ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-2-2021

Κύκλος σεμιναρίων «Δημήτρης Γιαννόπουλος» - Ο μαγικός κόσμος των αστέρων νετρονίων

Live μετάδοση την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου

Κύκλος σεμιναρίων «Δημήτρης Γιαννόπουλος» - Ο μαγικός κόσμος των αστέρων νετρονίων

Συνεχίζεται ο κύκλος των διαδικτυακών σεμιναρίων του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης με την επόμενη ομιλία, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στις 20:00 με θέμα «Ο μαγικός κόσμος των αστέρων νετρονίων».

Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο Δρ. Ιωάννης Αντωνιάδης ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, Κρήτη. Ένας ακόμα νέος και αναγνωρισμένος επιστήμονας, που αφιερώνει το χρόνο του στη διάδοση της αστρονομίας.

«Ο μαγικός κόσμος των αστέρων νετρονίων»

Οι αστέρες νετρονίων είναι εξωτικά αντικείμενα αποτελούμενα από την πιο πυκνή μορφή ύλης στο Σύμπαν. Η μελέτη τους από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε κάποιες από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην επιστήμη της Φυσικής. Στην ομιλία αυτή θα κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στο μαγικό κόσμο τους και στις ιδιότητες που τους κάνουν τόσο πολύτιμα εργαλεία για τη μελέτη της φύσης. Θα δούμε πως οι αστέρες νετρονίων μας έχουν βοηθήσει να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε μια ευρεία γκάμα φαινομένων, από αστεροειδείς, ρολόγια, διαπλανητικά ταξίδια και εξωπλανήτες, μέχρι μακρινούς γαλαξίες, την υπόσταση του χωροχρόνου και τη δομή της Ύλης. Τέλος, θα συζητήσουμε για μερικές από τις ανακαλύψεις που προσμένουμε στο μέλλον.
Δρ. Ιωάννης Αντωνιάδης ερευνητής, Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, Κρήτη

Γεννήθηκε το 1986 στο Διδυμότειχο και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του από το Α.Π.Θ. Έκανε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max-Planck στη Βόννη της Γερμανίας. Ξεκίνησε στο Ινστιτούτο Dunlap τον Οκτώβριο του 2014.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη χρήση πάλσαρ ως εργαστήρια για τη μελέτη της θεμελιώδους φυσικής, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μέτρηση των μαζών των πάλσαρ του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μελετά επίσης τον αντίκτυπο της εκπομπής βαρυτικών κυμάτων στις τροχιές του δυαδικού πάλσαρ.

Ως διδακτορικός φοιτητής παρατήρησε το δυαδικό αστρικό σύστημα με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και, όπως είπε, ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων έχει τη μεγαλύτερη μάζα από οποιαδήποτε άλλο άστρο πάλσαρ έχει ποτέ ανακαλυφθεί, ενώ είναι ικανό να μεταβάλλει το χώρο γύρω του ακριβώς όπως προέβλεψε η θεωρία του Αϊνστάιν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Το 2016, του απονεμήθηκε το υψηλού κύρους βραβείο John C. Polanyi στη Φυσική για την έρευνά του στα αστέρια νετρονίων και άλλα αστρονομικά αντικείμενα από την Κυβέρνηση του Οντάριο. Το βραβείο Polanyi απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους επιστήμονες που διαπρέπουν στα Πανεπιστήμια του Οντάριο στον Καναδά.

Άλλες διακρίσεις και βραβεία που έχει λάβει είναι το Μετάλλιο Otto Hahn από την Εταιρεία Max-Planck (2014), το Best PhD στη Βαρυτική, Πυρηνική και Ατομική Φυσική από τη Γερμανική Φυσική Εταιρεία (2013) και το Best PhD, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης (2013).

Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως

Στον τομέα της επιχειρησιακής έρευνας και της τεχνητής νοημοσύνης

NASA Space Apps Challenge Thessaloniki
NASA Space Apps Challenge Thessaloniki

Από τα μεγαλύτερα παγκόσμια hackathons αφιερωμένα στην εξερεύνηση του διαστήματος και της επιστήμης

Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία
Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία

Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) ΑΠΘ

O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»
O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»

Ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη
Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη

Σε απόσταση 41 ετών φωτός από τη Γη

Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων
Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων

Με τον Νίκο Στεργιούλα καθηγητή Θεωρίας της Σχετικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge