ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27-10-2018

Η στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής με την παρουσία και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας

Αναμένεται να ζητήσει επίσημα συγνώμη..

Η στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής με την παρουσία και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας
FREE

Την Κυριακή, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, που θα γίνει όπως κάθε χρόνο παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 το μεσημέρι με την αστυνομία να έχει σχεδιάσει αυστηρά μέτρα φρούρησης, ώστε να αποτραπούν πιθανά επεισόδια, όπως εκείνα του 2011 που ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει από την εξέδρα.

Στην παρέλαση θα είναι παρών και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα που έρχεται στη Θεσσαλονίκη κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός Πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για λογαριασμό της χώρας του για τα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός και τα όσα επακολούθησαν, στον ελληνικό λαό.

Την Κυριακή ξεκινάνε και τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού με τίτλο «Εθνική Αντίσταση 1941 - 1944. Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα» και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και φορείς της πόλης για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα. 

Η έκθεση αρχειακού υλικού θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία του δήμου και της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης το υφυπουργείο Εσωτερικών - τομέας Μακεδονίας Θράκης. 

«Τομές στην Ιστορία: Η Θεσσαλονίκη από το 1912 στο 1944» είναι το θέμα της και ομιλητές θα είναι ο Τάσος Κωστόπουλος (ιστορικός και δημοσιογράφος), ο Ευάγγελος Χεκίμογλου (διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας και έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης) και ο Ηλίας Νικολακόπουλος (ομότιμος καθηγητής στο ΕΚΠΑ).

Επίσης ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική πλάκα που βρίσκεται ανάμεσα στον Λευκό Πύργο και του Βασιλικού Θεάτρου και τοποθετήθηκε πριν από λίγα χρόνια με αφορμή και τη μετονομασία του δρόμου σε 30ης Οκτωβρίου. 

Την ίδια μέρα και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης, θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Την Τρίτη θα ολοκληρωθούν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τις ιστορικές επετείους της 26ης Οκτωβρίου του 1912, οπότε έγινε η προσάρτηση της πόλης στο ελληνικό κράτος, της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν η Ελλάδα μπήκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του φασιστικού άξονα, και της 30ης Οκτωβρίου του 1944, οπότε έγινε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, με την είσοδο του ΕΛΑΣ στους δρόμους της.

Και συγκέντρωση για τη Μακεδονία

Σε συγκέντρωση για την Μακεδονία καλεί μέσω  διαδικτύου η ομάδα Ελλάς - Hellas την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 11:00 απέναντι από το 8ο Λύκειο Θεσσαλονίκης στον Κήπο του Ήχου στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκεί δηλαδή που θα γίνεται η παρέλαση παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

«Όλοι παρόντες με την Ελληνική Σημαία στα χέρια και με ένα μαύρο περιβραχιόνιο ή μαύρη κορδέλα να βροντοφωνάξουμε για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την παρέλαση θα λήξει ο Ελληνικός λαός ο οποίος θα παρελάσει πραγματοποιώντας πορεία στο τέλος της Στρατιωτικής παρέλασης», αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης στο Facebook.


Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge