Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
30-5-2019

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο διεθνές έργο ResponDrone

Xρήση στόλου drone για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο διεθνές έργο ResponDrone
fontsize

Ξύλινα Γράμματα HOMENIO

Ξεκινά το νέο, διεθνές έργο ResponDrone για τη χρήση στόλου drone για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο, με προϋπολογισμό 160.625 ευρώ, θα αναπτύξει ένα καινοτόμο σχέδιο για την άμεση, δραστική  και αποτελεσματική ανταπόκριση στις έκτακτες φυσικές καταστροφές μέσα από την αξιοποίηση της καινοτομίας.

Το έργο ResponDrone υλοποιείται σε ένα διεθνές εταιρικό σχήμα, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Horizon 2020. Στο έργο συμπράττουν 20 εταίροι από 12 χώρες της Ευρώπης, αλλά και από τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ, προκειμένου να αναπτύξουν και εφαρμόσουν ένα σύστημα ενημέρωσης σε έκτακτες περιπτώσεις, δίνοντας κρίσιμες πληροφορίες στις υπηρεσίες που επιχειρούν.

Οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οι ζημιές στις υποδομές και στην ανθρώπινη υγεία συνεπάγονται υψηλό κόστος για την κοινωνία και την οικονομία.

Το τριετές έργο RESPONDRONE θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασης άμεσης ανταπόκρισης, αξιοποιώντας τις Περιφέρειες ως τελικούς χρήστες, οι οποίες, λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων τους στα θέματα πολιτικής προστασίας, θα παρέχουν την κρίσιμη  πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο. Την κεντρική καινοτομία του έργου αποτελεί η χρήση στόλου drone, ο οποίος θα ελέγχεται από έναν και μόνο χειριστή κατά τη διάρκεια πολλαπλών συγχρονισμένων αποστολών.

Το κλειδί της πρόκλησης φαίνεται να είναι η εύρεση της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων αντιμετώπισης κρίσεων, μέσα από την καινοτομία και, ταυτόχρονα, μέσα από την εξασφάλιση  του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών και της ασφάλειας των πολιτών, επιδιώκοντας παράλληλα να μειώσει το συνολικό χρόνο και κόστος της επιχείρησης.

«Χρησιμοποιώντας την καινοτομία του έργου, οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών θα μπορούν να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα, δραστικά και αποτελεσματικά σε μια έκτακτη κατάσταση ή φυσική καταστροφή και έτσι να σώζουν περισσότερες ζωές», αναφέρει η συντονιστής του έργου Max Friedrich από το German Aerospace Center (DLR). «Ο στόλος των Drone θα αυξήσει τις δυνατότητες υποστήριξης των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, όπως και των δασικών πυρκαγιών».

Tο έργο ResponDrone πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντησή του στη Μαδρίτη (20-22 Μαΐου 2019). Στην ίδια κατηγορία..
Ληστεία σε μεταφορική στο ΚαλοχώριΛηστεία σε μεταφορική στο Καλοχώρι

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο φύλακας


Συλλήψεις για ναρκωτικά και λαθραία τσιγάραΣυλλήψεις για ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα

Κατά το προηγούμενο 24ωρο


Ο ΟΚΑΝΑ δημιουργεί χώρο για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικώνΟ ΟΚΑΝΑ δημιουργεί χώρο για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών

Στην οδό Νέστορος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη ΘεσσαλονίκηΕξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Θεσσαλονίκη

Η γυναίκα είναι κωφάλαλη


Διακοπές ύδρευσης σήμερα Σάββατο στη ΘεσσαλονίκηΔιακοπές ύδρευσης σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘ


Μπουτάρης: «Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος»Μπουτάρης: «Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος»

Άρχισαν όλοι να μιλάνε για την πόλη και να υπάρχουν δημοσιεύματα..


Συνεχίζεται η ζέστη και το ΣάββατοΣυνεχίζεται η ζέστη και το Σάββατο

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ


Αντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘΑντικατάσταση ιστών, φωτιστικών και δικτύου φωτισμού στα πάρκα του ΑΠΘ

Με στόχο την μείωση των περιστατικών παραβατικότητας στους χώρους του Ιδρύματος


Συμπλοκή με άγριο ξύλο στο κέντρο της ΘεσσαλονίκηςΣυμπλοκή με άγριο ξύλο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου ένας τραυματίας


Ανοιχτός διευρυμένος διάλογος για το μέλλον του δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΑνοιχτός διευρυμένος διάλογος για το μέλλον του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Από τις Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου ξεκίνησε χθες η Διαβούλευση με συλλόγους, φορείς και πολίτες στο δήμοgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Έκλεψαν