Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Θεατρική παράσταση
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29-10-2019

Εκδήλωση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί

Στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Εκδήλωση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί
fontsize
Εχει λήξει στις: Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Παραμένοντας στο επετειακό κλίμα και με φόντο τον χθεσινό λαμπρό εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που κορυφώθηκε με την παρέλαση μαθητών, προσκόπων, Νομικών Προσώπων και συλλόγων του δήμου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, όπως κάνει αδιάλειπτα από το 1995 έως σήμερα, θα τιμήσει την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές, στις 11 π.μ., στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Δ.Ε. Συκεών.

Πρόκειται για την ημερομηνία-σταθμό, καθώς στις 30 Οκτωβρίου 1944 και από την περιοχή των Συκεών, οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης εισέβαλαν στην κατεχόμενη από τους ναζί Θεσσαλονίκη και σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της.

Αυτή την επέτειο τιμούσε αδιάλειπτα από το 1995 ο πρώην δήμος Συκεών, για να παραλάβει στη συνέχεια την «ιερή υποχρέωση», όπως σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αποδίδοντας με κάθε λαμπρότητα τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιούνται στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης όπου δημιουργήθηκε το μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Κανάρη και Ομήρου, στη Δ.Ε. Συκεών), μετά από κοινή και συντονισμένη προσπάθεια της υπό τον Σίμο Δανιηλίδη διοίκησης του δήμου και του αείμνηστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ Κώστα Μουτσόπουλου. Αυτό φιλοτεχνήθηκε το 1997 με τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του Μάη του 1936 με την απεργία των καπνεργατών και τον «Επιτάφιο» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που εμπνεύστηκε από τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή.

Στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης τον παλμό θα δώσουν μαθητές σχολείων του δήμου που θα μετάσχουν κρατώντας με περηφάνια τη γαλανόλευκη σημαία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει κατάθεση στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί και ομιλίες, ενώ μουσικά θα πλαισιώσει τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.

Η επέτειος του «ΟΧΙ»

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε χθες, Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών η επέτειος του «ΟΧΙ» και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, με κύριο χαρακτηριστικό την αθρόα προσέλευση των πολιτών, μικρών και μεγάλων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Σεβασμιότατο κ. Βαρνάβα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης και εθνικής έπαρσης. Αμέσως μετά ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη δημοτική σύμβουλο Ειρήνη Καγιαμπίνη, η οποία ανέδειξε τα μηνύματα που συνεχίζουν να εκπέμπουν οι «ήρωες του Αλβανικού Έπους και μετέπειτα της Εθνικής Αντίστασης για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και ισότητα».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη, μεγάλη παρέλαση μαθητών, προσκόπων, Νομικών Προσώπων και συλλόγων του δήμου, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από μικρούς και μεγάλους που από νωρίς κατέκλυσαν τη λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπου της Περιφέρειας και του Διοικητή του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού αντιπύραρχου Παναγιώτη Τιάγκου.
Στην ίδια κατηγορία..


Ανώνυμο και γρήγορο τεστ για τον HIV και τις Ηπατίτιδες B και CΑνώνυμο και γρήγορο τεστ για τον HIV και τις Ηπατίτιδες B και C

Η Κινητή Μονάδα πρόληψης και ενημέρωσης της PRAKSIS στη ΘεσσαλονίκηΦοιτητές και φοιτήτριες Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων αξιολογούν τη φοίτησή τους στο ΑΠΘΦοιτητές και φοιτήτριες Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων αξιολογούν τη φοίτησή τους στο ΑΠΘ

Εκδήλωση από το Παρατηρητήριο Φοιτητών/τριών Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων του ΑΠΘ


«Tinkering - Μαστορεύω και μαθαίνω» στο ΝΟΗΣΙΣ«Tinkering - Μαστορεύω και μαθαίνω» στο ΝΟΗΣΙΣ

Εργαστήρια κατασκευών για παιδιά 7 - 12 ετών και τους γονείς τουςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA