Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Κοινωνικά/
4-5-2019

Εκπαιδευτικό, Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα (ΕΑΠΟ)

Παρουσίαση στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας

Εκπαιδευτικό, Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα (ΕΑΠΟ)
fontsize
Εχει λήξει στις: Τετάρτη 8 Μαΐου 2019
FREE

Η ιδέα ίδρυσης ενός «Λαϊκού Αστεροσκοπείου», στην αρχή, ξεκίνησε πριν 12 χρόνια το Φθινόπωρο του 2007. Έκτοτε εξελίχθηκε στο «Εκπαιδευτικό, Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα (ΕΑΠΟ)» με δεκαπλάσιο προϋπολογισμό και με σημαντικούς εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και κοινωνικούς-αναπτυξιακούς στόχους.

Σύμφωνα με τα τελικά σχέδια θα περιλαμβάνει 4 ρομποτικά και τηλεχειριζόμενα Οπτικά Τηλεσκόπια διαμέτρου 40, 60, 80 και 150 εκ., ένα Ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου 7 μ., σταθμό παρατήρησης της ατμόσφαιρας, Μετεωρολογικό Σταθμό, Σεισμολογικό σταθμό, Εκπαιδευτικά Εργαστήρια (Αστρονομίας, Φυσικής, Γεωλογίας-Σεισμολογίας, Μετεωρολογίας-Ατμόσφαιρας και Διαστημικού Καιρού), Υπαίθριο Μουσείο Ελληνικής Αστρονομίας, Υπαίθριο Αμφιθέατρο με Προσομοίωση κίνησης της Ουράνιας Σφαίρας (Αστροεξώστη), Ειδικό Χώρο Εξυπηρέτησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων (Αστρομαρίνα) και άλλο ειδικό εξοπλισμό.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του ΕΑΠΟ (σε χώρο 28 στρεμμάτων) θα αποτελούνται από ένα ευρύχωρο Εκπαιδευτικό Κέντρο με αίθουσα παρουσιάσεων και επίδειξης πειραμάτων, ένα Πολυλειτουργικό Κτήριο που θα στεγάζει το Κέντρο Ενημέρωσης Φυσικών Επιστημών, αναψυκτήριο, κατάστημα δώρων, το Εργαστήριο Γης και βοηθητικές υποδομές, ένα Κτήριο με θάλαμο ελέγχου των τηλεσκοπίων, υπολογιστών και δικτυώσεων, ηλεκτρομηχανολογικό εργαστήριο, χώρους διαμονής παρατηρητών και φοιτητών και οργανωμένο χώρο Αστροκατασκήνωσης.

Η λειτουργία του ΕΑΠΟ θα επικουρείται από σύγχρονα συστήματα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης (ανθρωποειδή και άλλα ρομπότ και ρομποτικές διατάξεις, διαδραστικές ενσαρκώσεις (avatar), έξυπνες εφαρμογές κ.α.).

Αναμένεται πολύ σύντομα η πρόσκληση από τη Διαχειριστικής Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως δικαιούχο του ΕΑΠΟ και μετά την ένταξη του, η εντός του έτους έναρξη της υλοποίησης του έργου, το οποίο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2022.


Στην παρουσίαση θα συμμετάσχει ο Φυσικός και συντονιστής της Ομάδας μελέτης και προετοιμασίας του έργου κ. Σπύρος Κάνουρας και θα κάνει μία μικρή παρέμβαση ο καθηγητής Θανάσης Οικονόμου από το Chicago, μέσω Skype.

Εκπαιδευτικό, Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα (ΕΑΠΟ)

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113

Είσοδος ελεύθερη.

Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης
Στην ίδια κατηγορία..
Το ΑΠΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού ΜπαστουνιούΤο ΑΠΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Εκδήλωση στο φουαγιέ του Κεντρικού Αμφιθεάτρου της Νομικής Σχολής


Στοχευμένες και επίκαιρες θεματικές ενότητες στο Λαϊκό  Πανεπιστήμιο του δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΣτοχευμένες και επίκαιρες θεματικές ενότητες στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Ξεκινάει την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου


Με άρωμα ..γυναίκας ολοκληρώθηκε το Salonica RunΜε άρωμα ..γυναίκας ολοκληρώθηκε το Salonica Run

Για πρώτη φορά στην ιστορία γυναίκα ξεπέρασε τους άνδρες σε Υπερμαραθώνιο


Δωρεάν σεμινάρια για ανέργους  από τον δήμο Νεάπολης-ΣυκεώνΔωρεάν σεμινάρια για ανέργους από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων θα αρχίσει στις 30 Οκτωβρίου


Πατέρας μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ: Έχει πέσει γραμμή από το Υπουργείο Υγείας να κουκουλωθεί το θέμαΠατέρας μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ: Έχει πέσει γραμμή από το Υπουργείο Υγείας να κουκουλωθεί το θέμα

Απίστευτη καταγγελία στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα (video)


Δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ προσπερνάει την είδηση για τον μικρό Παναγιώτη ΡαφαήλΔημοσιογράφος του ΣΚΑΙ προσπερνάει την είδηση για τον μικρό Παναγιώτη Ραφαήλ

"Έχουμε τέτοια γραμμή από την κυβέρνηση"


Η καταπράσινη Ερνέστου Εμπράρ στα ΛαδάδικαΗ καταπράσινη Ερνέστου Εμπράρ στα Λαδάδικα

Εκδήλωση από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ


Τον  Όσιο Ευθύμιο τιμούν στη ΘέρμηΤον Όσιο Ευθύμιο τιμούν στη Θέρμη

Εορταστικές εκδηλώσεις έως την Τρίτη 15 Οκτωβρίου


Πραγματοποιήθηκε το 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών ΧορώνΠραγματοποιήθηκε το 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Εκδηλώσεις μνήμης για τον Μακεδονικό Αγώνα στα Βασιλικά και τη ΘέρμηΕκδηλώσεις μνήμης για τον Μακεδονικό Αγώνα στα Βασιλικά και τη Θέρμη

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Επιθέσεις