Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ραφαήλ
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-8-2019

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πραξικόπημα

Νέος νόμος για την λειτουργία των δήμων

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πραξικόπημα
fontsize

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ», Ενωτική, Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης – Συκεών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ.  για τους Δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Αναλυτικά αναφέρει:

Κατατέθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το νομοσχέδιο που φέρνει πλήρως αντιδημοκρατικές τροποποιήσεις στη λειτουργία περιφερειών και δήμων, στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας τους και της «κυβερνησιμότητάς» τους αξιοποιώντας και τις σχετικές «ιδέες» της ΚΕΔΕ που επιζητούσαν ρόλο μονάρχη για τον δήμαρχο.

Αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης για περιφέρειες και δήμους. Αντί να ασχοληθούν με άλλα επείγοντα και κρίσιμα ζητήματα, όπως η επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τις κοινωνικές ανάγκες, θέλουν να εξασφαλίσουν πριν την έναρξη της θητείας των νέων συμβουλίων στις 1/9/2019 τον απόλυτο έλεγχο των δήμων από τον δήμαρχο. Σε επόμενο χρόνο θα φέρουν άλλο νομοσχέδιο, για την κατάργηση της εκδοχής της απλής αναλογικής που ίσχυσε το 2019 για την εκλογή των συμβουλίων περιφερειών και δήμων.

Με αυτό το πρώτο νομοσχέδιο αλλάζουν ορισμένα άρθρα του «Κλεισθένη Ι» σε παραπέρα συντηρητική κατεύθυνση για ενίσχυση του συγκεντρωτικού και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης. 

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρει η εισηγητική έκθεση για το νομοσχέδιο: «Μεταφέρονται μία σειρά από αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή προς την άμεση λήψη αποφάσεων, αλλά και την αποσυμφόρηση των συνεδριάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων …».

Θέλουν να επιβάλλουν την άποψη ότι η απλή αναλογική αποτυγχάνει, πριν καν λειτουργήσει και “δημιουργεί παραλυσία” , άρα χρειάζονται πλειοψηφικά συστήματα και συγκεντρωτικό κράτος. Δηλαδή περιστολή δημοκρατίας.

Μεταφέρουν περισσότερες κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια σε επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή , Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμων), σύμφωνα με το αυταρχικό μοντέλο του Κλεισθένη Ι, το οποίο ενισχύεται. 

Η Οικονομική Επιτροπή θα μπορεί  να αποφασίζει με μεγαλύτερη ευχέρεια για περισσότερα θέματα που αφορούν αύξηση κόστους συμβάσεων, διαγραφή χρεών, διευκόλυνση οφειλετών, απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών, έγκριση προϋπολογισμών Ν.Π. ή επιχειρήσεων δήμων, άσκηση ή παραίτηση από ένδικα μέσα, έγκριση εξόδων μετακίνησης μελών συμβουλίων και ιδιωτών, προσλήψεις δικηγόρου, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συμβούλων κλπ. χωρίς την ενοχλητική παρουσία της αντιπολίτευσης και των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, θεσμοθετούν η παράταξη του δημάρχου να έχει απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες επιτροπές, ακόμα και όταν δεν έχει την απόλυτη ή τη σχετική πλειοψηφία μέσα στο συμβούλιο για τη διευκόλυνση της χάραξης και εφαρμογής της δικής του πολιτικής.

Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου σε όλα τα νομικά πρόσωπα δικαιοδοσίας του δήμου (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις,), ώστε να υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της δραστηριότητας των Νομικών Προσώπων του δημάρχου.

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού, του Τεχνικού Προγράμματος και του Επιχειρησιακού Προγράμματος, καθώς και τελών, θα απαιτεί σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων μελών των συμβουλίων, βάσει των εισηγήσεων της Οικονομικής Επιτροπής.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν μπορούν να διατυπώνουν άλλη πρόταση, παρά μόνο αν υπάρχει τεκμηρίωση και σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες! Πρέπει δηλαδή να συντάξουν εναλλακτικό προϋπολογισμό! Για να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση των μελών της αντιπολίτευσης χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου.

Θεσπίζουν τη δυνατότητα σύμπραξης δύο ή περισσότερων παρατάξεων, εφόσον όμως μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου! Η σύμπραξη αυτή κατοχυρώνεται με πρακτικό, δεν ανακαλείται και στη συνέχεια οι παρατάξεις θεωρούνται ενιαία παράταξη. Στόχος τους να εξασφαλίσουν προσωποκεντρική «κυβερνησιμότητα» με εμπλοκή και ευρύτερου φάσματος πολιτικών δυνάμεων στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Καταργείται τέλος το δικαίωμα των δήμων να μην ασκούν έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους για οικονομικά θέματα ! (μήπως κάποιοι αρνηθούν τον ρόλο του στυγνού εργοδότη)

Με τις ρυθμίσεις αυτές :

Περιστέλλεται ακόμη περισσότερο και αυτή η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των δήμων, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των συμβουλίων, τον συγκεντρωτισμό και τις υπερεξουσίες στον δήμαρχο.

Καταρρέει κάθε ισχυρισμός ότι πρόκειται για λειτουργία αυτοδιοίκησης. Η όλη λειτουργία των δήμων καθορίζεται και ελέγχεται αυταρχικά, ασφυκτικά και με κάθε λεπτομέρεια από το κεντρικό κράτος. Στην ουσία αποτελούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμού για την επιβολή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της Ε.Ε., προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Νοθεύεται η βούληση των ψηφοφόρων που ψήφισαν με διαφορετικά κριτήρια με βάση το προηγούμενο πλαίσιο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πραξικόπημα.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ καταγγέλλουμε την πραξικοπηματική ψήφιση του νομοσχεδίου που αποτελεί μία εκ των υστέρων νοθεία της βούλησης του εκλογικού σώματος και στοχεύει στην ενίσχυση του συγκεντρωτικού και δημαρχοκεντρικού μοντέλου της τοπικής διοίκησης. 

Αντιτασσόμαστε σε κάθε προσπάθεια αντιδημοκρατικής συρρίκνωσης του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων και υποβάθμισης των τοπικών κοινοτήτων. 

Υπερασπιζόμαστε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα αποτελεί προέκταση της κυβέρνησης και των (αντιλαϊκών) πολιτικών της, αλλά θα προασπίζεται τις ανάγκες των πολλών επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ως αναγκαία και ουσιαστική προϋπόθεση ύπαρξής της.

Αν μιλούσαμε για πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση τότε θα έπρεπε κατ΄αρχήν:

Να καταργηθεί όλο το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου των δήμων,

Να εκλείψει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο (εκλογή του δημάρχου από το δημ. Συμβούλιο με εκτελεστικές αρμοδιότητες μόνο)

Να προχωρήσει η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων, (δημοκρατικός κανονισμός , ενισχυμένες αρμοδιότητες, ανακλητότητα κλπ )

Να καθιερωθούν οι γενικές συνελεύσεις και τα δημοψηφίσματα των πολιτών σε κυρίαρχα όργανα, στα πλαίσια προφανώς του χάρτη των πρώην δήμων ώστε να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα από τον λαό-δήμο σε ανθρωπίνων διαστάσεων πόλεις.

Αυτά προφανώς δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του τοπικού κράτους που επιβάλουν κεφάλαιο και Ε.Ε αλλά μπορούν να επιβληθούν μόνο από το οργανωμένο κίνημα πόλης σε πλήρη σύγκρουση με την τοπική εξουσία.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μένουμε σπίτι και... Διασκεδάζουμε!
Μένουμε σπίτι και... Διασκεδάζουμε!

Διαδικτυακές ψυχαγωγικές «αποδράσεις» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών

7-4-2020


ΟΑΕΔ: Παράταση της αυτόματης ανανέωσης όλων των δελτίων ανεργίας
ΟΑΕΔ: Παράταση της αυτόματης ανανέωσης όλων των δελτίων ανεργίας

Ανανεώνονται αυτόματα αυτά που λήγουν έως και τις 30 Απριλίου

31-3-2020

Έκτακτη αιμοδοσία  δήμου Νεάπολης-Συκεών
Έκτακτη αιμοδοσία δήμου Νεάπολης-Συκεών

Τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαρτίου το ραντεβού σε τρία διαφορετικά σημεία

29-3-2020


ΟΑΕΔ: Πότε θα γίνει η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Πάσχα
ΟΑΕΔ: Πότε θα γίνει η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Πάσχα

Πολύ νωρίτερα, στο πλαίσιο των μέτρων για την άμεση στήριξη του εργατικού δυναμικού της χώρας

29-3-2020

Διανομή τροφίμων  ΤΕΒΑ κατ' οίκον
Διανομή τροφίμων ΤΕΒΑ κατ' οίκον

Από το Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

27-3-2020

«Μένουμε Σπίτι και Διασκεδάζουμε»
«Μένουμε Σπίτι και Διασκεδάζουμε»

Διαδικτυακές ψυχαγωγικές «αποδράσεις» για όλη την οικογένεια

27-3-2020

«Μένουμε Σπίτι» με τον αγαπημένο μας μάγο Μαρμέλο
«Μένουμε Σπίτι» με τον αγαπημένο μας μάγο Μαρμέλο

Δύο δημιουργικές ομάδες για μικρούς και μεγάλους

23-3-2020

Οδηγίες για τα οικιακά απορρίμματα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Οδηγίες για τα οικιακά απορρίμματα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Διαχείριση οικιακών απορριμμάτων στον καιρό του κορωνοϊού

21-3-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ