ιατρικής, φαρμακευτικής, βιολογίας, νοσηλευτικής, ψυχολογίας, νευροεπιστημών και όχι μόνο), σε επαγγελματίες του χώρου της υγείας, αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό που θέλει να ενημερωθεί υπεύθυνα για το συγκεκριμένο θέμα.

Γράφουν οι: Σωτήρης Αθανασέλης, Κατερίνα Αντωνίου, Στυλιανή Βλάχου, Χριστίνα Δάλλα, Φωτεινή Δελή, Γιάννης Διακογιάννης, Αθανάσιος Δουζένης, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, Νικόλαος Κόκρας, Μένη Μαλλιώρη, Μάριος Μαρσέλος, Ελευθέριος Μέλλος, Γεώργιος Παναγής, Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Αλεξία-Βικτώρια Πολυσίδη, Βαλέρια Πομίνι, Ναυσικά Πούλια, Μανίνα Τερζίδου, Δόμνα Τσακλακίδου.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


●●● / ●●●

 
Γιαννούλης Χαλεπάς. Επιστροφή στον Πύργο
Κατάλογος έκθεσης

Κείμενα: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Τώνια Γιαννουδάκη
Επιστημονική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά
Αθήνα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς 2018
Σελίδες: 164, με έγχρωμες εικόνες
Διαστάσεις: 21 x 29 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-244-199-2
Τιμή: 25,00 € // στο ΜΙΕΤ  22,50 €
 
Περιγραφή

«…Ο Πύργος, ζωντανό μουσείο γλυπτικής, αποκαλύπτει σε κάθε βήμα, σε κάθε γωνιά, θαυμάσια δείγματα επεξεργασίας μαρμάρου: πλακόστρωτοι δρόμοι, θυρώματα, διάτρητοι φεγγίτες, λιθανάγλυφα, κρήνες, επιτύμβια στο νεκροταφείο, διάκοσμος στις εκκλησίες του. Τα σπίτι του Χαλεπά, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, η Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, καθώς και το πρόσφατο κόσμημα, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, συμπληρώνουν την εικόνα της παράδοσης της τέχνης του μαρμάρου σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο. Εν μέσω όλων αυτών, ένα όνομα ξεφεύγει από το μέτρο, κινείται πάνω από τα συνηθισμένα, τα γήινα: ο Γιαννούλης Χαλεπάς, θρυλικό όνομα για τη νεοελληνική γλυπτική, ο μεγάλος τραγικός μύθος. Ο νεαρός καλλιτέχνης που γνωρίζει πολύ νωρίς τεράστια αναγνώριση, η τραγική του μοίρα, η τρέλα και η απομόνωση, η δύστυχη μάνα, που δαιμονοποιεί και απαγορεύει τη γλυπτική του, που καταστρέφει τα έργα του –την ταυτίζει με τη Μήδεια (;)-, η ανακάλυψη του γηραιού πλέον Γιαννούλη, η επιστροφή στα ανθρώπινα, σε μια ήρεμη οικογενειακή ζωή τα τελευταία οκτώ χρόνια, οδηγεί σε μια εκπληκτική παραγωγή, που όλοι τη θαυμάζουν, ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν την καταλαβαίνουν. Διθυραμβικά σχόλια για την Κοιμωμένηκαι η συγκίνηση για την τραγική του μοίρα. Αυτός είναι ο Χαλεπάς για το πανελλήνιο: μια μυθιστορηματική μορφή-σύμβολο, με χαρακτηριστικά αγίου, που εξακολουθεί να συγκινεί ειδικούς, καλλιτέχνες, αλλά και ένα ευρύτερο κοινό. Η ακτινοβολία της Κοιμωμένης λίγο επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπά φιλοτεχνήθηκε στην Τήνο, μετά την επάνοδό του από το ψυχιατρείο της Κέρκυρας, και αργότερα στην Αθήνα, ότι το έργο αυτό έχει ξεχωριστή σημασία για τη νεοελληνική γλυπτική και ότι έχει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με το νησί της Τήνου.

Στην παρούσα έκθεση, γλυπτά και σχέδια του Γιαννούλη σε μονόφυλλα ή σε κατάστιχα λογαριασμών της πατρικής επιχείρησης (δάνεια της Εθνικής Πινακοθήκης), άγνωστα σχέδια από τη συλλογή Νικολάου Δούκα (Πύργος Τήνου), σπάνιο φωτογραφικό υλικό (αρχείο Κ. Π. Καλαϊτζίδη), καλύπτουν όλες τις δημιουργικές του περιόδους και παράλληλα αποκτούν άλλες διαστάσεις, φορτίζονται με άλλη σημασία∙ ξαναφέρνουν και τοποθετούν τον καλλιτέχνη στον δικό του «φυσικό» χώρο, δίπλα στον πατέρα του και στο εργαστήριό τους, στους συγχωριανούς του γλύπτες και μαρμαράδες, στον τόπο της μαρμαροτεχνίας, στον τόπο του.» 
Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά
(από τον κατάλογο)

 
●●● / ●●●

 
Όψεις της ιστορίας της Μυκόνου στα νεότερα χρόνια
Κείμενα: συλλογικό

Επιμέλεια: Δημήτρης Δημητρόπουλος
Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Μύκονος, Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.
Σελίδες: 205, με α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-9538-70-1
Τιμή: 14,00 € // στο ΜΙΕΤ 11,20 €
 
Περιγραφή

«Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει μελέτες ερευνητών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, αφιερωμένες σε θέματα της ιστορίας της Μυκόνου από την εποχή της λατινικής κυριαρχίας έως τον αρχόμενο 20ό αιώνα. Τα κείμενα αποτελούν επεξεργασμένες μορφές ανακοινώσεων, που παρουσιάστηκαν στη Μύκονο την άνοιξη του 2016 και του 2017, στο πλαίσιο των σεμιναρίων με τίτλο "Όψεις της νεότερης ιστορίας της Μυκόνου", που διοργάνωσε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ)...».

Στον τόμο γράφουν:

• Κώστας Γ. Τσικνάκης, Η Μύκονος τον 16ο αιώνα. Από τη βενετική στην οθωμανική εξουσία.
• Αγγελική Πανοπούλου, Δημογραφικά τεκμήρια για τον καθολικό πληθυσμό της Μυκόνου στην πρώιμη νεότερη εποχή.
• Ζήσης Μελισσάκης, Το αρχείο της Μονής Παναγίας της Τουρλιανής Μυκόνου.
• Ευγενία Δρακοπούλου, Όψεις του πολιτισμικού περιβάλλοντος της Μυκόνου. Εκκλησίες και Μοναστήρια (17ος-18ος αι.).
• Δημήτρης Δημητρόπουλος, Το Κοινό και τα ήθη, Μύκονος, 18ος-19ος αι.· σκέψεις με αφορμή τρία τεκμήρια.
• Ουρανία Πολυκανδριώτη, Αφηγήσεις και εικόνες της Μυκόνου. Στερεότυπα και παράδοση.
 (από το βιβλίο)
 

●●● / ●●●


Λογοτεχνία και λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος-20ός αι.
Πρακτικά ΚΒ΄Συμποσίου / Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας / Γιορτές Λόγου και Τέχνης / Λευκάδα, 9-10 Αυγούστου 2017

Κείμενα: συλλογικό
Αθήνα, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών 2018
Σελίδες: 276
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-7498-60-1
Τιμή: 15,90 € // στο ΜΙΕΤ 14,31 €
 
Περιγραφή

● Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Λογοτεχνία και λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος-20ός αιώνας. Γενική σκιαγραφία 
● Γιάννης Ξούριας, «Περί ιστορίας εν τη ποιήσει». Σχόλια στο έργο του Ιωάννη και του Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου.
● Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: Ποίηση και πολιτική στον καιρό της Μεγάλης Ιδέας
● Βασίλης Φίλιππας, Υπό την σκιάν του Βαλαωρίτη. Οι «ελάσσονες»
λευκαδίτες λογοτέχνες του 19ου αιώνα
● Ευθαλία Παπαδάκη, Χνούδια και πούπουλα, μικρά φτερά, ξυλάκια, φύλλα, όσα σωρεύει το πουλί στου δάσου τη μαυρίλα...Μια περιδιάβαση στην ποίηση του Άγγελου Σικελιανού
● Δημήτρης Σπ. Τσερές, Λευκάδιοι πεζογράφοι: Από την ηθογραφία του 19ου αιώνα προς την ψυχογραφία και την κοινωνική αναζήτηση. Ευστάθιος Βερροιώτης (1860-1928) - Νικόλαος Ι. Σταματέλος (1861-1889) - Διονύσης Δεβάρης (1883-1955) - Ανδρέας Δεβάρης (1887-1973) - Ανδρομάχη Φίλιππα-Χαριτωνίδου (1891-1969) - Φίλιππος Λάζαρης (1914-2000) - Κώστας Καλάνης (1916-1985)
● Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Λογοτεχνία και λογοτέχνες της Λευκάδας τον 20ό αιώνα. Κατευθύνσεις και όρια
● Παντελής Μπουκάλας, Ο Νίκος Κατηφόρης, ο Γεράσιμος Γρηγόρης και η τέχνη της ξερολιθιάς
● Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Επιλογή Βιβλιογραφίας για τη Λογοτεχνία, την Κριτική και τη Φιλολογία της Λευκάδας, 19ος-20ός αιώνας 
 (από τα περιεχόμενα)

 
●●● / ●●●

 
Αλέκος Ε. Φλωράκης
Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου

Αθήνα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς 2018
Σελίδες: 275, με έγχρωμες εικόνες
Διαστάσεις: 21,5 x 21,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-244-200-5
Τιμή: 26,20 € // στο ΜΙΕΤ 23,58 €
 
Περιγραφή

«Ολόκληρο σχεδόν το έδαφος της Τήνου είναι από μάρμαρο· επίσης υπάρχουν λατομεία πέτρας σε συνεχή λειτουργία". Αυτά μαρτυρεί ο περιηγητής J. Sandrart στα 1687. Ανάλογα μαρτυρούν και άλλοι περιηγητές, ενώ στα 1801 ο G. A. Olivier γράφει χαρακτηριστικά "οι κάτοικοι των χωριών Πύργος, Υστέρνια και Καρδιανή δουλεύουν και λαξεύουν το μάρμαρο που βρίσκεται στα μέρη τους, με προορισμό τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη", για να συμπληρώσει ότι το μεροκάματό τους κυμαινόταν από 20 έως 40 παράδες την ημέρα.

Έχει πλέον καταδειχτεί από την έρευνα ότι η Τήνος κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των νεοελληνικών κέντρων μαρμαροτεχνίας και γλυπτικής. Αυτό συμβαίνει επειδή εδώ -σε αντίθεση με άλλα κέντρα- ισχύουν συμπλεκτικά επτά παράμετροι αποφασιστικής σημασίας, οι οποίες και αιτιολογούν το γεγονός: (α) η επί αιώνες αδιάλειπτη ενάσκηση της τέχνης· (β) η παρουσία συμπαγούς ομάδας οικισμών στην "Οξωμεριά" με κύρια επαγγελματική απασχόληση το μάρμαρο· (γ) η αφομοίωση των τεχνολογικών και τεχνοτροπικών μεταβολών, των εκπορευόμενων από κέντρα μεγάλης διάρκειας (Ιταλία-Κρήτη, Κωνσταντινούπολη), και η διαμόρφωση τοπικού τεχνικού ύφους· (δ) η ευρεία διασπορά των τεχνιτών εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου και η ίδρυση εκεί εργαστηρίων· (ε) η προσαρμογή των τηνιακών μαρμαρογλυπτών στο κλίμα του Νεοκλασικισμού και η δημιουργία, μετά την απελευθέρωση, ενός ακμαίου δευτερογενούς κέντρου στην Αθήνα· (στ) η ανάδειξη από τους κόλπους των εργαστηρίων τους μεγάλων εκπροσώπων της νεοελληνικής γλυπτικής· και (ζ) η επιτυχής, μεταπολεμικά, ένταξη της τοπικής τέχνης του μαρμάρου στις δομές της "σύγχρονης χειροτεχνίας".»     
(από το βιβλίο)

 
●●● / ●●●

 
Δημητρίου Αλ. Γέροντα
Οι Αθηναίοι και η Αττική στην Επανάσταση του 1821

Αθήνα, Σύλλογος των Αθηναίων 2018
Σελίδες: 753, με έγχρωμες και α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN πανόδετου: 978-618-82213-3-8
Τιμή: 35,00 € // στο ΜΙΕΤ  29,75 €
 
Περιγραφή

«Το μνημειώδες έργο του Δ. Γέροντα για τους Αθηναίους Αγωνιστές του 1821 αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της βιβλιοθήκης της εθνικής παλιγγενεσίας. Παράλληλα έχει ένα ιδιαίτερα εμβληματικό χαρακτήρα, ενώ είναι μεστό συναισθηματικής φόρτισης και ευγενούς εθνικού φρονήματος. Οι Αθηναίοι απέδειξαν το 1821 ότι παρέμεναν επί αιώνες θεματοφύλακες των αξιών του έθνους μας, και ότι κρατούσαν άσβεστη τη φλόγα του πατριωτισμού κάτω από την σκιά του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως, αντάξιοι της κληρονομιάς των προγόνων τους. Τους τιμούμε όλους με δέος και σεβασμό...». 
Κωνσταντίνος Βελέντζας
(από το βιβλίο)

 
●●● / ●●●

 
Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Οι συνοικίες των Αθηνών. Η πρώτη επίσημη διαίρεση (1908). Ονομασία, αρίθμηση και πινακίδες οδών

Αθήνα, Εκδόσεις Μένανδρος 2018
Σελίδες: 175, με έγχρωμες εικόνες
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-618-5033-76-7
Τιμή: 16,00 € // στο ΜΙΕΤ 12,80 €
 
Περιγραφή

Οι εκδόσεις «Μένανδρος» παρουσιάζουν μία νέα ιδιαίτερη έκδοση-αφιέρωμα στην Αθήνα, με τίτλο: «Οι Συνοικίες των Αθηνών». Παρουσιάζεται η γοητευτική πορεία και ανάπτυξη της πόλης των Αθηνών από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και τον επίσημο σχηματισμό των συνοικιών (1908). Ουσιαστικά, προβάλλεται η μακρά πορεία της μετάβασης των Αθηνών, από τις συνθήκες της Τουρκοκρατίας και της εποχής του Όθωνα, τους μαχαλάδες και τα πλατώματα, στη λαμπερή πόλη με τον νεοκλασικό χαρακτήρα, τη σύγχρονη οργάνωση, τα τμήματα και τις συνοικίες της. Δηλαδή, τα ιστορικά δρώμενα, τα οποία επηρέασαν άμεσα την πόλη, και οι διαδικασίες μέσω των οποίων «η πόλις εγένετο πρωτεύουσα».

Στην έκδοση περιέχονται:
•Τα βασιλικά διατάγματα, οι αποφάσεις, οι νομοθεσίες και οι χάρτες συνοικιών σε ομοιοτυπική αναπαραγωγή των πρωτοτύπων
•Πίνακες ονοματοθεσιών συνοικιών και οδών
•Πίνακες πληθυσμού ανά συνοικία και χρονική περίοδο
•Τα πορτρέτα, οι βιογραφικές πληροφορίες και η προσφορά σημαντικών προσωπικοτήτων που συντέλεσαν καθοριστικά με το έργο τους
•Αρχειακές φωτογραφίες εποχής
(πηγή: Εκδόσεις Μένανδρος)


Βιβλιοπωλείο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
Τσιμισκή 11, τηλ. 2310 288 036
 
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα και Τετάρτη: 9.00-15.30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00-20.00
Σάββατο: 9.30-16.00

Σχετικά άρθρα:


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής του Τόλη Νικηφόρου
Παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής του Τόλη Νικηφόρου

Στη Στέγη της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

14-1-2020


«Casu consulto» της Κατερίνας Ανδριανάκη
«Casu consulto» της Κατερίνας Ανδριανάκη

Παρουσίαση βιβλίου στην Πρωτοπορία

8-1-2020

«Φιλί Στο Μέτωπο» της Χαράς Βλαχοδήμου
«Φιλί Στο Μέτωπο» της Χαράς Βλαχοδήμου

Παρουσίαση βιβλίου στην Πρωτοπορία

7-1-2020

Αφιέρωμα στον Νάνο Βαλαωρίτη
Αφιέρωμα στον Νάνο Βαλαωρίτη

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

3-1-2020

Δημήτρης Παπαδόπουλος «Οι Γιοι της Επαγγελίας»
Δημήτρης Παπαδόπουλος «Οι Γιοι της Επαγγελίας»

Παρουσίαση μυθιστορήματος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευόσμου

17-12-2019

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Λεωφορείο. 19 στάσεις»
Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Λεωφορείο. 19 στάσεις»

Η πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης του Α.Μ.Θ.

16-12-2019


Αλεξάνδρα Ρασιδάκη: «Υπό ρομαντική οπτική γωνία»
Αλεξάνδρα Ρασιδάκη: «Υπό ρομαντική οπτική γωνία»

Παρουσίαση στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

14-12-2019


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ