Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22-4-2021

Τρία νέα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ

Τρία νέα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
fontsize

Τρία νέα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ανακοίνωσαν μετά από συνάντηση που είχαν ο Περιφερειάρχης Κ.Μ. Α. Τζιτζικώστας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αφορούν:

Την ανέγερση του νέου Διοικητηρίου, της έδρας της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, στη Βέροια

Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική

Την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών των Γενικών Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών, και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών βελτιωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Επίσης, τρία σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν περιοχές της Χαλκιδικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Αυτές είναι οι πρώτες έξι παρεμβάσεις, που εντάσσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση».

Για το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και για τον νέο εκλογικό νόμο, ο Περιφερειάρχης τόνισε:

«Συζητήσαμε για μια σειρά από ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, που αφορούν όχι μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας. Κυρίαρχο θέμα μας ήταν το εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο εδώ και δεκαετίες, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που θα αφορά στο ξεκαθάρισμα επιτέλους των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του κράτους και την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο και πλησιάζει στο τέλος της. Σύντομα θα έχουμε συνάντηση και σε επίπεδο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουμε την κατεύθυνση στην οποία θα προχωρήσει αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Η ώρα των Περιφερειών είναι τώρα. Είναι η ώρα της μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους προς όφελος των πολιτών, της καθημερινότητας και της λειτουργίας του κράτους.

Το δεύτερο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι ο εκλογικός νόμος, που θα εισαχθεί πολύ σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση και θεωρούμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες και στους Δήμους, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και ταυτόχρονα να εκφραστεί η δημοκρατική βούληση των πολιτών στις εκλογές, χωρίς να ανακόπτει την ικανότητα των διοικήσεων να υλοποιούν έργα και να λύνουν προβλήματα».

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε στον κ. Πέτσα το πάγιο αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού των Περιφερειών: «Οι Περιφέρειες σήμερα και ειδικά κάποιες Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα αδυνατούν να λειτουργήσουν πλέον ακόμη και για την άσκηση βασικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Ζήτησα τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι θα ληφθεί μέριμνα και θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η ατζέντα της συζήτησης με τον κ. Τζιτζικώστα ήταν ευρεία, λόγω των τριών ιδιοτήτων του, ως Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ως Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Η συζήτηση κινήθηκε σε δυο άξονες: τα θεσμικά και τα αναπτυξιακά ζητήματα.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα πολύ σημαντικά νομοθετήματα, όπως το νομοσχέδιο του Εσωτερικού Ελέγχου, που ψηφίστηκε, το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει προχωρήσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί σύντομα εφόσον δεν υπάρξουν υπαναχωρήσεις από την Αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τον εκλογικό νόμο. Και τα δυο είναι σε τελικό στάδιο.

Ο εκλογικός νόμος είναι στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς θα μπει σε διαβούλευση ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πλέον είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και το θέμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, δηλαδή να φέρουμε τη διακυβέρνηση πιο κοντά στον πολίτη. Θα είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλους τους μήνες από τον Μάιο έως το τέλος του καλοκαιριού.

Πιστεύω πως θα ολοκληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο θεσμικό βήμα για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά στα αναπτυξιακά ζητήματα συζητήσαμε με τον κ. Τζιτζικώστα για το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, όπου εντάχθηκαν τα συγκεκριμένα πολύ μεγάλα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί και με άλλα που έρχονται δίνουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Έργα ύψους 281 εκ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορούν στους Δήμους της Θεσσαλονίκης.

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων και των πόρων, δεσμευόμαστε πως δεν πρόκειται να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Το κάνουμε πράξη με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που αφορά στους Δήμους. Οι πόροι και το προσωπικό θα πηγαίνουν μαζί με τις αρμοδιότητες.

Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα ζήτημα που θέτει πάγια ο Περιφερειάρχης και αποτελεί προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να δώσουμε διέξοδο στην πολύ μεγάλη αποψίλωση προσωπικού, που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε πράξη από τον επόμενο προγραμματισμό προσλήψεων», δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών «TUTTOFOOD 2021»
Διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών «TUTTOFOOD 2021»

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς επιχειρήσεις

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Σε ποιες παραλίες επιτρέπεται η κολύμβηση
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Σε ποιες παραλίες επιτρέπεται η κολύμβηση

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 23
Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 23

Από συμβολή Ε. Ο. Θεσσαλονίκης – Καβάλας με Ν. Απολλωνία – Καλαμωτού – Ορίων Νομού προς Δουμπιά

Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 23
Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 23

Aπό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης
Εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2021

Επίσκεψη Τζιτζικώστα σε έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια
Επίσκεψη Τζιτζικώστα σε έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια

Στους Δήμους Κατερίνης και Δίου - Ολύμπου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας