Top
Κοινωνικά
13-11-2018

Μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών παρακολούθησαν παραστάσεις του ΚΘΒΕ

Στη «Μονή Λαζαριστών» και στο «Βασιλικό»

Μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών  παρακολούθησαν  παραστάσεις του ΚΘΒΕ
fontsize

Η Τέχνη του Θεάτρου, που με έναν απόλυτο τρόπο μετενσάρκωσε τον ποιητικό ρόλο σε πρόσωπα και ρόλους, συνεπήρε, ευαισθητοποίησε και διέγειρε σήμερα, συναισθηματικά και λογικά, εκατοντάδες μαθητές σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, βάζοντάς τους στο τέλος της παράστασης να συζητούν επί μια ώρα περίπου με τους συντελεστές και πρωταγωνιστές της το θέμα που αναδείχθηκε επί σκηνής.
Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το «διαφορετικό» που μάχεται και διεκδικεί τον σεβασμό και την αποδοχή. Στο πρόσωπο του 15χρονου μαθητή Κρίστοφερ, ενός αυτιστικού παιδιού που ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά, τους χάρτες, την αστρονομία και πολύ λίγα για τους ανθρώπους και τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις, ενσαρκώθηκε η διαφορετικότητα που πάλεψε και στο τέλος κέρδισε τον σεβασμό. Μέσα από δραματικές πτυχές της καθημερινότητάς του, που γεννούνται μέσα στα στενά όρια της οικογένειας και του περιβάλλοντος, στο τέλος επιβεβαιώνει την αυτοπεποίθησή του πιστεύοντας ότι «μπορεί να κάνει τα πάντα».

«Πιστεύω ότι όταν κάποιος είναι διαφορετικός δεν πρέπει να τον κρίνουμε αλλά αντιθέτως να τον βοηθάμε να προχωρήσει μπροστά, να τον υποστηρίζουμε να διεκδικήσει το όνειρό του και ο καθένας με τον τρόπο του πρέπει να βοηθάει», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο μαθήτριας μετά το τέλος της παράστασης, αποδεικνύοντας με την παρέμβασή της ότι αυτή επιτέλεσε το σκοπό της αναδεικνύοντας ένα σοβαρότατο θέμα και βάζοντας πολλούς προβληματισμούς. Μαζί της ταυτίστηκε κι ένας άλλος μαθητής που χαρακτήρισε την παράσταση «απίστευτη» και το έργο «πολύ συγκινητικό» που «προσπάθησε και πέτυχε να περάσει το μήνυμά του».

«Μας λείπει ο πολιτισμός…»

Οι εικόνες και οι μοναδικές αυτές στιγμές καταγράφηκαν σήμερα, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» στο Θέατρο της «Μονής Λαζαριστών», όπου 540 μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης και το 2ο Λύκειο Νεάπολης παρακολούθησαν το έργο του Σάιμον Στήβενς «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», που αποτελεί παραγωγή της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ και έκανε σήμερα την επίσημη πρεμιέρα.

Αυτό έγινε στο πλαίσιο του πρωτοπόρου προγράμματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών «θεατρική παιδεία και αγωγή», μέσω του οποίου 11.000 μαθητές όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παρακολουθούν, για τέταρτη συνεχή χρονιά, δωρεάν θεατρικές παραγωγές του ΚΘΒΕ και θα μυούνται στη μαγική τέχνη του Θεάτρου.

«Σταθερός στόχος μας είναι να φέρουμε τον πολιτισμό στα σχολεία και τα σχολεία στον πολιτισμό, κάτι που επιδιώκουμε με τα πρωτοπόρα προγράμματα των θεατρικών παραστάσεων του ΚΘΒΕ και των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έτσι σμιλεύουμε τους χαρακτήρες των νέων για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καλωσορίζοντας τις σχολικές κοινότητες στη θεατρική σκηνή, έχοντας στο πλευρό του τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη και την αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΘΒΕ Μαρία Τσιάμη.
Κι ο στόχος της διοίκησης του δήμου, όπως τον θέτει ο δήμαρχος, δείχνει να γίνεται κτήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας και καθημερινά να βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. «Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Για μένα ο πολιτισμός είναι το Α και το Ω. Το σχολείο πρέπει να προγραμματίζει τέτοια πράγματα, δηλαδή θέατρο, μουσική, τέχνη, ζωγραφική. Αυτά είναι που λείπουν από την Ελλάδα και είμαστε πίσω. Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο τα παιδιά να έχουν τέτοιες εμπειρίες, χρειάζεται πολιτισμός, χρειάζεται λίγο πιο πολύ επαφή με τις τέχνες», δήλωσε ο καθηγητής του 2ου ΓΕΛ Νεάπολης Αλέξανδρος Ντόζης, με τη συνάδελφό του Ελένη Χατζητάκη να προσθέτει: «Η παράσταση, και γενικά το θέατρο, περνά πολύ σπουδαία μηνύματα. Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία του δήμου και του αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια. Το θέατρο είναι παιδεία, είναι πολιτισμός, είναι μηνύματα, είναι μάθημα. Χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετέχω σε μια τέτοια προσπάθεια και μακάρι η πρωτοβουλία αυτή να συνεχιστεί».

Παραστάσεων συνέχεια

Ίδια εικόνα καταγράφηκε σήμερα και στο κατάμεστο «Βασιλικό Θέατρο» από μαθητές των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που ήρθαν με δασκάλους και γονείς να παρακολουθήσουν το έργο της Αλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», ένας πίνακας συναισθημάτων που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, την αγωνία της επιβίωσης, την αφέλεια της παιδικής ηλικίας.
Την παράσταση παρακολούθησαν 619 μαθητές από 11 Νηπιαγωγεία και Γυμνάσια του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τους μαθητές και τους γονείς-συνοδούς να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Ελένης Δ., μαθήτριας Δημ. Σχολείου, που δήλωσε ότι η παράσταση τής άρεσε πάρα πολύ και ότι θα έρθει να την ξαναδεί.

«‘‘Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’’ που είδαμε σήμερα ήταν μια παράσταση που θα τη θυμόμαστε για χρόνια. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη για την πρωτοβουλία του δήμου να προσφέρει τόσο υψηλό θέαμα στα παιδιά μας», σχολίασε η Δέσποινα Φ., μητέρα μαθητή Δημοτικού Σχολείου.
Οι θεατρικές παραστάσεις, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο σε δυο. Το πρόγραμμα «θεατρική παιδεία και αγωγή» εμπλουτίζεται με τα διαδραστικά εκπαιδευτικά θεατρικά προγράμματα του ΚΘΒΕ «Ο ειρηνοποιός» και «Μπαλ you» στις σχολικές αίθουσες Δημοτικών και Γυμνασίων του δήμου αντίστοιχα, ενώ οι μαθητές θα παρακολουθήσουν δωρεάν και τη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Η εξέγερση της μύτης» που θα ανεβεί στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών. Το έργο είναι βασισμένο στα κείμενα των Νικολάι Γκόγκολ και Δανιήλ Χαρμς, σε σκηνοθεσία Φούλη Μπουντούρογλου, και θα ξεκινήσει τις παραστάσεις με το νέο έτος για 4.344 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου, αλλά και το ευρύ κοινό.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΠροσφορά του ΕΒΕΑ σε επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στην 84η ΔΕΘΠροσφορά του ΕΒΕΑ σε επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στην 84η ΔΕΘ

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019


H Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος καθαρίζει την ΡοτόνταH Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος καθαρίζει την Ροτόντα

Από τα γκράφιτι


Art Project: Μια «θάλασσα» από τέχνες - Art combo: fish in action!Art Project: Μια «θάλασσα» από τέχνες - Art combo: fish in action!

Από τον Κήπο


Get Your Artspace in Bensousan HanGet Your Artspace in Bensousan Han

Εκθέστε τις δημιουργίες σας, διευρύνετε το κοινό σας


Περίπτερα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ»Περίπτερα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ»

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Έπεσε η αυλαία για το 8ο Thessaloniki PrideΈπεσε η αυλαία για το 8ο Thessaloniki Pride

Μεγάλη η συμμετοχή παρά τις υψηλές θερμοκρασίες


Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστηςΕνημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Από το Σύλλογο Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Αλέξανδρος Συμεωνίδης»


Το SykiesFest... εισβάλλει στο Γεντί ΚουλέΤο SykiesFest... εισβάλλει στο Γεντί Κουλέ

Τριήμερο πολιτιστικοϊστορικό Φεστιβάλ


Ετοιμάζεται για… βουτιές η Τρίτη ΗλικίαΕτοιμάζεται για… βουτιές η Τρίτη Ηλικία

Πρόγραμμα «ΚΑΠΗ και Θάλασσα» από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών


Επέτειος της ιστορικής μάχης του Λαχανά και της απελευθέρωσής του το 1913Επέτειος της ιστορικής μάχης του Λαχανά και της απελευθέρωσής του το 1913

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Δήμο ΛαγκαδάgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
HOMENIO Ξυλινα Γραμματα

ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Ετοιμάζεται για… βουτιές η Τρίτη ΗλικίαΕτοιμάζεται για… βουτιές η Τρίτη Ηλικία
Ξαστεριάς ΞετελέματαΞαστεριάς Ξετελέματα
Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019
Το SykiesFest... εισβάλλει στο Γεντί ΚουλέΤο SykiesFest... εισβάλλει στο Γεντί Κουλέ
Επέτειος της ιστορικής μάχης του Λαχανά και της απελευθέρωσής του το 1913Επέτειος της ιστορικής μάχης του Λαχανά και της απελευθέρωσής του το 1913
Γιορτή αποφοίτησης Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας με θεατρική παράσταση από  μετανάστεςΓιορτή αποφοίτησης Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας με θεατρική παράσταση από μετανάστες
Kids Love Cinema στο Μουσείο ΚινηματογράφουKids Love Cinema στο Μουσείο Κινηματογράφου
"Ώρα για παιχνίδι!!!" Αποχαιρετιστήριο εργαστήρι
Νεότερα σχολιασμένα:
Φοράω