ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6-3-2023

Ο μήνας της Γαλλοφωνίας στη Θεσσαλονίκη – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Περισσότερες από 20 εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου

Ο μήνας της Γαλλοφωνίας στη Θεσσαλονίκη – Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Φωτογραφία αρχείου

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της Γαλλοφωνίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης τον γιορτάζει και φέτος με σειρά εκδηλώσεων πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. 

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας αλλά και της δυναμικής της γαλλικής ως γλώσσας που συνδέει τις πέντε ηπείρους, ο μήνας Μάρτιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο τη Γαλλοφωνία. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης  συμμετέχει στη γιορτή διοργανώνοντας περισσότερες από 20 εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Δύο συναυλίες θα διεξαχθούν στον χώρο του Ινστιτούτου. Η πρώτη είναι μια συνεργασία του Ινστιτούτου με το Διεθνές Ινστιτούτο των Μουσικών του Κόσμου (ΙΙΜΜ) από τη Μασσαλία, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Πολυρρυθμία. Η συναυλία αυτή θα είναι το προϊόν ενός master class για τους μαθητές του ΙΙΜΜ με τίτλο “Τραγούδι της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας» με τη μουσικό/ καθηγήτρια Μαρία Σίμογλου και τη συμμετοχή του Ευγένιου Βούλγαρη, του Γιάννη Διονυσίου και του Ιάκωβου Μωυσιάδη. Η δεύτερη είναι μία συναυλία της γαλλόφωνης χορωδίας cHoralia με τη χορωδία του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στην οποία θα παρουσιάσουν τραγούδια από διάφορες γαλλόφωνες περιοχές.

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, θα προβληθεί η ταινία Woman σε συνεργασία με τον σύλλογο Français du Monde-ADFE και ακολουθήσει συζήτηση με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Άρη Στυλιανού.

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της Κικής Δημουλά, η Ελληνίδα συνθέτρια Σοφία Αλεξάνδρου, ο Τσέχος εικαστικός Βόιτεκ Γιανίσκα και ο Γάλλος σκηνοθέτης Ερίκ Σενά ενώνουν τις τέχνες τους σε μία παράσταση για να τιμήσουν αυτή την εμβληματική μορφή της ελληνικής ποίησης.

Επιπλέον το κοινό θα ταξιδέψει νοερά στη νότια Γαλλία μέσα από τις γεύσεις της Προβηγκίας που θα ετοιμάσουν οι μαθητές του Lycée Aristide Briand της Οράνζ συνοδεία κρασιού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους είτε με τις σχολικές τους τάξεις είτε μεμονωμένα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα γαστρονομικά εργαστήρια για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις της Προβηγκίας και να μάθουν την αξία της σωστής διατροφής. Επίσης παιδιά μικρότερων ηλικιών θα ακούσουν παραμύθια στα ελληνικά και στα γαλλικά, συνοδεία μουσικής. Παράλληλα θα διοργανωθεί κυνήγι θησαυρού στο χώρο του Ινστιτούτο με θέμα τη διατροφή αλλά και ένα εργαστήριο όπου τα παιδιά θα μπορέσουν μέσα από το παιχνίδι να ανακαλύψουν γαλλόφωνες χώρες και διαφορετικές κουλτούρες. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήριο όπου μέσα από την προβολή ταινιών μικρού μήκους θα επιχειρήσουν να οπτικοποιήσουν ένα γαλλικό ποίημα του 19ου αιώνα φτιάχνοντας ένα ποστ για το Instagram αλλά και να παρακολουθήσουν δύο ταινίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Τέλος, θα υπάρξουν επιμορφωτικά σεμινάρια για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά ενισχύοντας το οπλοστάσιο των διδασκόντων με νέες μεθόδους και δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην τάξη τους ώστε να κάνουν το μάθημα τους πιο διασκεδαστικό αλλά και πιο αποδοτικό.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ

Λίγα λόγια για τη Γαλλοφωνία

Η Γαλλοφωνία περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές αναπτύσσονται. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μία διεθνή οργάνωση 88 κρατών και κυβερνήσεων και κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στον Καταστατικό της Χάρτη.

Η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο αφού ομιλείται και στις πέντε ηπείρους και είναι μητρική γλώσσα περίπου 88 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τέλος, ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι «είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα» ανέρχεται σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των μαθητών και των φοιτητών που μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα ή σπουδάζουν στη γαλλική γλώσσα στο εξωτερικό υπολογίζεται σε 82,5 εκατομμύρια ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των διδασκόντων εκτιμάται σε 900.000.

Η Ελλάδα υπήρξε, από το 2004, συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και αναβαθμίσθηκε σε πλήρες μέλος τον Νοέμβριο του 2006.

Γαλλικό Ινστιτούτο

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό"

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge