ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-12-2018

Ένα Disability Pride για τους ανθρώπους με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Αρθρο του Γιάννη Νασιούλα - ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος

Ένα Disability Pride για τους ανθρώπους με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

«Όπως είπα ένα ξεκάθαρο όχι στο Gay Pride, έτσι λέω ένα φιλόδοξο ΝΑΙ στην διοργάνωση και υποστήριξη ενός Disability Pride από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. 

Αν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι, οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνική παιδεία και έναν δημόσιο χώρο που να αναγνωρίζει την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Και να μην επενδύουμε στον άμετρο ατομισμό και την ηδονοθηρία, που τρώει όσους δεν μπορούν να πάρουν επιθετικά μέρος στο παιχνίδι των εμπορικών συμφερόντων που αγοράζουν και πουλούν το ιδανικό ανθρώπινο σώμα και την υπόσχεση για απολαυση χωρίς όριο». Αυτό δηλώνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σε μήνυμά του για την 3η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 3η Δεκεμβρίου, θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

«Η απραξία και η συστηματική παραγνώριση των δικαιωμάτων των αναπήρων και των οικογενειών τους, στερεί την ελληνική κοινωνία από μια πολύτιμη πηγή ανθρωπίνου και κοινωνικού κεφαλαίου. Το κοινωνικό κράτος πρόνοιας ανατινάχθηκε από τους ανθρώπους του Μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο. 

Οι δημοτικές αυτοδιοικήσεις κοιτούν με αμηχανία, χωρίς να συνειδητοποιούν το εύρος και το βάθος των παρεμβάσεων που μπορούν να κάνουν στο επίπεδο της τοπικής κοινωνικής πολιτικής. Η σποραδικότητα και επένδυση στο επικοινωνιακό κέρδος χαρακτηρίζουν θλιβερά την συνάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με το κοινωνικό ρήγμα που δημιουργεί η έλλειψη ανθρωπιάς απέναντι στους αναπήρους», συνεχίζει ο Ιωάννης Νασιούλας, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή θα εξασφαλίζει ευκαιρίες για τις οικογένειες των αναπήρων και πηγή αξιοπρεπούς εισοδήματος για τα μέλη τους:

Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης, κοντά είκοσι τον αριθμό, είναι ένα επιτυχημένο υπόδειγμα κοινωνικής καινοτομίας που οφείλουμε να αναπαράγουμε σε δημοτικό πια επίπεδο.

Η δωρεάν παραχώρηση δημοτικών ακινήτων ή χώρων για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας από ομάδες αναπήρων και των συνοδών τους είναι μια αναγκαιότητα, αν θέλουμε να κλείσουμε τις μαύρες τρύπες του κοινωνικού χώρου στην Θεσσαλονίκη.

Η εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με πλήρη χρήση των νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γίνει κύρια μέριμνα ενός νέου Δήμου Θεσσαλονίκης, με κοινωνική ευαισθησία και διοικητική υπευθυνότητα».

Και καταλήγει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος, Ιωάννης Νασιούλας: «Δεσμεύομαι στην οργάνωση, υποστήριξη και χρηματοδότηση του Disability Pride της Θεσσαλονίκης –  μια ημέρας γιορτής για τις αξίες της αλληλεγγύης έναντι των αναπήρων και την ενδυνάμωσή τους με ευκαιρίες για μια ισότιμη ζωή. Αλλά, η γενικευμένη αυτή γιορτή σε όλη την μεγάλη μας πόλη, θα πράξω έτσι ώστε να μην είναι παρά το ορατό, συμβολικό μέρος μιας φιλόδοξης Κοινωνικής Θεσσαλονίκης, που αποτελεί και τον πυρήνα του αυτοδιοικητικού μου προγράμματος».

*Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την δημοτική παράταξη "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" (www.thessaloniki.plus). Είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό"

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge