Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22-3-2021

Σεμινάριο: Κοινωνική Οικονομία στην ανάκαμψη

Το τριήμερο 2, 3 & 4 Απριλίου 2021

Σεμινάριο: Κοινωνική Οικονομία στην ανάκαμψη
fontsize

Το τριήμερο 2, 3 & 4 Απρ 2021, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή οργανώνεται αρθρωτό σεμινάριο με θέμα: Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη, από την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ και την πλατφόρμα «Συνεργατική Κοινωνία, coopsociety.gr».

Το πρόγραμμα των αρθρωτών θεματικών εν συντομία είναι το παρακάτω:

Παρασκευή, 2 Απρ 2021

20:00-21:30 Η μισθωτή εργασία & η πρόκληση της Κοινωνικής Οικονομίας


Σάββατο, 3 Απρ 2021

11:00-12:30 Η συνεταιριστική λύση σε κοινωνικο-οικονομικές κρίσεις.

13:00-14:30 Τηλε-εργασία – Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνική Οικονομία

15:00-16:30 Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι, Κοιν. Οικονομία & Τοπ. Αυτοδιοίκηση

17:00-18:30 Αγροδιατροφή, τοπική αυτάρκεια & Κοινωνική Οικονομία

19:00-20:30 Υγεία – Πρόνοια- Αναπηρία στη Κοινωνική Οικονομία.


Κυριακή, 4 Απρ 2021

12:00-13:30 Πράσινη Οικονομία & Επιχειρηματικότητα – Ενεργ. Κοινότητες

14:00-16:00 Πολιτιστική Δημιουργία - Εναλλακτικός & Υπεύθυνος Τουρισμός

16:30-18:00 Πλατφόρμα Δικτύωσης Τρίτου Τομέα/Social Clusters

18:00-19:30 Ανοικτό Βήμα

Συμμετοχές εδώ

Το διαδικτυακό αρθρωτό σεμινάριο «Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη», γίνεται στα πλαίσια του Προγράμματος «ΜΕΝΤΟΡΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της ΠΕΣΚΟ, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας-ΙΝΜΕΚΟ μετά από την επεξεργασία και συζήτηση το τελευταίο πεντάμηνο στην πλατφόρμα «Συνεργατική Κοινωνία», η οποία συναντάται διαδικτυακά κάθε Δευτέρα, 20.00, και είναι ανοιχτή σε φορείς Κοινωνικής Οικονομίας, σε ενδιαφερόμενους πολίτες και σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

2/4/2021, 20:00-21:30. Στη μετάβαση από την βιομηχανική επανάσταση (1800-2050) προς την Κοινωνία της Γνώσης ή την εποχή 4.0, η εργασία βιώνει μια βαθιά αναδιάρθρωση με χαρακτηριστικό στοιχείο τη μείωση της μισθωτής εργασίας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί θα αναγκαστούν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι. Βρισκόμαστε σε ιστορικό σημείο καμπής καθώς λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των λεγόμενων νέων τεχνολογικών ευκαιριών περιορίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας από εργοδότες οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στη αγορά, αλλά περιορίζονται οι θέσεις μισθωτής εργασίας και από το κράτος. Η Κοινωνική Οικονομία είναι η κυρίαρχη πρόταση για την ικανοποίηση των ανακτών των επερχόμενων κοινωνιών.

3/4/2021, 11.00-12.30. H επιχειρηματική συνεταιριστική δραστηριότητα είναι η λύση σε περιόδους κοινωνικο-οικονομικών κρίσεων. Η επανεφεύρεση των Συνεταιρισμών και ιδιαίτερα η ίδρυση καταναλωτικών συνεταιρισμών πρέπει να είναι η υποδομή επανεκκίνησης των συνεταιρισμών όλων των τύπων (από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση και τις υπηρεσίες). Το φετινό 33ο Παγκόσμιο Συνεταιριστικό Συνέδριο (1-3 Δεκ 2021, Σεούλ) με θέμα: «Εμβάθυνση στην συνεταιριστική μας ταυτότητα» είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ξεκαθαρίσματος πολλών εννοιών της Κοινωνικής Οικονομίας, οι οποίες αλλοιώθηκαν, νοθεύθηκαν ή υφαρπάχθηκαν.

3/4/2021, 13.00-14.30. Πάρα πολύ σοβαροί είναι οι προβληματισμοί κατά πόσο η τηλε-εργασία και η ψηφιακή οικονομία είναι κάτι προσωρινό ή σαν συσκευή blender μπερδεύει όλα: εκσυγχρονισμό, αποτελεσματικότητα, προσωπική-οικογενειακή-εργασιακή ζωή, σύστημα διαχείρισης, εποπτείας και στατιστικής αλλά και συνεργατισμό.

3/4/2021, 15.00-16.30. Η σύμπραξη επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας με οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία συνθήκη σήμερα για την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του κοινόκτητου χώρου σε κάθε Δήμο όπου υπάρχει ελλιπής δυνατότητα φροντίδας. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι τα πάρκα, το πράσινο του Δήμου, δάση-άλση-παραλίες, σχολάζουσες γαίες, ανακυκλώσιμο υλικό, αλλά και η αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου, καθώς και προνοιακές υπηρεσίες. Οι εθνικοτοπικοί Σύλλογοι είναι ένας σημαντικός μοχλός τοπικής ανάπτυξης.

3/4/2021, 17.00-18.30. Η Κοινωνική Οικονομία στον αγροτικό χώρο μπορεί να επικεντρωθεί στην συνεργατική παραγωγή αγροτικών προϊόντων (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί), στην συνεργατική μεταποίηση (Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ, Εργασιακοί Συνεταιρισμοί), στην συνεργατική παροχή υπηρεσιών (Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ), Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία-ΚΥΓΕΩ (CSA), στις Συνεργατικές Αγορές Παραγωγών (Αγορές Αγροτών, Αγορές Βιοκαλλιεργητών), στους Καλλιεργητικούς συνεργατισμούς (Αγροτικές ΚοινΣΕπ), στα Τοπικά Σύμφωνα (Αγροτουρισμός, Συνεργαζόμενα Επισκέψιμα Αγροκτήματα).

3/4/2021, 19.00-20.30. Παραδείγματα καλών πρακτικών Κοινωνικής Οικονομίας & Κοινωνικών Επιχειρήσεων για παροχή υπηρεσιών στους Τομείς της Υγείας-Πρόνοιας και Αναπηρίας. Εναλλακτικά μοντέλα φιλικά προς τον χρήστη, δυνατότητα χρήσης της νέας smart τεχνολογίας, ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας μέσα από μια οικονομική προσέγγιση του win to win με τον ωφελούμενο. Και τεχνικές προλαμβάνειν στην διατροφή, στις συνήθειες και στις ουσίες. Οικοθεραπευτικές μέθοδοι, Ολιστική θεραπεία, Οικολογία.

4/4/2021, 12.00-13.30. Πράσινη Οικονομία & Επιχειρηματικότητα -Ενεργειακές κοινότητες. Μπροστά στο περιβαλλοντικό αδιέξοδο των μεγάλων τεχνητών πόλεων, υπάρχει το όραμα των «πράσινων πόλεων», μια ρεαλιστική διέξοδος αλλαγής κατεύθυνσης των επενδύσεων και του καταναλωτικού προτύπου. Με αιχμή τις Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να αξιοποιηθούν δημόσια- δημοτικά κτίρια για ενεργειακή τοπική αυτάρκεια και για να οργανωθούν οι δημότες συνεργατική παραγωγή ενέργειας και να εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους.

4/4/2021, 14.00-16.00. Πολυσυλλεκτικό δίωρο με: «Η αγροτική & τουριστική μικροοικονομία στο ηλεκτρονικό εμπόριο», «Πολυσυλλεκτικές, πολυλειτουργικές μορφές γεωργίας & Κοιν. Οικονομία», «Ψηφιακοί Νομάδες», «Στρατηγική του αλληλέγγυου ανταγωνισμού», «Υπεύθυνος τουρισμός», «Η ανάδειξη του Λεσβιακού Ελαιώνα», «Βιώσιμη πολιτιστική διαχείριση βιομηχανικών κτιρίων», «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης», «Μονοπάτια – Πολιτισμός & Τοπική Ανάπτυξη».

4/4/2021, 16.30-18.00. Πλατφόρμα Δικτύωσης & Επικοινωνίας φορέων του Τρίτου Τομέα / Κοινωνικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί (Social Clusters). Η «Συνεργατική Κοινωνία, https://coopsociety.gr/», είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για όλους τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας και οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών. Η δομή της πλατφόρμας είναι απλή. Με τρεις πύλες εισόδου για κάθε χρήστη. (1) Μία αφορά τη συγκέντρωση γνωστικού ψηφιακού περιεχομένου (ψηφιακής βιβλιοθήκης) για την Κοινωνική Οικονομία. (2) Δεύτερη με όλο το περιεχόμενο του προγράμματος «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία» και φόρουμ ανοικτής συμβουλευτικής και (3) Τρίτη είναι μια ηλεκτρονική ψηφιακή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας με τη μορφή γέφυρας (market place) ηλεκτρονικού εμπορίου.

4/4/2021, 18:00-19:30. Ανοικτό βήμα διαλόγου πάντα με θέμα την συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη, στην μετά covid-19 εποχή, που στην Ελλάδα συμπίπτει και στην μετά μνημονιακή εποχή.

Το καινοτόμο δημόσιο διαδικτυακό πολυσεμινάριο «Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη» θέλει δωρεάν δήλωση συμμετοχής για να δώσει πρόσβαση.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Θερινό Σχολείο για τη Νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Θερινό Σχολείο για τη Νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνέδριο διαδικτυακά από τις 7 έως τις 9 Μαΐου 2021

Ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές των ετών 2019-2020 στη Μακεδονία και τη Θράκη
Ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για τις ανασκαφές των ετών 2019-2020 στη Μακεδονία και τη Θράκη

Από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Murcia Food 2021: Διεθνής εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων στους τομείς των Τεχνολογιών Τροφίμων
Murcia Food 2021: Διεθνής εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων στους τομείς των Τεχνολογιών Τροφίμων

Ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης τεχνολογικών και επιχειρηματικών συνεργασιών

Από την Κινηματογραφική Παιδεία και Εκπαίδευση στην Κινηματογραφική Παραγωγή
Από την Κινηματογραφική Παιδεία και Εκπαίδευση στην Κινηματογραφική Παραγωγή

Διαδικτυακή επιστημονική Hμερίδα από το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας