Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-9-2019

Συνέχιση του προγράμματος θεατρικής παιδείας όλων των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Δωρεάν παρακολούθηση οκτώ θεατρικών παραγωγών

Συνέχιση του προγράμματος θεατρικής παιδείας όλων των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών
fontsize

Με τη συμφωνία για τη συνέχιση του προγράμματος θεατρικής παιδείας και αγωγής στα σχολεία για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ).

Πρόκειται για το πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, σε συνεργασία με την κρατική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους 10.000 και πλέον μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων να παρακολουθήσουν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου και να μυηθούν στην Τέχνη του Θεάτρου, με το συνολικό κόστος να καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο στις Συκιές, μεταξύ του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη, παρουσία του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Βουλγαρίδη και των υπευθύνων Δημοσίων Σχέσεων του ΚΘΒΕ Διονύση Καλαϊτζή και Θεοκτίστης Καραμανλή, εξετάστηκαν λεπτομερώς οι όροι της νέας συνεργασίας για το σχολικό έτος 2019-2020, όπως επίσης και το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα παρακολουθήσουν φέτος οι μαθητές.

Με δεδομένο μάλιστα τον θετικό απολογισμό των τεσσάρων προηγούμενων ετών, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εμβάθυνση της θεατρικής παιδείας και αγωγής με παραστάσεις και στις θεατρικές σκηνές θέατρα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Ήδη, οι διαδικασίες προωθήθηκαν με ταχείς ρυθμούς με την κατάρτιση του προγράμματος για την ολοκλήρωση της σύμβασης.

Όπως αποφασίστηκε, οι μαθητές των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα παρακολουθήσουν κατά τη νέα περίοδο οκτώ θεατρικές παραγωγές του ΚΘΒΕ, και συγκεκριμένα:

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»: Βασιλικό Θέατρο-Παιδική Σκηνή (10 παραστάσεις),
«Μια γιορτή στου Αλ Νουρί»: Βασιλικό Θέατρο-Νεανική Σκηνή (15 παραστάσεις),
«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»: Μονή Λαζαριστών (5 παραστάσεις)
«Παραμύθι για δύο»: Μονή Λαζαριστών (10 παραστάσεις)
«Τρεις Αδερφές»: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (5 παραστάσεις)
«Στυλοβάτες της Κοινωνίας»: στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (5 παραστάσεις)
«Προς την Ελευθερία»: Εκπαιδευτικό θεατρικό πρόγραμμα στα Δημοτικά Σχολεία (25 παραστάσεις),
«Με το βλέμμα του άλλου»: Εκπαιδευτικό θεατρικό πρόγραμμα στα Γυμνάσια και Λύκεια (25 παραστάσεις),
Στο μεταξύ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για τον εμπλουτισμό του προγράμματος με την παρακολούθηση ενός ακόμη έργου στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών (30 παραστάσεις).

«Ένα από τα μεγάλα έργα μας…»

«Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο δήμος μας, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που ήταν όραμα και ιδέα μας με βάση την πίστη της Μελίνας. Είναι το πρόγραμμα της θεατρικής παιδείας και της θεατρικής αγωγής, που φέρνει τον πολιτισμό στα σχολεία και τα σχολεία στον πολιτισμό. 

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε, και συνεχίζουμε να δίνουμε, σε 10.000 και πλέον παιδιά των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου μας την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παρακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δωρεάν όλες τις θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ. 

Όχι, όμως, ως απλοί παθητικοί θεατές αλλά να συμμετέχουν σ’ ένα βιωματικό, διαδραστικό πρόγραμμα παιδείας και θεατρικής αγωγής, έχοντας ενημερωθεί από το σχολείο πριν από κάθε παράσταση για το νόημα και το περιεχόμενο του συγγραφέα του έργου, και συζητώντας επί μια ώρα και πλέον αμέσως μετά την παράσταση με όλους τους συντελεστές», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε:

«Είναι ένα από τα μεγάλα έργα μας που μπορεί να μην είναι κατασκευαστικό, μπορεί να μην είναι έργο υποδομής, αλλά είναι ποιότητας ζωής. Αυτό το όραμα είχε η Μελίνα Μερκούρη που έλεγε με τη βροντερή φωνή της ‘‘να πάμε τα παιδιά στον πολιτισμό και να φέρουμε τον πολιτισμό στα σχολειά μας’’. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει αγκαλιάσει αυτό το πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από το δημοτικό ταμείο. 

Μαζί με το πρόγραμμα που υλοποιούμε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), δηλαδή το πρόγραμμα μουσικής αγωγής και μουσικής παιδείας για την κλασική μουσική, θα συνεχίσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο. Μόνο με τέτοιες δράσεις, με τέτοια προγράμματα αναβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο, το κάνουμε ελκυστικό, το κάνουμε πρωτοποριακό, έτσι ώστε να μην έχει να ζηλέψει τίποτε από τα πιο ακριβά σχολεία και ιδιωτικά κολλέγια.

»Τα κούφια λόγια των εκάστοτε υπεύθυνων ή ανεύθυνων του υπουργείου Παιδείας δεν στήριξαν και δεν βοήθησαν το δημόσιο σχολείο. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτού του είδους τα προγράμματα πρέπει να διευρυνθούν και να αποκτήσουν καθολικό χαρακτήρα, για προσφέρεται υψηλού επιπέδου αγωγή και μόρφωση στα παιδιά μας πάνω σε θέματα παιδείας, πολιτισμού, τεχνών, περιβάλλοντος, κ.ά. 

Είμαστε υπερήφανοι που ανοίξαμε αυτόν τον δρόμο και περιμένουμε κι άλλους δήμους να μας ακολουθήσουν. Ευχαριστούμε τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, και ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με απόλυτη συνεργασία μαζί μας, συμβάλλει έτσι ώστε να υλοποιούμε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα» .

Μοναδικές εμπειρίες

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης έκανε λόγο για «μοναδικές εμπειρίες των παιδιών».

«Συναντηθήκαμε με το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη κι αποφασίσαμε για πέμπτη χρονιά να συνεχίσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσπαθεί μ’ αυτό τον τρόπο να φέρει τα παιδιά όσο γίνεται πιο κοντά στην τέχνη, με παιδιά από το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο, μέχρι τα παιδιά του Λυκείου», δήλωσε ο κ.Αναστασάκης, και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι και φέτος θα απολαύσουμε ωραίες παραστάσεις όπως και εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στις τάξεις των σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων.

Κάνοντας, μάλιστα, τον απολογισμό των τεσσάρων προηγούμενων ετών, μίλησε για «μοναδικές εμπειρίες των παιδιών, τα οποία συζητούν, κάνουν ερωτήσεις και παίρνουν απαντήσεις από ανθρώπους που έστησαν τη παράσταση», με αποτέλεσμα «να γνωρίσουν καλύτερα το θέατρο, να το αγαπήσουν περισσότερο καταλαβαίνοντας τα έργα που βλέπουν και λύνοντας όλες τις απορίες τους».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Summer_time ξανά … στην αυλή του Τελλογλείου Ιδρύματος
Summer_time ξανά … στην αυλή του Τελλογλείου Ιδρύματος

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για παιδιά 4 ως 12 ετών

7-8-2020

Εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη Β΄περιόδου 2020
Εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη Β΄περιόδου 2020

Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

6-8-2020

Ανακαίνιση για 17 παιδικές χαρές και αυλές σχολείων
Ανακαίνιση για 17 παιδικές χαρές και αυλές σχολείων

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

3-8-2020

«Χρώμα Στα Νοσοκομεία» από την UrbanAct
«Χρώμα Στα Νοσοκομεία» από την UrbanAct

Η πρώτη μεγάλη τοιχογραφία υλοποιείται στο ΑΧΕΠΑ

17-7-2020

Δωρεάν προγράμματα για 4.885 παιδιά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών
Δωρεάν προγράμματα για 4.885 παιδιά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ - Ξεκινούν οι αιτήσεις

16-7-2020


Πρόσφυγες του σήμερα… επιχειρηματίες του αύριο
Πρόσφυγες του σήμερα… επιχειρηματίες του αύριο

Ημερίδα με θέμα την επιχειρηματικότητα για πρόσφυγες από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών

8-7-2020

Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα
Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020

Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση
Δωρεάν υπηρεσία για άτομα με χαμηλή όραση

Από το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ

30-6-2020

Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου
Έναρξη λειτουργίας αθλητικού πάρκου Δελφών - Μαρτίου

Ξεκινάει η λειτουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 και του γηπέδου τένις

30-6-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA