Top
Κοινωνικά
12-9-2018

Πρόσκληση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα προς τα σχολεία

Με πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα

Πρόσκληση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα προς τα σχολεία
fontsize

Με πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και, φυσικά, ξεναγήσεις στους χώρους της μόνιμης συλλογής, ξεκινά τη νέα σχολική χρονιά το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. 

Αντικείμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ο Μακεδονικός Αγώνας, η Θεσσαλονίκη και το Μουσείο ως χώρος διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα έχουν πιστοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 3.000 παιδιά παρακολουθούν τα προγράμματα αυτά, τα οποία είναι διαδραστικά και συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της σχέσης των παιδιών με τα Μουσεία και τον εκπαιδευτικό τους ρόλο.  

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκπαιδευτικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει ένα μουσείο, πολύ περισσότερο ένα μουσείο ιστορίας και, μάλιστα, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να είναι δημιουργική, και προσκαλούμε όλα τα σχολεία, αλλά και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να μας επισκεφθούν, να γνωρίσουν τη νεότερη ιστορία της Μακεδονίας και να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία. Όλα τα προγράμματα στηρίζονται στη βασική μας αντίληψη ότι το μουσείο αποτελεί έναν χώρο, όπου από τη μια προβάλλονται η ιστορία και ο πολιτισμός κι από την άλλη γίνονται αφορμή για προσέγγιση εννοιών, όπως η ιστορία, η μνήμη, η τέχνη, η πληροφορία, η επικοινωνία, η πολυπολιτισμικότητα και η αλληλεπίδραση» δηλώνει η διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Φανή Τσατσάια.  

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα είναι ένα ιστορικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα, έργο του διάσημου Γερμανού αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το μουσείο, που στέγαζε το Ελληνικό προξενείο (1894-1912), αφηγείται την τοπική ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της Μακεδονίας, κρατάει ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του Ελληνισμού, προβάλλει τη ζωή στη Μακεδονία του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς και το ρόλο των καθημερινών ανθρώπων στη διαμόρφωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας. 
 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα


«Ο Μακεδονικός Αγώνας στο Βάλτο των Γιαννιτσών» για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας
Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα για μαθητές Γ΄- Δ΄- Ε΄ - ΣΤ΄ τάξεις δημοτικού
Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης για μαθητές Ε΄ + ΣΤ΄ δημοτικού και για μαθητές γυμνασίου
Ταξιδεύοντας πάνω σε μία πένα και ένα.... ποντίκι για μαθητές Ε΄ + ΣΤ΄ δημοτικού και για μαθητές γυμνασίου
«Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» για μαθητές Ε΄ + ΣΤ΄ δημοτικού και για μαθητές γυμνασίου/ λυκείου
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου imma.edu.gr και στο τηλ. 2310-229778
 
Οι ξεναγήσεις

Μία μοναδική εμπειρία ξενάγησης στον χρόνο και την ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα θα βιώσουν οι μαθητές που θα επισκεφτούν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Η μόνιμη συλλογή ανανεώθηκε με νέα και πρωτότυπα κειμήλια από την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντικείμενα κατασκευασμένα από τα συντρίμμια του Ζέπελιν, μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, η μόνιμη έκθεση του Μακεδονικού Αγώνα εμπλουτίστηκε με πρωτότυπα, λαογραφικού ενδιαφέροντος αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά της μακεδονικής κοινωνίας στις πόλεις και την ύπαιθρο στα τέλη του 19ου αιώνα. Η μόνιμη έκθεση  παρουσιάζει τα αυθεντικά όπλα των αγωνιστών του 1821, καθώς επίσης, έντυπα και φωτογραφίες εποχής. Προσωπικά και μοναδικά αντικείμενα σπουδαίων προσωπικοτήτων της εποχής, όπως του Παύλου Μελά και της Πηνελόπης Δέλτα, κατέχουν ξεχωριστή θέση. Οι μαθητές μπορούν να δουν τα κειμήλια του Φετχί Μπουλέντ, του οθωμανικού πλοίου που τορπιλίστηκε από τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, τα οποία και ανασύρθηκαν από το βυθό του Θερμαϊκού, καθώς και τα κιάλια του Χασάν Ταχσίν Πασά και το περίστροφο του γιου του, Κενάν Μεσσαρέ. Στην Αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου», οι μαθητές μπορούν να θαυμάσουν τη σπάνια συλλογή του ομώνυμου ευεργέτη με τα χειροποίητα μοντέλα οχημάτων και πυροβόλων του ελληνικού στρατού, συλλογή η οποία επανέρχεται στις προθήκες μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις προβολές «Ο Μακεδονικός Αγώνας» και «Πορεία στη Μακεδονία με τον Παύλο Μελά». 

Στην Αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» θα φιλοξενείται από τα μέσα Οκτωβρίου η περιοδική εικαστική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών (Μέλη ΔΕΠ της Σχολής Καλών Τεχνών) με θέμα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τις ξεναγήσεις πραγματοποιούν ιστορικοί με μακροχρόνια εμπειρία στο χώρο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, λεπτομερή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση των πλούσιων εκθεμάτων μας και βιωματική προσέγγιση της ιστορίας του μακεδονικού χώρου. 

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
2310 229778
www.imma.edu.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΑιδώς: η θεραπεία της αυθαιρεσίαςΑιδώς: η θεραπεία της αυθαιρεσίας

Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης


Τους αριστούχους μαθητές από όλη τη χώρα βραβεύει η EurobankΤους αριστούχους μαθητές από όλη τη χώρα βραβεύει η Eurobank

Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη


Ομιλία του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη στο ΒελλίδειοΟμιλία του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη στο Βελλίδειο

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Σεμινάρια αστροφωτογράφησης στον Όμιλο Φίλων ΑστρονομίαςΣεμινάρια αστροφωτογράφησης στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου


Το «Παιδί στο σύγχρονο κόσμο»Το «Παιδί στο σύγχρονο κόσμο»

Διάλεξη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών


Σεμινάριο: New Horizons - η εξερεύνηση του ΠλούτωναΣεμινάριο: New Horizons - η εξερεύνηση του Πλούτωνα

Από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας


Ημέρα Γνωριμίας με το ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΗμέρα Γνωριμίας με το ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019


Ανανέωση των δελτίων μετακίνησης Α.με.Α.Ανανέωση των δελτίων μετακίνησης Α.με.Α.

Οι σχετικές ημερομηνίες


Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην πλατεία ΑριστοτέλουςΠαραμονή Πρωτοχρονιάς στην πλατεία Αριστοτέλους

Με Μπλε, Μύρωνα Στρατή, Σταύρο Μπαϊράμη και άλλους


2ο Christmas Olympic Camp για παιδιά 6-12 ετών2ο Christmas Olympic Camp για παιδιά 6-12 ετών

Στο Ολυμπιακό ΜουσείοgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Ελάτε να γιορτάσουμε στο ΒαφοπούλειοΕλάτε να γιορτάσουμε στο Βαφοπούλειο
Party από τα Παλιά στο WEParty από τα Παλιά στο WE
Τα  Ραγκουτσάρια της Καστοριάς στη ΘεσσαλονίκηΤα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς στη Θεσσαλονίκη
Kids Christmas fun! - Διήμερο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για παιδιά στη ΓαλάτισταKids Christmas fun! - Διήμερο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για παιδιά στη Γαλάτιστα
Ημέρα Γνωριμίας με το ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΗμέρα Γνωριμίας με το ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Χριστουγεννιάτικη γιορτή  στην Παιδιατρική και Παιδοογκολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑΧριστουγεννιάτικη γιορτή στην Παιδιατρική και Παιδοογκολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
2ο Christmas Olympic Camp για παιδιά 6-12 ετών2ο Christmas Olympic Camp για παιδιά 6-12 ετών
We Love 90s old school at Urania (X-mas party)We Love 90s old school at Urania (X-mas party)
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο