Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
15.1
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
7-2-2021

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ρατσιστική πολιτική εναντίων των παιδιών προσφύγων & μεταναστών

Ανακοίνωση της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ρατσιστική πολιτική εναντίων των παιδιών προσφύγων & μεταναστών
fontsize

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αποκλείει παιδιά προσφύγων και μεταναστών από τα σχολεία με πρόσχημα τον κορονοϊό, εξέδωσε η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καταγγέλλουμε την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης εναντίον προσφύγων και μεταναστών που κρατά τους πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μακριά από το σχολείο με πρόσχημα αυτή τη φορά τον κορονοϊό. Αντί να πάρουν τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για να προστατέψουν τους πρόσφυγες απο την πανδημία, αντί να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και τα στοιχειώδη δικαιώματα στο άσυλο, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, ορθώνουν και άλλα νέα εμπόδια. Βασική πηγή αυτών των προβλημάτων είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας. Καθώς η ισχύουσα ΚΥΑ θέτει τα καμπ και τον πληθυσμό τους σε μια ατέλειωτη καραντίνα, σε πολλά καμπ επιβάλλονται αναστολές εξόδου και στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο.

Ερμηνεύουν κατά το δοκούν την ΚΥΑ 186/Β (ΦΕΚ στις 23 Ιανουαρίου 2021) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και κρατούν τα παιδιά μακριά από τα θρανία, την ώρα που η κυβέρνηση δια στόματος Βούλτεψη, ονοματίζει τα προσφυγόπουλα ως απειλή για την υγεία των τοπικών κοινωνιών και σχεδιάζει εν κρυπτώ άτυπη εκπαίδευση εντός των στρατοπέδων αντί να ενισχύσει ως οφείλει τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ότι με προφορικές εντολές των ΠΔΕ δεν πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως λόγω της συγκεκριμένης ΚΥΑ διακόπηκε η φοίτηση προσφυγόπουλων από το καμπ των Διαβατών που έχουν εγγραφεί σε γυμνάσια της Νεάπολης.

Επίσης είναι γεγονός ότι πολλές περιφέρειες δεν έχουν ναυλώσει λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών από την αρχή της χρονιάς, σαμποτάροντας πρακτικά την εκπαίδευση τους. Η μετακίνηση τους με λεωφορεία της γραμμής είναι μια απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις , όπως των παιδιών που μετακινούνται από δομές του Ωραιοκάστρου στη Νεάπολη, απαιτεί, εκτός των άλλων, να διανύουν με τα πόδια χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σχολεία.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Ελάχιστα παιδιά έχουν ενταχθεί σε πρωινό πρόγραμμα σχολείου .Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ τη φετινή χρονιά δε λειτούργησαν οι ΔΥΕΠ, καθώς καθυστέρησε ξανά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ΔΥΕΠ και ΤΥ-ΖΕΠ, ενώ ακόμα και τώρα που προσλήφθηκαν ορισμένοι-ες εκπαιδευτικοί, δε βρίσκουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σχολείο αφού δεν τους επιτρέπουν την πρόσβαση σ’ αυτό.

Η διαχείριση της πανδημίας φαίνεται ότι πλέον επιχειρεί να κανονικοποιήσει τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από το σχολείο δημιουργώντας μια κατάσταση όπου τα προσφυγόπουλα συστηματικά βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση, αλλά πλέον και στα δια ζώσης μαθήματα. Είναι σαφές ότι η επαναλειτουργία των σχολείων είναι κομβική στιγμή,πριν η γκετοποίηση και η παραμέληση των προσφυγόπουλων γίνει μια νέα κανονικότητα.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε την πολιτική που αφήνει εκτός σχολείου τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καταπατά το κατοχυρωμένο τους δικαίωμα στην εκπαίδευση και συμβάλλει στην κοινωνική περιθωριοποίηση και τη γκετοποίηση μερίδας του πληθυσμού που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Διεκδικούμε την ένταξη όλων των παιδιών σε ασφαλή σχολεία, με μέτρα που προστατεύουν τον μαθητικό πληθυσμό και τον εκπαιδευτικό κλάδο από τον κορονοϊό και τον ρατσισμό.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρέπει άμεσα να διασφαλίσει ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών δεν θα παρακωλύεται από υποκειμενικές ερμηνείες της ΚΥΑ, προβλήματα στη μετακίνηση ή μεμονωμένες ρατσιστικές συμπεριφορές.

Να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα από το καμπ Διαβατών στα γυμνάσια της Νεάπολης .

Να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα για τα 136 προσφυγόπουλα από το καμπ Βαγιοχωρίου στο δημοτικό σχολείο στη Νυμφόπετρας

Να εξασφαλιστεί άμεσα από την Περιφέρεια η μετακίνηση τους από τις διάφορες δομές με ναυλωμένα λεωφορεία.

Να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών και σε όλες τις δομές για τα προσφυγόπουλα.

Καλούμε τους διευθυντές/ριες, αλλά και όλους τους/τις εκπαιδευτικούς να αναζητήσουν εκείνα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στα δημόσια σχολεία, αλλά δεν τους επιτρέπεται ή δεν διευκολύνεται η φοίτησή τους και να καταγγείλουν και από την πλευρά τους τον αποκλεισμό αυτών των παιδιών στους αρμόδιους φορείς.

Να χορηγηθεί τώρα ΑΜΚΑ σε όλους-ες και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα ανοιχτού ή κλειστού τύπου και να εξασφαλιστεί στέγαση σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού.

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-μετανάστες/τριες
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δωρεάν rapid test  για τους επαγγελματίες του Δήμου Παύλου Μελά
Δωρεάν rapid test για τους επαγγελματίες του Δήμου Παύλου Μελά

Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Δωρεάν rapid tests στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης κατά το τριήμερο 3-5 Μαρτίου
Δωρεάν rapid tests στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης κατά το τριήμερο 3-5 Μαρτίου

Από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την κινητοποίηση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την κινητοποίηση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Μήνυμα συμπαράστασης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας