Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-11-2021

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Παγωμένα για τρίτη χρονιά τα Δημοτικά Τέλη

Παραμένει η μείωση 50% έως και 100% απαλλαγή για ευπαθείς ομάδες

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Παγωμένα για τρίτη χρονιά τα Δημοτικά Τέλη
fontsize

Το πάγωμα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, των Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το 2022 αποφάσισε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την εισήγηση της διοίκησης του Σίμου Δανιηλίδη.

Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά τέλη για το νέο έτος για τις μεν κατοικίες παραμένουν στο 1,24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα καταστήματα στα 3,12 €/τ.μ. Να σημειωθεί ότι από το 2012 έως και το 2021 τα ανταποδοτικά τέλη γνώρισαν συνολική μείωση 22,5% για τις κατοικίες (1,24€/τ.μ. έναντι 1,60€/τ.μ.) και 17,89% για τα καταστήματα (3,12€/τ.μ. έναντι 3,80€/τ.μ.).

«Παρά του ότι είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, ούτε στιγμή δεν παρεκκλίναμε από τον στόχο μας για έναν δήμο καθαρό και λειτουργικό. Οι τελευταίες εξελίξεις, μάλιστα, επιφέρουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς αυξάνεται το κόστος κυρίως εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Ωστόσο, με μια ορθολογική διαχείριση, παραμένουμε σταθεροί και συνεπείς στις δεσμεύσεις μας χάριν της στήριξης των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας από τις διαδοχικές κρίσεις, διατηρώντας παγωμένα τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας για μια ακόμη χρονιά», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά τη σύντομη τοποθέτησή του στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γενικοί Συντελεστές

Μετά τη χθεσινή απόφαση, τα Δημοτικά Τέλη έχουν ως εξής:

Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία, καθώς και ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, συλλόγους και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πλην των ιδιωτικών κλινικών: 1,24 €/τ.μ.

Για λοιπούς στεγασμένους χώρους (καταστήματα και λοιποί χώροι): 3,12 €/τ.μ.

Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και είναι στεγασμένοι χώροι, όπως βιομηχανίες, βιοτεχνίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: 3,28 €/τ.μ.

Για ιδιωτικά πάρκινγκ (στεγασμένα) και αποθήκες αυτόνομες και αυτοτελείς, και δεν χρησιμοποιούνται σε επιχειρηματική δραστηριότητα: 1,24 €/τ.μ.

Για επιχειρήσεις πάρκινγκ επί των οδών Π. Τσαλδάρη, Α. Παπανδρέου, Ελ. Βενιζέλου (Νεάπολη), Επταπυργίου, Ελπίδος (Συκιές), Λεωφ. ΟΧΙ (Αγ. Παύλος) και Λεωφ. Παπανικολάου (Πεύκα), ή σε απόσταση 150μ. από αυτές: 2,80 €/τ.μ., και οι υπόλοιπες οδοί 2 €/τ.μ.

Πρόνοια για ευπαθείς ομάδες


Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον της διοίκησης του δήμου εισπράττουν ιδιαίτερα οι ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Για όλους αυτούς προβλέφθηκε μείωση στα Δημοτικά Τέλη έως και 50%, ενώ για κάποιες κατηγορίες υπάρχει και πλήρης απαλλαγή. Συγκεκριμένα:

Πλήρης απαλλαγή για τους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής (ενοικίου) από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας για ανασφάλιστα ηλικιωμένα άτομα (άνω των 65 ετών), μοναχικά ή ζεύγη που στερούνται ιδιόκτητης στέγης, έχουν κοινωνική αδυναμία και είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς και άτομα που είναι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, δεν έχουν εισόδημα από μισθωτή ή επιχειρηματική δραστηριότητα και στερούνται ιδιόκτητης στέγης (χωρίς ακίνητη περιουσία πρώτη ή δευτερεύουσα).

Μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 50%, δηλαδή 0,62 €/τ.μ. για κατοικίες όπου διαμένουν μόνιμα (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές):

Πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000€ και για κάθε επιπλέον παιδί 3.000 €/παιδί,

Άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση, (εγγεγραμμένα στην ίδια οικογενειακή μερίδα) σε ποσοστό 80% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000€,

Δικαιούχοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, να υποβάλλουν αίτηση για να τύχουν των απαλλαγών για ένα τρίμηνο, εφόσον έως σήμερα δεν έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος. Για τον σκοπό αυτόν η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://dt.govapp.gr) παραμένει ανοιχτή προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες να υποβάλουν την αίτησή τους.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τον μήνα Ιούλιο
Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τον μήνα Ιούλιο

Θα καταβληθούν την τελευταία εργάσιμη ημέρα

Πώς αμείβεται η εργασία την 15η Αυγούστου
Πώς αμείβεται η εργασία την 15η Αυγούστου

Φέτος η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα της Δευτέρας

Νέα προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου
Νέα προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου

Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας