ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20-9-2018

Τα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Ζέιτενλικ στο επίκεντρο εκδηλώσεων

Για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Ζέιτενλικ  στο επίκεντρο εκδηλώσεων

Συνέντευξη Τύπου για τις επετειακές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο LAZART.

Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Άννα Μυκωνίου και ο πιανίστας-συνθέτης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Οι εισηγητές επισήμαναν τη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων για τον ένα αιώνα από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, όπως διεθνώς αποκαλείται ο Α’ Παγκόσμιος, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο 29 και 30 Σεπτεμβρίου. 

Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι τα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Ζέιτενλικ και τη διοργάνωση ανέλαβαν από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπολεως, η ΠΕΔΚΜ και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ενώ τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Πολύ μεγάλο ιστορικό και επετειακό γεγονός, με διεθνή αντίκτυπο» χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο Μεγάλος Πόλεμος σημάδεψε την ανθρωπότητα, αλλά και την περιοχή μας, τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, μαζί με τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία μαχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν το λεγόμενο «Μέτωπο της Θεσσαλονίκης», έναν από τους 10 σημαντικότερους και πιο αναγνωρισμένους τόπους, ιστορικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι στο Ζέιτενλικ αναπαύονται περισσότεροι από 20.500 στρατιώτες, από όλες τις χώρες που πολέμησαν για τις δυνάμεις της Αντάντ στο πλαίσιο της Βαλκανικής Εκστρατείας.

«Σ’ αυτό το χώρο μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τα δεινά που προκάλεσαν οι πόλεμοι και ταυτόχρονα να νιώσει ευγνωμοσύνη αλλά και συγκίνηση για τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν, για να απολαμβάνουμε όλες οι μεταγενέστερες γενιές τα αγαθά της ειρήνης και της ελευθερίας. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε αποφασίσει να τονίσουμε ακόμη περισσότερο και να επισφραγίσουμε, μαζί με τους εκλεκτούς επισκέπτες των ξένων κρατών που προσκαλέσαμε και θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις, την κοινή βούληση μας να συνυπάρχουμε και να συμπορευτούμε στο παρόν και το μέλλον. Να αναδείξουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν, αφήνοντας πίσω όσα μας χώρισαν στο παρελθόν», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge