Top
Κοινωνικά
3-12-2018

Ένα Disability Pride για τους ανθρώπους με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Αρθρο του Γιάννη Νασιούλα - ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος

Ένα Disability Pride για τους ανθρώπους με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη
fontsize

«Όπως είπα ένα ξεκάθαρο όχι στο Gay Pride, έτσι λέω ένα φιλόδοξο ΝΑΙ στην διοργάνωση και υποστήριξη ενός Disability Pride από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. 


Αν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι, οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνική παιδεία και έναν δημόσιο χώρο που να αναγνωρίζει την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Και να μην επενδύουμε στον άμετρο ατομισμό και την ηδονοθηρία, που τρώει όσους δεν μπορούν να πάρουν επιθετικά μέρος στο παιχνίδι των εμπορικών συμφερόντων που αγοράζουν και πουλούν το ιδανικό ανθρώπινο σώμα και την υπόσχεση για απολαυση χωρίς όριο». Αυτό δηλώνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σε μήνυμά του για την 3η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 3η Δεκεμβρίου, θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

«Η απραξία και η συστηματική παραγνώριση των δικαιωμάτων των αναπήρων και των οικογενειών τους, στερεί την ελληνική κοινωνία από μια πολύτιμη πηγή ανθρωπίνου και κοινωνικού κεφαλαίου. Το κοινωνικό κράτος πρόνοιας ανατινάχθηκε από τους ανθρώπους του Μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο. 

Οι δημοτικές αυτοδιοικήσεις κοιτούν με αμηχανία, χωρίς να συνειδητοποιούν το εύρος και το βάθος των παρεμβάσεων που μπορούν να κάνουν στο επίπεδο της τοπικής κοινωνικής πολιτικής. Η σποραδικότητα και επένδυση στο επικοινωνιακό κέρδος χαρακτηρίζουν θλιβερά την συνάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με το κοινωνικό ρήγμα που δημιουργεί η έλλειψη ανθρωπιάς απέναντι στους αναπήρους», συνεχίζει ο Ιωάννης Νασιούλας, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή θα εξασφαλίζει ευκαιρίες για τις οικογένειες των αναπήρων και πηγή αξιοπρεπούς εισοδήματος για τα μέλη τους:

Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης, κοντά είκοσι τον αριθμό, είναι ένα επιτυχημένο υπόδειγμα κοινωνικής καινοτομίας που οφείλουμε να αναπαράγουμε σε δημοτικό πια επίπεδο.

Η δωρεάν παραχώρηση δημοτικών ακινήτων ή χώρων για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας από ομάδες αναπήρων και των συνοδών τους είναι μια αναγκαιότητα, αν θέλουμε να κλείσουμε τις μαύρες τρύπες του κοινωνικού χώρου στην Θεσσαλονίκη.

Η εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με πλήρη χρήση των νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γίνει κύρια μέριμνα ενός νέου Δήμου Θεσσαλονίκης, με κοινωνική ευαισθησία και διοικητική υπευθυνότητα».

Και καταλήγει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος, Ιωάννης Νασιούλας: «Δεσμεύομαι στην οργάνωση, υποστήριξη και χρηματοδότηση του Disability Pride της Θεσσαλονίκης –  μια ημέρας γιορτής για τις αξίες της αλληλεγγύης έναντι των αναπήρων και την ενδυνάμωσή τους με ευκαιρίες για μια ισότιμη ζωή. Αλλά, η γενικευμένη αυτή γιορτή σε όλη την μεγάλη μας πόλη, θα πράξω έτσι ώστε να μην είναι παρά το ορατό, συμβολικό μέρος μιας φιλόδοξης Κοινωνικής Θεσσαλονίκης, που αποτελεί και τον πυρήνα του αυτοδιοικητικού μου προγράμματος».

*Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την δημοτική παράταξη "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" (www.thessaloniki.plus). Είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΧριστούγεννα στη Γειτονιά μας - Ανοιχτά Σχολεία στη ΓειτονιάΧριστούγεννα στη Γειτονιά μας - Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά

«Όλη η γειτονιά αντηχούσε από τα χαρμόσυνα κάλαντα»


Πραγματοποιήθηκε το 5ο Φεστιβάλ Ρομποτικής  στο δήμο Νεάπολης-ΣυκεώνΠραγματοποιήθηκε το 5ο Φεστιβάλ Ρομποτικής στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Μετέτρεψαν το Γυμνάσιο σε… Σίλικον Βάλλεϋ


Περίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και ΕκπαίδευσηςΠερίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου


Χριστουγεννιάτικη Γιορτή με τη χορωδία της Αγ.Ελένης και τη Θεατρική Ομάδα του Π.ΜιχαηλίδηΧριστουγεννιάτικη Γιορτή με τη χορωδία της Αγ.Ελένης και τη Θεατρική Ομάδα του Π.Μιχαηλίδη

Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο


Ναός της Αφροδίτης: Απ’ την εγκατάλειψη στην αποκατάστασηΝαός της Αφροδίτης: Απ’ την εγκατάλειψη στην αποκατάσταση

Εεκδήλωση του «Μένουμε Θεσσαλονίκη Ούτε Φυγή ούτε Υποταγή»


Αλήθειες και ψέμματα για το ασφαλιστικόΑλήθειες και ψέμματα για το ασφαλιστικό

Με ομιλητές τους Δ. Στρατούλη και Γ. Ρωμανιά


Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2018 στο Art FactoryΧριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2018 στο Art Factory

Για παιδιά έως 12 ετών


Gastronomy charity dinner του Thessaloniki Food FestivalGastronomy charity dinner του Thessaloniki Food Festival

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου


Παράταση των αιτήσεων για εγγραφή στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου ΧαλκηδόνοςΠαράταση των αιτήσεων για εγγραφή στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Χαλκηδόνος

Από 17 έως 22 Δεκεμβρίου


Εκδηλώσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το Δήμο ΘεσσαλονίκηςΕκδηλώσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Ενόψει των ΧριστουγέννωνgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Σεμινάριο: Ο πλανήτης ΓΗ, το σπίτι μαςΣεμινάριο: Ο πλανήτης ΓΗ, το σπίτι μας
Παράταση των αιτήσεων για εγγραφή στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου ΧαλκηδόνοςΠαράταση των αιτήσεων για εγγραφή στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Χαλκηδόνος
5o Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Νεάπολη5o Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Νεάπολη
Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι Decoupage για ενήλικες και παιδιάΧριστουγεννιάτικο εργαστήρι Decoupage για ενήλικες και παιδιά
Συγκέντρωση ενάντια στη «Λευκή Νύχτα» του Δήμου ΑμπελοκήπωνΣυγκέντρωση ενάντια στη «Λευκή Νύχτα» του Δήμου Αμπελοκήπων
Ναός της Αφροδίτης: Απ’ την εγκατάλειψη στην αποκατάστασηΝαός της Αφροδίτης: Απ’ την εγκατάλειψη στην αποκατάσταση
Χριστουγεννιάτικες γερμανικές μουσικές και γεύσειςΧριστουγεννιάτικες γερμανικές μουσικές και γεύσεις
Εκδηλώσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το Δήμο ΘεσσαλονίκηςΕκδηλώσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το Δήμο Θεσσαλονίκης
Νεότερα σχολιασμένα:
Εξοδο