ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-6-2019

Ολοκληρώθηκε η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ

Τζιτζικώστας: «Το 2019 έτος επιχειρηματικότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»

Ολοκληρώθηκε η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ

«Το είπαμε, δεσμευτήκαμε και το κάνουμε πράξη: Το 2019 είναι έτος ‘Επιχειρηματικότητας’ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με όλες μας τις δυνάμεις είμαστε στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία καλών, σταθερών θέσεων εργασίας, την παροχή κινήτρων για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους για να επιστρέψουν εκείνοι που έφυγαν, για να μπορούν να τολμήσουν, να δημιουργήσουν, να επιχειρήσουν εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία».

Με αυτά τα λόγια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε το στίγμα των προσπαθειών της Περιφέρειας, για την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διαθέτει η Περιφέρεια, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη σημερινή συνεδρίαση της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Παρόντες στη συνεδρίαση, εκτός των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης ήταν και έξι στελέχη, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών. Η αντιπροσωπεία των στελεχών αποτελείται από τους: Christophe RΟUILLON (Δήμαρχος της πόλης Coulaines της Γαλλίας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών), Valentina PINNA (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Ana María VEGA FERNÁNDEZ (Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Κυβέρνησης της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία), Annabelle FAVREAU (Γενική Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Κυβέρνησης της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία), Christine CHANG (Περιφέρεια του Ελσίνκι-Ουσίμα στη Φινλανδία) και John BENNETT (Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών). H επίσκεψη της αντιπροσωπείας αποτελεί συνέχεια της ανακήρυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το 2018.

«Στην Κεντρική Μακεδονία ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός όλων των αναπτυξιακών δράσεων γίνεται πάντα με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των φορέων. Έτσι λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια, κατακτώντας την πρώτη θέση στην Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων, έτσι ακριβώς θα λειτουργήσουμε και στο σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αξιοποιώντας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για την πρόοδο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι έχουν εξειδικευθεί δράσεις ύψους 1,086 δισ. ευρώ, έχουν εκδοθεί 166 προσκλήσεις συνολικού ύψους 1,028 δισ. ευρώ και εντάχθηκαν 656 έργα συνολικού προϋπολογισμού 893,4 εκ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί συμβάσεις ύψους 449 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας, λέγοντας ότι «είναι ο πιο κρίσιμος τομέας και πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας, επειδή ο πρώτος και κορυφαίος στόχος μας είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της ανεργίας και η αναχαίτιση της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό».

Ανακοίνωσε μάλιστα τον προγραμματισμό των επόμενων προσκλήσεων σε τρεις άξονες ειδικά για το συγκεκριμένο τομέα, εντός του 2019:

1.Θα προκηρυχθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι δράσεις Κουπόνια Καινοτομίας με 5 εκ. ευρώ και τα Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης με 6 εκ. ευρώ.

2.Θα προκηρυχθεί η δράση που αφορά στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων από επιχειρήσεις πληροφορικής με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

3.Προετοιμάζουμε μια μεγάλη δράση για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων με 100% επιδότηση και συνολικό προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μία στοχευμένη δράση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών, η οποία θα αφορά την ενίσχυση των εμπόρων και των παραγωγών λαϊκών αγορών με 5 εκ. ευρώ επίσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της για την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια:

1.Ενέταξε 152 πράξεις ύψους 23,9 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

2.Δημοσίευσε τέσσερις προσκλήσεις ύψους 91 εκ. ευρώ που αφορούν σε:
-Ίδρυση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού (πρόσκληση ανοιχτή μέχρι το τέλος Αυγούστου).
-Εκσυγχρονισμό υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών (πρόσκληση που κλείνει στις 15 Ιουλίου).
-Δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών, των λεγόμενων ‘Clusters’ για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα (πρόσκληση που είναι στη φάση αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν).
-Κουπόνια τεχνολογίας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

3.Χρηματοδότησε την ενίσχυση των Δημόσιων Ερευνητικών Υποδομών με 12,6 εκ. ευρώ.

4.Προχώρησε στη δημιουργία του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιας δομής η οποία συστήνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και έχει ως στόχο να αποτελέσει το μοχλό υποστήριξης την πραγματικής οικονομίας και την έρευνας σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ειδική αναφορά στην πρόσκληση για τα κουπόνια τεχνολογίας, λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε και διασφαλίσαμε πόρους για να προκηρύξουμε μια δράση με 100% επιδότηση σε επιχειρήσεις όλων σχεδόν των κατηγοριών. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν προτάσεις από 5.000 έως 15.000 ευρώ, για να αναβαθμίσουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους και να παρέχουν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Η πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκ. ευρώ, είναι ανοιχτή μέχρι τις 5 Ιουλίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου οι ωφελούμενες επιχειρήσεις να μπορέσουν μέσα στο 2019 να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».

Για την πορεία των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης η πορεία υλοποίησής τους είναι η εξής: έχουν εκδοθεί 105 προσκλήσεις συνολικού ύψους 874,6 εκ. ευρώ και εντάχθηκαν 500 έργα συνολικού προϋπολογισμού 757,3 εκ. ευρώ.

Οι ενταγμένες πράξεις αφορούν:

1.Ολοκλήρωση των οδικών συνδέσεων των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών στην Κεντρική Μακεδονία.

2.Βελτίωση και επέκταση των ενδοπεριφερειακών μεταφορών και ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μεσαίας πίεσης.

3.Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο δίκτυο.

4.Επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενων δομών και υποδομών υγείας με 39 εκ. ευρώ.

5.Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης με 56,2 εκ. ευρώ.

6.Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας με 21 εκ. ευρώ.

7.Αντιμετώπιση των πυρκαγιών με το έργο «Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

8.Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από πλημμύρες, με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όπου εντάχθηκαν έργα ύψους 36,8 εκ. ευρώ.

9.Διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού και τον έλεγχο απωλειών, όπου έχουν ενταχθεί έργα ύψους 11,4 εκ. ευρώ.

Για την πορεία υλοποίησης των έργων και δράσεων προώθησης της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: έχουν εκδοθεί 61 προσκλήσεις συνολικού ύψους 154 εκ. ευρώ και εντάχθηκαν 561 έργα συνολικού προϋπολογισμού 136 εκ. ευρώ.

Οι ενταγμένες πράξεις αφορούν στην παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και παιδιών με αναπηρία σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, για τα σχολικά έτη 2015 έως το 2019 όπου η Περιφέρειά μας χρηματοδότησε τη δράση αυτή με 33 εκ. ευρώ. 

Επίσης, στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες, μέσω της πρόσληψης του αναγκαίου Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Επιπρόσθετα στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους μέσω της αναβάθμισης και λειτουργίας ξενώνων φιλοξενίας καθώς και Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης, όπως και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της χρηματοδότησης της λειτουργίας δομών παροχής βασικών αγαθών και συγκεκριμένα κοινωνικών παντοπωλείων, παροχής συσσιτίων και κοινωνικών φαρμακείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Επίσης αφορούν στην υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι, μέσω της λειτουργίας Κέντρων Κοινότητας και στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Και επιπλέον στη λειτουργία Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, στη λειτουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και στη λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας. Επιπλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίησης μιας σειράς δράσεων σε συνεργασία με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους που έχουν ως βασικούς στόχους την προώθηση στην απασχόληση ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την ενίσχυση και πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, στους δυναμικούς ή υπό αναδιάρθρωση κλάδους της περιφερειακής οικονομίας, τις δράσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης ανέργων σε παραγωγικούς τομείς της RIS3 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων μακροχρόνια ανέργων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων καινοτομίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης των ολοκληρωμένων Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «έχουμε ήδη εξειδικεύσει το 97% των δράσεων, έχουν δημοσιευθεί προσκλήσεις ύψους 105,1 εκ. ευρώ και οι εντάξεις ανέρχονται σε 50,1 εκ. ευρώ».

Εκπροσωπώντας τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΕΕ, ο κ. Rouillon δήλωσε ότι είναι «εντυπωσιασμένοι από την επιχειρηματική στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η στρατηγική αυτή φαίνεται να αντανακλά τις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής. Η επίσκεψή μας αποσκοπεί στην αξιολόγηση της προόδου των δράσεων της Περιφέρειας για την επιχειρηματικότητα και στην παροχή συμβουλών για μελλοντικές δράσεις. Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια, που έκανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ολοκλήρωση της στρατηγικής το τελευταίο έτος, που ήταν ‘Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης’».

Ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Εφαρμογής του ΕΣΠΑ Γιώργος Λογοθέτης, εκπροσωπώντας τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, είπε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κατ’ εξακολούθηση και σταθερά στην πρώτη θέση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων πανελλαδικά».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.

Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών
Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών

Καταγγελία της 22χρονης σήμερα κοπέλας κατά 42χρονου

Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν
Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν

Και δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του πληρώματος και του κυβερνήτη

Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων
Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων

Κατείχε νομίσματα, αγιογραφία και δακτυλίδι που εμπίπτουν στης προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας

Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας
Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας

Με σκοπό την χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge