Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
30-8-2019

Θέμα διεύρυνσης προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης θέτει ο Σίμος Δανιηλίδης

Αποστολή επιστολών στα αρμόδια υπουργεία και ΟΑΕΔ

Θέμα διεύρυνσης προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης θέτει ο   Σίμος Δανιηλίδης
fontsize

Τη διεύρυνση δυο προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης, με την ένταξη σε αυτά και τους δήμους, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με επιστολές του που απέστειλε στις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ σχετικό ερώτημα απευθύνει και στην ηγεσία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Πρόκειται το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, Φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα (…) και επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού –Δήμων και Περιφερειών- οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών»  από το οποίο αποκλείονται οι δήμοι παρά του ότι πληρούν όλες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Επίσης, οι επιστολές αφορούν και στο «Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο», και το οποίο απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού για την απασχόληση ΑμεΑ.

Οι επιστολές του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη εστάλησαν στον υπ. Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον υφ. Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ιωάννη Βρούτση, την υφ. Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου. Μια αντίστοιχη επιστολή εστάλη σε όλη την ιεραρχία της διοίκησης του ΟΑΕΔ (Διοικητή, Περιφερειακό Διευθυντή Μακεδονίας, Προϊστάμενο Υπηρεσίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων).

«Μεγαλύτερη ευαισθησία…»

«Κύρια αγωνία μας είναι τα μεγάλα επαγγελματικά αδιέξοδα των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, των ανθρώπων που είναι μακροχρόνια άνεργοι και δεν έχουν επαγγελματικά προσόντα, των ατόμων που ενώ βρίσκονται πλησίον της σύνταξης δεν μπορούν να εργαστούν για να αποκτήσουν την απαραίτητη συνταξιοδοτική ικανότητα. Πιστεύουμε ότι το σύγχρονο κράτος πρόνοιας οφείλει να ενσκήψει με μεγαλύτερη ευαισθησία και να εισάγει αποτελεσματικότερες λύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων αυτών», σημειώνει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στις επιστολές του προς τις ηγεσίες των υπ. Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνοντας το μεγάλο κενό καθώς «τα προγράμματα που προκηρύσσονται από τον ΟΑΕΔ και απευθύνονται στις παραπάνω ευπαθείς ομάδες δεν δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να συμμετάσχουν ως εργοδότες».

Επίσης, τονίζει την άδικη και άνιση μεταχείριση σε βάρος ατόμων κάποιων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων ζητώντας από τη μια να τους αναγνωρισθεί ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% από το ΚΕΠΑ, όπως συμβαίνει με τα ΑμεΑ, και από την άλλη στις επόμενες προκηρύξεις προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας «να προστεθούν και άλλες κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικά ανθρώπων (π.χ. απεξαρτημένοι από ουσίες και αποφυλακισμένοι) και να αυξηθεί η μοριοδότηση για τα άτομα αυτά».

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών θέτει και το θέμα του αποκλεισμού των δήμων από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που επιχορηγεί θέσεις εργασίες και προώθησης της απασχόλησης.

Όπως αναφέρει, «οι δήμοι και τα Νομικά τους Πρόσωπα, έχοντας ως αρμοδιότητες και πεδία εργασίας αντικείμενα που δεν απαιτούν ειδικά προσόντα (π.χ. στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου), μπορούν να απασχολήσουν τα άτομα εκείνα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και τα οποία λόγω των χαμηλών τους τυπικών προσόντων δεν μπορούν να ενταχθούν με ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά εργασίας. Επίσης, επειδή οι περισσότεροι δήμοι διαθέτουν υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, μπορούν να συμβάλλουν παράλληλα, μέσα από ειδικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης στην προστατευόμενη απασχόληση των ατόμων αυτών που, όπως γνωρίζουμε, δυσκολεύονται συχνά να διατηρήσουν μια θέση εργασίας λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που έχουν».

Για όλα τα παραπάνω υπήρξε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειακό Διευθυντή Κ.Δ. Μακεδονίας Δημήτρη Καραμπέρη και την αναπληρώτρια Αγαθή Τζιαβού. Κατά τη διάρκειά της ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης παρουσίασε τις προτάσεις της Τ.Α. για τα προγράμματα αυτά των Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, προτείνοντας επιπλέον την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων σε όλους τους δήμους με την αξιοποίηση των προβλεπόμενων κονδυλίων από το ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να απασχοληθούν χιλιάδες άνεργοι αυτών των ομάδων στις Υπηρεσίες των δήμων.

Επίσης, ο Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε από τον Περιφερειακό Διευθυντή να φροντίσει ώστε να υπάρξει σύσκεψη εργασίας μεταξύ του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ και της ΠΕΔ-ΚΜ. Από την πλευρά τους, ο Περιφερειακός Διευθυντής και η αναπληρώτρια συμφώνησαν με τις προτάσεις που κατέθεσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και δήλωσαν ότι θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας του ΟΑΕΔ με την Τ.Α. και στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων.Στην ίδια κατηγορία..
Τροχαίο στην ανατολική ΘεσσαλονίκηΤροχαίο στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με δίκυκλο


Στο Φανάρι ο Καράογλου για επίσημη επίσκεψηΣτο Φανάρι ο Καράογλου για επίσημη επίσκεψη

Θα γίνει δεκτός από τον Βαρθολομαίο


Αγριεύει ο δήμος Χαλκηδόνας για τον Κ.Ο.Κ.Αγριεύει ο δήμος Χαλκηδόνας για τον Κ.Ο.Κ.

Αυστηρή επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες παράνομων σταθμεύσεων


Εκοψαν το ρεύμα σε 94χρονη - τι απαντά ο ΔΕΔΔΗΕΕκοψαν το ρεύμα σε 94χρονη - τι απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ

Για το καλό της..


Συμβολικός διάπλους απεξάρτησης στο Βόρειο ΑιγαίοΣυμβολικός διάπλους απεξάρτησης στο Βόρειο Αιγαίο

Στο πλαίσιο του 17ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Θεραπευτικών Κοινοτήτων


Τι λένε πρατηριούχοι της Θεσσαλονίκης για τις αυξήσεις στα καύσιμαΤι λένε πρατηριούχοι της Θεσσαλονίκης για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Πόσο αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες


Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σε τακτική συνεδρίασηΣύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σε τακτική συνεδρίαση

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019


Χιλιάδες νεκρά ψάρια στην ΚορώνειαΧιλιάδες νεκρά ψάρια στην Κορώνεια

H στάθμη του νερού έχει κατέβει δραματικά


Χωρίς φύλαξη το εργοτάξιο που φιλοξενεί τους συρμούς του ΜετρόΧωρίς φύλαξη το εργοτάξιο που φιλοξενεί τους συρμούς του Μετρό

Ξαναέγραψαν συνθήματα κι έκαναν γκράφιτι στα βαγόνια


Διακοπή καταχώρησης μεταβολών στο Ληξιαρχείο ΘεσσαλονίκηςΔιακοπή καταχώρησης μεταβολών στο Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης

Για πέντε ημέρεςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Αυξήσεις