ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
7-12-2021

«Θεσσαλονίκη - Βενετία» στο ΚΙΘ

Επιστολές, πράξεις γάμων και βαπτίσεων αλλά και πιστοποιητικό εμβολιασμού του 1824 μεταξύ των εκθεμάτων

«Θεσσαλονίκη - Βενετία» στο ΚΙΘ

Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μαθητή από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο χρονολογείται στο 1824, επιστολές μεταξύ εμπόρων αλλά και πράξεις βαπτίσεων, γάμων και θανάτων, που κρύβουν ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες, αποτυπώνοντας τα ίχνη των Θεσσαλονικέων στη Βενετία, είναι μόνον ορισμένα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Θεσσαλονίκη – Βενετία: Ίχνη των ανθρώπων, Δρόμοι της Ιστορίας, 15ος – 19ος αιώνας”.

Η έκθεση αυτή φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης μέχρι και το τέλος του χρόνου ως μια πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

“Η Θεσσαλονίκη και η Βενετία συναντιούνται συχνά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χιλίων ετών. Μέσα από την έκθεση στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται στο κοινό τεκμήρια που αναδεικνύουν την ιστορία αλλά και τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πόλεις”, ανέφερε σχετικά η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου.

Η ιστορική τεκμηρίωση βασίζεται κυρίως σε αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, προερχόμενο από το Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και του Κρατικού Αρχείου της Βενετίας. Μέσα από μια συλλογή εγγράφων και γκραβούρων αποτυπώνονται οι πολυποίκιλες αποχρώσεις της αλληλεπίδρασης των δύο πόλεων με κεντρικούς ήρωες τους θεσσαλονικείς αποίκους στη Βενετία και φόντο την ελληνική παροικία του Αγίου Γεωργίου.


Οι συντελεστές της έκθεσης
Κατερίνα Κορρέ: Ιστορική έρευνα – τεκμηρίωση – μετάφραση – φωτογραφία

Μελίνα Παπαδοπούλου: Επιμέλεια έκθεσης – εκθεσιακός μουσειολογικός σχεδιασμός

Ιωάννα Αξιώτη: Νοηματικός μουσειολογικός σχεδιασμός

Κωνσταντίνος Τοκμακίδης και Παναγιώτης Τοκμακίδης: Ψηφιακή αποτύπωση του τάφου του Λουκά Σπανδούνη

Γεώργιος Ν. Μπουγιουκλής, Αρχιτέκτων μηχανικός. Δ.Π.Θ. Msc Προστασία, Συντήρηση & Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών μνημείων Α.Π.Θ
Εικαστική εγκατάσταση - Ικεσία, ο Τάφος του Λουκά Σπανδούνη· Προσωπογραφίες - Ο Έμπορος, Η Μακεδόνισσα· Γκραβούρες- Η Θεσσαλονίκη επί Τουρκοκρατίας, Η Ελληνική συνοικία στη Βενετία, Ο Ελληνορθόδοξος Ναός του Αγ. Γεωργίου στη Βενετία (2021)

Alma Bakiaj, Εικαστικός, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Εικαστική Εγκατάσταση - Once Upon a Time I Was an Alien Of Hellenic Descent, Now I’m Just an Alien (2021)

Η έκθεση θα παραμείνει στο Κ.Ι.Θ. έως τις 31.12.2021.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2313 318.701, 2313 31 8.702.

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Έχεις τη φύση στο χέρι σου»
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Έχεις τη φύση στο χέρι σου»

Εβδομάδα Δράσης και Ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον

11ο Τουρνουά Street mini Βόλεϊ 3Χ3
11ο Τουρνουά Street mini Βόλεϊ 3Χ3

Στο Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Παραθινούπολη 2023
Παραθινούπολη 2023

Η μεγάλη γιορτή των παιδιών στην Καλαμαριά
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge