ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-7-2019

Ανακοίνωση του Πρύτανη ΑΠΘ Περικλή Μήτκα για τον Ανθιμο

Δεν ευθύνεται..

Ανακοίνωση του Πρύτανη ΑΠΘ Περικλή Μήτκα για τον  Ανθιμο

Εσωτερική ανακοίνωση εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το γραφείο του Πρύτανη Περικλή Μήτκα, σχετικά με τις αντιδράσεις που προξένησε η αναγόρευση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, σε Επίτιμο Διδάκτορα. Πατώντας οριακά επί του διαδικαστικού, στην ουσία απολογείται ότι δεν ήταν αυτός ο αρμόδιος για να εγκρίνει ή όχι την απόφαση αλλά ακολούθησε, σχεδόν σύρθηκε να επικυρώσει με την παρουσία του και μόνο μία απόφαση που πάρθηκε από την Σύγκλητο (σημειωτέον ότι η Σύγκλητος αποτελείται και από τον Πρύτανη).

Ατυχές και το παράδειγμα που αναφέρει ο κ.Μήτκας αναφερόμενος σε αντιδράσεις που ξεκίνησαν με αφορμή την  ίδρυση της σχολής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή. Συγκρίνει δύο εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις όπου η μία αφορά την ίδρυση σχολής και η άλλη την Τιμητική απόδοση τίτλου Διδάκτορα σε έναν άνθρωπο ο οποίος διακατέχεται από μεσαιωνικές αντιλήψεις ενάντια σε κάθε έννοια προόδου της επιστήμης που διδάσκει το Πανεπιστήμιο αλλά και έναν ιδιαίτερο ρατσισμό κατά  συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Εν τέλει, θέλοντας και μη αναρωτιέται κανείς εάν  το ΑΠΘ ενστερνίζεται αυτές τις αντιλήψεις..


Η ανακοίνωση 

Αγαπητά μέλη του ΑΠΘ,

Μια από τις πρώτες υποθέσεις που έπρεπε να χειριστώ στην αρχή της θητείας μου, το φθινόπωρο του 2014, ήταν η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή, υπόθεση που είχε ξεκινήσει επί της θητείας των προκατόχων μου. Οι αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες από μεγάλες ομάδες πληθυσμού, κυρίως εξωπανεπιστημιακές, αλλά και από πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κατηγορίες και απειλές κάθε είδους έφταναν στο γραφείο μου. Επρόκειτο όμως για πρόταση και απόφαση της Σχολής, δηλαδή συλλογικού οργάνου, που το Ίδρυμα και ο Πρύτανης όφειλαν να σεβαστούν και να διεκπεραιώσουν. Ας σημειωθεί ότι με την απόφαση εκείνη δυσαρεστήθηκαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Οι υποστηρικτές εκείνης της διαδικασίας, του σεβασμού δηλαδή της αυτοτέλειας ενός Τμήματος και μιας Σχολής και της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απόφασης ενός συλλογικού οργάνου, έγιναν σήμερα κατήγοροι και ζητούν την κατάλυσή της.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα το 2017, η απόφαση της Κοσμητείας για απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στον Μητροπολίτη ανακοινώθηκε απλά στη Σύγκλητο, δεν υπήρχε υποχρέωση έγκρισής της.

Για την αποσαφήνιση της διαδικασίας και τον προσδιορισμό των απαραίτητων κριτηρίων για την απονομή του εν λόγω τίτλου, και μέχρι την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού, ελήφθη με μέριμνα και πρωτοβουλία της παρούσας Πρυτανείας σχετική απόφαση της Συγκλήτου, τον Ιούλιο του 2018. Σημειώνεται ότι πλέον απαιτείται η έγκριση των 2/3 του συνόλου των μελών της.

Τα διαδικαστικά (όπως ο χώρος διεξαγωγής, λόγω βεβαρημένης υγείας του τιμωμένου) όλων των τελετών αναγόρευσης είναι αποκλειστικά στην ευθύνη των Τμημάτων, με την υποχρέωση παρουσίας του Πρύτανη.

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει ενστερνιστεί δύο βασικές αρχές: το αυτοδιοίκητο, μέσα από τον σεβασμό στις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και την ελεύθερη έκφραση, σεβόμενοι κάθε άποψη.

Ο Πρύτανης δεν διοικεί με βάση προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις και δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων, πέραν των προβλεπόμενων στη Νομοθεσία περιπτώσεων. Επιπρόσθετα, οφείλει να διασφαλίζει ότι μια ηχηρότερη ή πολυπληθέστερη ομάδα δεν θα επιβάλλει την άποψή της σε μια μικρότερη. Και αυτό έπραξα ως Πρύτανης και στις δύο περιπτώσεις.

Περικλής Α. Μήτκας
Πρύτανης

Αξιολογήστε το άρθρο
Βρέθηκαν σχόλια: 2
ΑΝΩΝΥΜΟ
2019-07-18 18:43:12
Μαχητής ο Πρύτανης.Ηθελε αλλα δεν μπορουσε. Τι να κανει με τοσους παπαδες τρυγυρω του.
0
0
ΑΝΩΝΥΜΟ
2019-07-19 00:50:36
Θέλετε να πείτε κύριε Μίτκα, ότι 2 στους 3 καθηγητές στο πανεπιστήμιό σας πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός από τη Γη και ότι η επιστημονική μέθοδος επίλυσης των προβλημάτων είναι η ολονυκτία? Χαχαχα. Μ αρέσεις.
0
0



ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.

Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών
Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών

Καταγγελία της 22χρονης σήμερα κοπέλας κατά 42χρονου

Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν
Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν

Και δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του πληρώματος και του κυβερνήτη

Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων
Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων

Κατείχε νομίσματα, αγιογραφία και δακτυλίδι που εμπίπτουν στης προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας

Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας
Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας

Με σκοπό την χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge