Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
13-9-2019

Παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την ενίσχυση δομών κατά των εξαρτήσεων

Στο μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης

Παρεμβάσεις της Περιφέρειας  για την ενίσχυση   δομών κατά των εξαρτήσεων
fontsize

Δυο σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης κατά των εξαρτήσεων υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή των σχετικών προσκλήσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην «ενίσχυση του δικτύου δομών και υπηρεσιών κατά των εξαρτήσεων στο μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης», με δικαιούχο τον ΟΚΑΝΑ και η δεύτερη στο«πρόγραμμα παρέμβασης για έφηβους και νέους με προβληματική χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών», με δικαιούχο το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Η πρώτη πράξη περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία δυο παραρτημάτων του Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας του ΟΚΑΝΑ, που απευθύνονται σε άτομα, τα οποία διαβιούν στο δρόμο. Κυρίως πρόκειται για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών ή και για εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα. Στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, διασφάλιση της δυνατότητας για ατομική φροντίδα, υγιεινή, σίτιση, ένδυση, κινητοποίηση για αύξηση της ατομικής λειτουργικότητας, επανασύνδεση με κρατικούς φορείς και την κοινότητα, παραπομπή σε ειδικά θεραπευτικά προγράμματα.

Επίσης, στην ίδια πράξη εντάσσεται η κινητή μονάδα παρέμβασης, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα παραρτήματα κέντρου ημέρας. Έχει ως στόχο την παρέμβαση σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού και την κάλυψη των υπόλοιπων περιοχών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης σε συνέργεια με τις ήδη υφιστάμενες δομές κατά των εξαρτήσεων όμορων Δήμων.

Η δεύτερη πράξη αφορά στην υλοποίηση ενός προγράμματος συμβουλευτικής, απεξάρτησης και θεραπείας εφήβων και νέων από τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εφηβικός πληθυσμός αποτελεί την πληθυσμιακή ομάδα με τη μικρότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης θεραπείας και απεξάρτησης για την εξάρτηση και κατάχρηση από νόμιμες ή και παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες και συμπεριφορές, όπως προβληματική χρήση διαδικτύου, τζόγος κτλ.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μόνο μια αντίστοιχου τύπου δομή για εφήβους και νέους, με ελάχιστο προσωπικό, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον αριθμό των αιτημάτων υποστήριξης και θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια η χρήση παράνομων ουσιών υπερδιπλασιάστηκε στους μαθητές και τριπλασιάστηκε στους νεαρούς ενήλικες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται αυξημένα αιτήματα από άτομα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας στο Σταθμό Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης «ΑΡΓΩ».

Στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα, ο αριθμός εφήβων και νέων είναι βάσει της τελευταίας απογραφής 111.429. Από αυτούς εκτιμάται ότι κάνουν πειραματική χρήση νόμιμων – παράνομων ουσιών περίπου 6.685 άτομα, ενώ ο αριθμός των εφήβων και νέων που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει εξαρτητικές συμπεριφορές είναι 33.428.

Ο προϋπολογισμός των δυο πράξεων ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ.

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Εκθεση Εκθεση "ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019" - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς επιχειρήσεις

Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2019


Εργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - ΑεροδρομίουΕργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


1ο Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος1ο Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακού Συμβουλίου - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Σε νέους και νέες από την Κεντρική Μακεδονία ηλικίας από 18 έως 28 ετών


Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασηςΣτην ίδια κατηγορία..
Βρέθηκε  η 16χρονη που είχε χαθεί στη ΘεσσαλονίκηΒρέθηκε η 16χρονη που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Είναι καλά στην υγεία της


ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ζητά  απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα του «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ»ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ζητά απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα του «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ»

Πολλοί πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος


Κοινοπραξία ΚΤΕΛ θα διαθέσει 120 συνολικά λεωφορεία στον ΟΑΣΘΚοινοπραξία ΚΤΕΛ θα διαθέσει 120 συνολικά λεωφορεία στον ΟΑΣΘ

Για τα επόμενα 3 χρόνια


Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τον πυροβολισμό του ποδηλάτηΗ ανακοίνωση της αστυνομίας για τον πυροβολισμό του ποδηλάτη

Απόπειρα ανθρωποκτονίας


Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σήμερα στη ΘεσσαλονίκηΚινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πιθανή πορεία στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα


Νεκρός 30χρονος μοτοσικλετιστής σε σύγκρουση με ΙΧΝεκρός 30χρονος μοτοσικλετιστής σε σύγκρουση με ΙΧ

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας


Οι διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη ΘεσσαλονίκηΟι διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘ


Άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ποδηλάτη εν κινήσειΆγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ποδηλάτη εν κινήσει

Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης


Πολύωρη διακοπή ρεύματος στην ΠολίχνηΠολύωρη διακοπή ρεύματος στην Πολίχνη

Για σήμερα Τρίτη


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη  στη ΘεσσαλονίκηΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Από μέλη του ΠΑΜΕgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Πνευμονική