Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ευστράτιος Λουκία
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-7-2019

Ανακοίνωση του Πρύτανη ΑΠΘ Περικλή Μήτκα για τον Ανθιμο

Δεν ευθύνεται..

Ανακοίνωση του Πρύτανη ΑΠΘ Περικλή Μήτκα για τον  Ανθιμο
fontsize

Εσωτερική ανακοίνωση εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το γραφείο του Πρύτανη Περικλή Μήτκα, σχετικά με τις αντιδράσεις που προξένησε η αναγόρευση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, σε Επίτιμο Διδάκτορα. Πατώντας οριακά επί του διαδικαστικού, στην ουσία απολογείται ότι δεν ήταν αυτός ο αρμόδιος για να εγκρίνει ή όχι την απόφαση αλλά ακολούθησε, σχεδόν σύρθηκε να επικυρώσει με την παρουσία του και μόνο μία απόφαση που πάρθηκε από την Σύγκλητο (σημειωτέον ότι η Σύγκλητος αποτελείται και από τον Πρύτανη).

Ατυχές και το παράδειγμα που αναφέρει ο κ.Μήτκας αναφερόμενος σε αντιδράσεις που ξεκίνησαν με αφορμή την  ίδρυση της σχολής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή. Συγκρίνει δύο εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις όπου η μία αφορά την ίδρυση σχολής και η άλλη την Τιμητική απόδοση τίτλου Διδάκτορα σε έναν άνθρωπο ο οποίος διακατέχεται από μεσαιωνικές αντιλήψεις ενάντια σε κάθε έννοια προόδου της επιστήμης που διδάσκει το Πανεπιστήμιο αλλά και έναν ιδιαίτερο ρατσισμό κατά  συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Εν τέλει, θέλοντας και μη αναρωτιέται κανείς εάν  το ΑΠΘ ενστερνίζεται αυτές τις αντιλήψεις..


Η ανακοίνωση 

Αγαπητά μέλη του ΑΠΘ,

Μια από τις πρώτες υποθέσεις που έπρεπε να χειριστώ στην αρχή της θητείας μου, το φθινόπωρο του 2014, ήταν η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή, υπόθεση που είχε ξεκινήσει επί της θητείας των προκατόχων μου. Οι αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες από μεγάλες ομάδες πληθυσμού, κυρίως εξωπανεπιστημιακές, αλλά και από πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κατηγορίες και απειλές κάθε είδους έφταναν στο γραφείο μου. Επρόκειτο όμως για πρόταση και απόφαση της Σχολής, δηλαδή συλλογικού οργάνου, που το Ίδρυμα και ο Πρύτανης όφειλαν να σεβαστούν και να διεκπεραιώσουν. Ας σημειωθεί ότι με την απόφαση εκείνη δυσαρεστήθηκαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Οι υποστηρικτές εκείνης της διαδικασίας, του σεβασμού δηλαδή της αυτοτέλειας ενός Τμήματος και μιας Σχολής και της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απόφασης ενός συλλογικού οργάνου, έγιναν σήμερα κατήγοροι και ζητούν την κατάλυσή της.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα το 2017, η απόφαση της Κοσμητείας για απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στον Μητροπολίτη ανακοινώθηκε απλά στη Σύγκλητο, δεν υπήρχε υποχρέωση έγκρισής της.

Για την αποσαφήνιση της διαδικασίας και τον προσδιορισμό των απαραίτητων κριτηρίων για την απονομή του εν λόγω τίτλου, και μέχρι την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού, ελήφθη με μέριμνα και πρωτοβουλία της παρούσας Πρυτανείας σχετική απόφαση της Συγκλήτου, τον Ιούλιο του 2018. Σημειώνεται ότι πλέον απαιτείται η έγκριση των 2/3 του συνόλου των μελών της.

Τα διαδικαστικά (όπως ο χώρος διεξαγωγής, λόγω βεβαρημένης υγείας του τιμωμένου) όλων των τελετών αναγόρευσης είναι αποκλειστικά στην ευθύνη των Τμημάτων, με την υποχρέωση παρουσίας του Πρύτανη.

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει ενστερνιστεί δύο βασικές αρχές: το αυτοδιοίκητο, μέσα από τον σεβασμό στις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και την ελεύθερη έκφραση, σεβόμενοι κάθε άποψη.

Ο Πρύτανης δεν διοικεί με βάση προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις και δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων, πέραν των προβλεπόμενων στη Νομοθεσία περιπτώσεων. Επιπρόσθετα, οφείλει να διασφαλίζει ότι μια ηχηρότερη ή πολυπληθέστερη ομάδα δεν θα επιβάλλει την άποψή της σε μια μικρότερη. Και αυτό έπραξα ως Πρύτανης και στις δύο περιπτώσεις.

Περικλής Α. Μήτκας
Πρύτανης

Βρέθηκαν σχόλια: 2
ΑΝΩΝΥΜΟ
2019-07-18 18:43:12
Μαχητής ο Πρύτανης.Ηθελε αλλα δεν μπορουσε. Τι να κανει με τοσους παπαδες τρυγυρω του.
0
0
ΑΝΩΝΥΜΟ
2019-07-19 00:50:36
Θέλετε να πείτε κύριε Μίτκα, ότι 2 στους 3 καθηγητές στο πανεπιστήμιό σας πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός από τη Γη και ότι η επιστημονική μέθοδος επίλυσης των προβλημάτων είναι η ολονυκτία? Χαχαχα. Μ αρέσεις.
0
0ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Συζήτηση-παρωδία υπό το βλέμμα της ΕΛ.ΑΣ.
Συζήτηση-παρωδία υπό το βλέμμα της ΕΛ.ΑΣ.

Στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τον ΟΑΣΘ

12-12-2019

Κλειστοί οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης
Κλειστοί οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων

12-12-2019

Σύγκρουση οχημάτων στην Περιφερειακή
Σύγκρουση οχημάτων στην Περιφερειακή

Δεν υπάρχει αναφορά για τραυματίες

12-12-2019

Οι διακοπές ύδρευσης σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη
Οι διακοπές ύδρευσης σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘ

12-12-2019

Διακοπές ρεύματος σήμερα Πέμπτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Διακοπές ρεύματος σήμερα Πέμπτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

12-12-2019


Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τον ΟΑΣΘ
Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τον ΟΑΣΘ

Διακοπές και καταγγελίες για ελέγχους πολιτών από την ΕΛ.ΑΣ.

11-12-2019


Δολοφονία Γραικού: Παραπέμπεται σε δίκη ο 46χρονος κτηνοτρόφος
Δολοφονία Γραικού: Παραπέμπεται σε δίκη ο 46χρονος κτηνοτρόφος

Σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η υπόθεση

11-12-2019goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ