Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Λουκία
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-11-2018

Μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών παρακολούθησαν παραστάσεις του ΚΘΒΕ

Στη «Μονή Λαζαριστών» και στο «Βασιλικό»

Μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών  παρακολούθησαν  παραστάσεις του ΚΘΒΕ
fontsize

Η Τέχνη του Θεάτρου, που με έναν απόλυτο τρόπο μετενσάρκωσε τον ποιητικό ρόλο σε πρόσωπα και ρόλους, συνεπήρε, ευαισθητοποίησε και διέγειρε σήμερα, συναισθηματικά και λογικά, εκατοντάδες μαθητές σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, βάζοντάς τους στο τέλος της παράστασης να συζητούν επί μια ώρα περίπου με τους συντελεστές και πρωταγωνιστές της το θέμα που αναδείχθηκε επί σκηνής.
Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το «διαφορετικό» που μάχεται και διεκδικεί τον σεβασμό και την αποδοχή. Στο πρόσωπο του 15χρονου μαθητή Κρίστοφερ, ενός αυτιστικού παιδιού που ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά, τους χάρτες, την αστρονομία και πολύ λίγα για τους ανθρώπους και τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις, ενσαρκώθηκε η διαφορετικότητα που πάλεψε και στο τέλος κέρδισε τον σεβασμό. Μέσα από δραματικές πτυχές της καθημερινότητάς του, που γεννούνται μέσα στα στενά όρια της οικογένειας και του περιβάλλοντος, στο τέλος επιβεβαιώνει την αυτοπεποίθησή του πιστεύοντας ότι «μπορεί να κάνει τα πάντα».

«Πιστεύω ότι όταν κάποιος είναι διαφορετικός δεν πρέπει να τον κρίνουμε αλλά αντιθέτως να τον βοηθάμε να προχωρήσει μπροστά, να τον υποστηρίζουμε να διεκδικήσει το όνειρό του και ο καθένας με τον τρόπο του πρέπει να βοηθάει», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο μαθήτριας μετά το τέλος της παράστασης, αποδεικνύοντας με την παρέμβασή της ότι αυτή επιτέλεσε το σκοπό της αναδεικνύοντας ένα σοβαρότατο θέμα και βάζοντας πολλούς προβληματισμούς. Μαζί της ταυτίστηκε κι ένας άλλος μαθητής που χαρακτήρισε την παράσταση «απίστευτη» και το έργο «πολύ συγκινητικό» που «προσπάθησε και πέτυχε να περάσει το μήνυμά του».

«Μας λείπει ο πολιτισμός…»

Οι εικόνες και οι μοναδικές αυτές στιγμές καταγράφηκαν σήμερα, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» στο Θέατρο της «Μονής Λαζαριστών», όπου 540 μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης και το 2ο Λύκειο Νεάπολης παρακολούθησαν το έργο του Σάιμον Στήβενς «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», που αποτελεί παραγωγή της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ και έκανε σήμερα την επίσημη πρεμιέρα.

Αυτό έγινε στο πλαίσιο του πρωτοπόρου προγράμματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών «θεατρική παιδεία και αγωγή», μέσω του οποίου 11.000 μαθητές όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παρακολουθούν, για τέταρτη συνεχή χρονιά, δωρεάν θεατρικές παραγωγές του ΚΘΒΕ και θα μυούνται στη μαγική τέχνη του Θεάτρου.

«Σταθερός στόχος μας είναι να φέρουμε τον πολιτισμό στα σχολεία και τα σχολεία στον πολιτισμό, κάτι που επιδιώκουμε με τα πρωτοπόρα προγράμματα των θεατρικών παραστάσεων του ΚΘΒΕ και των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έτσι σμιλεύουμε τους χαρακτήρες των νέων για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καλωσορίζοντας τις σχολικές κοινότητες στη θεατρική σκηνή, έχοντας στο πλευρό του τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη και την αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΘΒΕ Μαρία Τσιάμη.
Κι ο στόχος της διοίκησης του δήμου, όπως τον θέτει ο δήμαρχος, δείχνει να γίνεται κτήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας και καθημερινά να βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. «Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Για μένα ο πολιτισμός είναι το Α και το Ω. Το σχολείο πρέπει να προγραμματίζει τέτοια πράγματα, δηλαδή θέατρο, μουσική, τέχνη, ζωγραφική. Αυτά είναι που λείπουν από την Ελλάδα και είμαστε πίσω. Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο τα παιδιά να έχουν τέτοιες εμπειρίες, χρειάζεται πολιτισμός, χρειάζεται λίγο πιο πολύ επαφή με τις τέχνες», δήλωσε ο καθηγητής του 2ου ΓΕΛ Νεάπολης Αλέξανδρος Ντόζης, με τη συνάδελφό του Ελένη Χατζητάκη να προσθέτει: «Η παράσταση, και γενικά το θέατρο, περνά πολύ σπουδαία μηνύματα. Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία του δήμου και του αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια. Το θέατρο είναι παιδεία, είναι πολιτισμός, είναι μηνύματα, είναι μάθημα. Χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετέχω σε μια τέτοια προσπάθεια και μακάρι η πρωτοβουλία αυτή να συνεχιστεί».

Παραστάσεων συνέχεια

Ίδια εικόνα καταγράφηκε σήμερα και στο κατάμεστο «Βασιλικό Θέατρο» από μαθητές των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που ήρθαν με δασκάλους και γονείς να παρακολουθήσουν το έργο της Αλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», ένας πίνακας συναισθημάτων που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, την αγωνία της επιβίωσης, την αφέλεια της παιδικής ηλικίας.
Την παράσταση παρακολούθησαν 619 μαθητές από 11 Νηπιαγωγεία και Γυμνάσια του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τους μαθητές και τους γονείς-συνοδούς να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Ελένης Δ., μαθήτριας Δημ. Σχολείου, που δήλωσε ότι η παράσταση τής άρεσε πάρα πολύ και ότι θα έρθει να την ξαναδεί.

«‘‘Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’’ που είδαμε σήμερα ήταν μια παράσταση που θα τη θυμόμαστε για χρόνια. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη για την πρωτοβουλία του δήμου να προσφέρει τόσο υψηλό θέαμα στα παιδιά μας», σχολίασε η Δέσποινα Φ., μητέρα μαθητή Δημοτικού Σχολείου.
Οι θεατρικές παραστάσεις, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο σε δυο. Το πρόγραμμα «θεατρική παιδεία και αγωγή» εμπλουτίζεται με τα διαδραστικά εκπαιδευτικά θεατρικά προγράμματα του ΚΘΒΕ «Ο ειρηνοποιός» και «Μπαλ you» στις σχολικές αίθουσες Δημοτικών και Γυμνασίων του δήμου αντίστοιχα, ενώ οι μαθητές θα παρακολουθήσουν δωρεάν και τη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Η εξέγερση της μύτης» που θα ανεβεί στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών. Το έργο είναι βασισμένο στα κείμενα των Νικολάι Γκόγκολ και Δανιήλ Χαρμς, σε σκηνοθεσία Φούλη Μπουντούρογλου, και θα ξεκινήσει τις παραστάσεις με το νέο έτος για 4.344 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου, αλλά και το ευρύ κοινό.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα
Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020

Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση
Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση

Από το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ

30-6-2020

Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου
Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου

Ξεκινάει η λειτουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 και του γηπέδου τένις

30-6-2020

Σε θρησκευτικό κλίμα ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Σε θρησκευτικό κλίμα ο εορτασμός των πολιούχων Αγίων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Xωρίς τις καθιερωμένες μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις των «ΑΓΙΟΠΑΥΛΙΤΙΚΩΝ»

26-6-2020


Ολοκληρώθηκε ο Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»
Ολοκληρώθηκε ο Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των μαθητών

25-6-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ