Top
26-9-2018

Banjawarn του Christopher Charles

Σε επιμέλεια Jack Pam

Banjawarn του Christopher Charles
fontsize
Εχει λήξει στις: Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Ατομικές εκθέσεις φωτογράφων από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, αλλά και την ομαδική επετειακή έκθεση με αφορμή τα 30 χρόνια από την έναρξη του θεσμού, φιλοξενεί το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2018.


Το πρότζεκτ Banjawarn του Christopher Charles, που έγινε έκθεση σε επιμέλεια Jack Pam, παίρνει το όνομά του από μια απομακρυσμένη κτηνοτροφική μονάδα στην άκρη της Μεγάλης Ερήμου Βικτώρια στη Δυτική Αυστραλία, την οποία αγόρασε η αίρεση «Υπέρτατη Αλήθεια» το 1993. Λίγους μόλις μήνες μετά τη λήξη της κατάληψης της μονάδας Banjawarn το 1995, η αίρεση απελευθέρωσε την νευροπαραλυτική ουσία σαρίν στο μετρό του Τόκιο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 4.000. 

Η μονάδα Banjawarn συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγροτικές ιδιοκτησίες της Αυστραλίας. Με έκταση μεγαλύτερη από 400.000 εκτάρια, έχει περισσότερο από διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με το Μητροπολιτικό Τόκιο, μια αστική περιοχή που περιλαμβάνει πάνω από 9 εκατομμύρια ανθρώπους. Αντίθετα, η πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια στον κόσμο, με πληθυσμό ωστόσο μόλις 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν αποκλειστικά κατανεμημένο σε μια μικρή γωνία του νοτιοδυτικού τμήματος.
 
Christopher Charles
Ο Christopher Charles γεννήθηκε στο Περθ της Αυστραλίας το 1981. Μεγάλωσε στην περιοχή των σιτοβολώνων της Δυτικής Αυστραλίας και στις βορειοδυτικές ακτές του Ειρηνικού στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Μετά από μια σύντομη επιστροφή στο Περθ στην εφηβεία του, ο Charles ταξίδεψε στον κόσμο μέχρι τα 25 του. Κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης περιόδου διαμόρφωσης, ανέπτυξε τις ικανότητες του στο σχέδιο, στις εγκαταστάσεις, στον κινηματογράφο και στη φωτογραφία-ντοκουμέντο. Από το 2007 ως το 2017 έζησε και δούλεψε στο Βερολίνο, όπου παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση Rite On στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης West Ends IPMB το 2013. Ο Charles έχει επίσης εκθέσει στο Λονδίνο και στη Μόσχα. Το έργο του ασχολείται με τη «φύση των πραγμάτων», την τάση των αντικειμένων, των διαδικασιών και των πληροφοριών να αναδιευθετούνται και να υποβαθμίζονται μέσω της συνεχούς επανάληψης και επανερμηνείας μέσα στον χρόνο. Εξερευνά την κατασκευή της ταυτότητας και της κοινότητας μέσα από την πράξη της καταγραφής και μετάδοσης γνώσης, μνήμης και ιστορίας, μέσω πρακτικών όπως η τυπολατρία, η ειδωλολατρία και ο φετιχισμός.
 
Jack Pam
Ο Jack Pam είναι ένας νομάδας ανεξάρτητος επιμελητής, συγγραφέας και ερευνητής. Το έργο του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων ένα ντοκιμαντέρ για το ABC TV (Photography Hijacked), ένα περιοδεύον βιβλιοπωλείο αφιερωμένο στο χειροποίητο (Tennis Club Bookshop) και τη μετάδοση ενός μεγάλου φεστιβάλ εικαστικών τεχνών στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο (Ikono on air Festival). Γοητευμένος από τη διαδικασία της επεξεργασίας, ο Pam διερευνά τα όμορα πεδία της επιστήμης, της ιστορίας και της δημιουργικότητας. Το έργο του επικεντρώνεται συνήθως στα δύο μέσα της σύγχρονης φωτογραφίας και του βίντεο. Η γοητεία που αυτά ασκούν πάνω του προκύπτει από το ενδιαφέρον του για τις σύγχρονες οπτικές γλώσσες που χρησιμοποιούν τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το παγκόσμιο κοινό που συμμετέχει σε επικοινωνιακές διαδικασίες. Μόνιμο κίνητρό του αποτελεί η αναζήτηση πρότζεκτ που αξιοποιούν νέες, συχνά φιλόδοξες, μεθόδους αφήγησης και καινοτόμους τρόπους διανομής περιεχομένου, δίνοντας ταυτόχρονα στους καλλιτέχνες χώρο και ευκαιρίες να καθορίσουν και να επανακαθορίσουν τη δημιουργική τους πρακτική.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2018
Πέμπτη 10:00-22:00
Παρασκευή 10:00-19:00 
Σάββατο 10:00-18:00
Κυριακή 11:00-15:00
Εγκαίνια: 27 Σεπτεμβρίου 2018, στις 20:30

Πού?
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-Helexpo

Επικοινωνία
231 024 0002

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Έκθεση: Έκθεση: "Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά"

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Νέο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης τέχνηςΝέο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης τέχνης

Για την έκθεση "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ: Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ"


Το KinderDocs επιστρέφει για 3η χρονιά από τον ΟκτώβριοΤο KinderDocs επιστρέφει για 3η χρονιά από τον Οκτώβριο

Για παιδιά από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ


Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης


Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο


Έκθεση του Γιώργου Γκιζάρη με τίτλο Έκθεση του Γιώργου Γκιζάρη με τίτλο "THE WALL''

Εγκαίνια την Τετάρτη 19 ΔεκέμβρηΕκδήλωση λόγου «Χρήσεις της ιστορικής φωτογραφίας»Εκδήλωση λόγου «Χρήσεις της ιστορικής φωτογραφίας»

Στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-ΘράκηςΔωρεάν ξεναγήσεις στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2018Δωρεάν ξεναγήσεις στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2018

Από τον διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Ηρακλή Παπαΐωάννου


Έκθεση Αστρονομικής ΦωτογραφίαςΈκθεση Αστρονομικής Φωτογραφίας

Από τον όμιλο Φίλων Αστρονομίας ΘεσσαλονίκηςBanjawarn του Christopher CharlesBanjawarn του Christopher Charles

Σε επιμέλεια Jack Pam


"Ανασκόπηση" του Jindřich Štreit

Έκθεση φωτογραφίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Έκθεση: Έκθεση: "Διμερή δωμάτια" του Mikhail Palinchak

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης ΤέχνηςgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΡΟΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ