Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-4-2019

Τριήμερο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Από τις 16 έως τις 18 Απριλίου

Τριήμερο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
fontsize
Εχει λήξει στις: Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Για ακόμα μία χρονιά οι μαθητές της δυτικής Θεσσαλονίκης, με το βλέμμα στραμμένο στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας, θα διδάξουν περιβαλλοντική ευαισθησία και υπευθυνότητα στο τριήμερο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών του (ΚΕΥΝΣ) και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου και θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 16 έως την Πέμπτη 18 Απριλίου, με τους μαθητές σχολείων της δυτικής Θεσσαλονίκης να παρουσιάζουν με την ενήμερη αλλά και απαιτητική ματιά τους, τις ευρηματικές και καινοτόμες ιδέες, προτάσεις και δράσεις που προετοίμαζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, και να εκθέτουν, παράλληλα, τα συλλογικά έργα, τις αφίσες και τις πρωτότυπες κατασκευές τους στην Αίθουσα Τέχνης του Δημοτικού Καταστήματος Νεάπολης.

Ξεχωριστή θέση στη φετινή διοργάνωση καταλαμβάνει η καινοτόμος δραστηριότητα του «Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας», που αφορά στη μετάβαση από την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην εκπαίδευση για την Αειφορία και τη Βιωσιμότητα. Μια εκπαιδευτική πράξη που προέκυψε από τη συνεργασία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Γραφείου Παιδείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κέντρο εμπλοκής της σχολικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν στο άμεσο και τοπικό περιβάλλον.

«Οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά…»
«Έφτασε και φέτος η στιγμή να συντονιστούμε και να εντυπωσιαστούμε από τη σκέψη, τη φαντασία και τις προτάσεις της νέας γενιάς, των αυριανών απαιτητικών πολιτών, που με ευαισθησία, γνώση και άποψη για το παρόν, φροντίζουν για το μέλλον τους, μετατρέποντας τα σχολεία σε κιβωτούς φρέσκων ιδεών και δράσεων που διαμορφώνουν τις συνειδήσεις της νέας γενιάς για μια «πράσινη καθημερινότητα» και κινητοποιώντας όλους εμάς προς μία πιο ουσιαστική και εντατική πολιτική δράσεων με σεβασμό στο περιβάλλον, και στον ίδιο μας τον εαυτό» τονίζουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης και ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, επαναλαμβάνοντας ότι «με βαθιά ριζωμένη την πεποίθηση ότι όλοι, με την ατομική και τη συλλογική μας ευθύνη, οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά, στο δήμο μας, εδώ και χρόνια, εισηγούμαστε, προγραμματίζουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές, προγράμματα και δράσεις για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, υιοθετώντας «πράσινες» πρακτικές, ζώντας και δημιουργώντας μια «πράσινη καθημερινότητα».
Όπως αναφέρουν, «η ενίσχυση του πρασίνου, μέσα στον αστικό ιστό, αλλά και οι αναδασώσεις στο Σέιχ Σου, η προώθηση και διεύρυνση της ανακύκλωσης, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτιρίων, ο δημοτικός φωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τα ‘‘πράσινα’’ απορριμματοφόρα που σχεδόν εκμηδενίζουν τους εκπεμπόμενους ρύπους, είναι ένα ενδεικτικό μόνο δείγμα των πρακτικών που εφαρμόζουμε ως δημοτική αρχή, με κύριο στόχο τη συλλογική μετάβαση σε μία αειφόρο ανάπτυξη και σε ένα μέλλον με προοπτικές».
«Το ζητούμενο είναι ‘‘διαμόρφωση’’ ενεργών πολιτών που θα σχεδιάσουν ένα καινούργιο ‘‘υπόδειγμα’’ βίου χωρίς υπερβολή στο διηνεκές, χωρίς σπατάλη ‘‘εν απληστία’’ και ‘‘αφροσύνη’’. Διερχόμαστε την περίοδο που η ατομική προσπάθεια έχει συλλογικό αντίκτυπο και φαίνεται καθαρά πως η πραγματικότητα είναι υπόθεση όλων μας με τα σύγχρονα δεδομένα, που επιβάλει η εποχή όπου ‘‘το λιγότερο μπορεί τελικά να ‘ναι το περισσότερο’’» υπογραμμίζει η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μιχελάκη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης με αφίσες και πρωτότυπες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά το 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης, το Σωματείο Τέχνης «Τεχνήεσσα» και ο Κ. Γεωργιάδης. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 16 Απριλίου 2019
09.00-09.15:Υποδοχή-Χαιρετισμοί 09.15-09.30: Προλογικό Σημείωμα: Δέσποινα Μιχελάκη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης
9.30-12.30: Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Σχολείων:
3ο ΓΕ. Λ. Ευόσμου 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων 3ο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου 2ο ΓΕΛ Ευόσμου 2ο ΓΕΛ Νεάπολης 12.30-13.00: Παρουσίαση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής Παρουσίαση: Ανθή Βαφειάδου, Χριστίνα Γκορέζη, Γεωργία Παπαδοπούλου, από το τμήμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Φορέα.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019
09.30 – 09.45: Υποδοχή – Χαιρετισμοί
09.45 – 10.00: Διαδραστική παρουσίαση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων του Αρκτούρου
Παρουσίαση: Χαρούλα Κρομυάδου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του “Αρκτούρου” 10.00-12.15: Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Σχολείων:
5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου - Λ.Τ.
1ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου
ΕΠΑΛ Αγίου Αθανασίου
3ο Γυμνάσιο Ευόσμου
12.15-13.15: Παρουσίαση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019
09.00-09.15: Υποδοχή – Χαιρετισμοί
09.15-09.30: Παρουσίαση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων του Κ.Π.Ε. Έδεσσας Γιαννιτσών
Παρουσίαση: Σοφία Θεοδωρίδου, υπεύθυνη Λειτουργίας του Κέντρου 09.30-13.00: Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Σχολείων:
4ο Γυμνάσιο Ευόσμου
1ο Γυμνάσιο Συκεών
Γυμνάσιο Εγνατίας
1ο ΕΠΑΛ Σίνδου 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερίου – Κορδελιού Γυμνάσιο Μυγδονίας 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης 13.00-13.15: Παρουσίαση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου Παρουσίαση: Εύα Κατράνα, από το τμήμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Φορέα.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσωπικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για ηλικιωμένους και άτομα ευάλωτων ομάδων
Προσωπικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για ηλικιωμένους και άτομα ευάλωτων ομάδων

Ξεκινά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών η πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου προγράμματος

Τρεις νέες τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης στο ΨΝΘ
Τρεις νέες τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης στο ΨΝΘ

Ψυχολόγοι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην υπηρεσία πολιτών μέσω τηλεφωνικής γραμμής

Εθελοντική αιμοδοσία στη ΔΕΘ
Εθελοντική αιμοδοσία στη ΔΕΘ

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου

Σε επιφυλακή ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη για τον χιονιά
Σε επιφυλακή ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη για τον χιονιά

Με SMS η ενημέρωση των πολιτών με οδηγίες και χρήσιμα τηλέφωνα

Pilates και latin ζωντανά… από το σαλόνι σας
Pilates και latin ζωντανά… από το σαλόνι σας

Δωρεάν live τηλε-γυμναστική ενηλίκων καθημερινά από το δήμο Νεάπολης-Συκεών


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ