Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
27-9-2019

Συγκέντρωση οικολόγων στο Λευκό Πύργο για το κλίμα

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση οικολόγων στο Λευκό Πύργο για το κλίμα
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Σε διαμαρτυρία “για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και να σώσουμε το μέλλον μας πριν να είναι αργά” καλούν οργανώσεις της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή στις 18.30, στον Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με το κάλεσμα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, “η ανάγκη να μεταφέρουμε το μήνυμα για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική, γιατί βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού”.

Οι Οικολόγοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση “την υιοθέτηση πιο ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή, την εφαρμογή στη χώρα μας των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και τη διακοπή των εξορύξεων σε στεριά και θάλασσα”.

Αναλυτικά η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αναφέρει:

Η ανάγκη να μεταφέρουμε το μήνυμα για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική.

Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού.

Η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε ήδη.

Οι καταστροφικές συνέπειες της δεν θα αργήσουν.

Γι αυτό:

Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση μίας πιο ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή.

Ζητούμε την εφαρμογή στη χώρα μας των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Ζητούμε την διακοπή των εξορύξεων σε στεριά και θάλασσα.

Ζητούμε απότις βιομηχανίες  να υιοθετήσουν μια φιλικότερη προς το περιβάλλον λειτουργία.

Ζητούμε από ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ, ΤΩΡΑ.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΑΙΤΙΑ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ


ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Αν η Γη δεν είχε κάποια αέρια στην ατμόσφαιρα της  -το πιο γνωστό από αυτά είναι το διοξείδιο του άνθρακα CO2- θα ήταν πολύ ψυχρότερη, αφού δεν θα μπορούσε να παγιδεύσει τη θερμότητα του ήλιου, και δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις μορφές ζωής που υπάρχουν σήμερα. Η κατάσταση δεν θα ήταν βιώσιμη.

Όταν τα αέρια αυτά αρχίζουν και αυξάνονται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω των ανθρώπινων διαδικασιών η θερμότητα που παγιδεύεται είναι πολύ μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να πυροδοτείται μια διαδικασία αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και κατά συνέπεια ξεκινά μια αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος.

TI ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ;

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι υπεύθυνο για τη μισή αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη. Υπάρχουν όμως και άλλα αέρια όπως το μεθάνιο (CH4) οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs), το υποξείδιο του αζώτου  (N2O), το όζον (O3) κά. Είναι μεν σπανιότερα από το διοξείδιο του άνθρακα, απορροφούν όμως πολύ πιο έντονα την υπέρυθρη ακτινοβολία με αποτέλεσμα, έστω και σε μικρότερες συγκεντρώσεις να συνεισφέρουν πολύ εντονότερα στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Η απερίσκεπτη καύση ορυκτών καυσίμων, όπως είναι ο άνθρακας και ο λιγνίτης, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κ.ά. για τη λειτουργία των βιομηχανιών, για τα οχήματα, τα αεροπλάνα, τη θέρμανση, παράγει όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα

Επιπρόσθετα οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες που συμβάλουν στην εκπομπή μεθανίου, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών τα οποία απορροφούν τα αέρια του θερμοκηπίου, έχουν διαταράξει ανεπανόρθωτα τις ισορροπίες στον κύκλο του CO2.

Η μεγάλη ποσότητα CO2 που πλέον συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα, συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μεταβάλει το κλιματικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση εμφάνισης ακραίων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ;

Κάποιες όψεις του φαινομένου του θερμοκηπίου και της  συνεπαγόμενης κλιματικής αλλαγής ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ. Τα φαινόμενα που αναμένονται είναι: ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, τροπικοί κυκλώνες, πλημμύρες και μεγάλες καταιγίδες θα αυξηθούν σε συχνότητα. Η αυξημένη ξηρασία θα κάνει τα δάση όλο και πιο ευάλωτα σε όλο και περισσότερες αλλά και μεγαλύτερες πυρκαγιές, ευνοώντας τη δράση παρασιτικών εντόμων και εμποδίζοντας την αναγέννησή τους. Η τήξη των πάγων στους πόλους και στις περιοχές γύρω από αυτούς θα προκαλέσει άνοδο της στάθμης των θαλασσών που θα απειλήσει σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, αγροτικές και αστικές περιοχές, ανάμεσά τους την νότια Φλώριδα, την Νέα Ορλεάνη, το Λονδίνο, την Ολλανδία, την Σαγκάη και κάποιες νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού όπως η Tuvalu που θα κατακλυστούν από τη θάλασσα. Αυξανόμενη οξύτητα των ωκεανών που προκαλεί αποχρωματισμό των κοραλλιών και επηρεάζει αρνητικά την ωκεάνεια άγρια ζωή. Η αλλαγή του μοντέλου των βροχοπτώσεων θα έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές για την αγροτική παραγωγή του πλανήτη. Αλλαγές στα ωκεάνεια ρεύματα θα επιφέρουν δραματική μείωση των παγκόσμιων αλιευμάτων. Η θνησιμότητα από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα θα αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες περιβαλλοντικοί πρόσφυγες που θα χάσουν σπίτια, χωράφια και τις υλικές συνθήκες ζωής τους και θα ξεριζωθούν. Ήδη φαίνεται ότι ο πόλεμος στη Συρία είχε και περιβαλλοντικά αίτια. Σαν από τεράστια ειρωνεία η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει πολύ περισσότερο εκείνες τις χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την πρόκληση του προβλήματος.

TI ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Χρειάζεται να αλλάξει ριζικά το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να προκύψει η ριζική μείωση των εκπομπών διοξειδίου και των άλλων αερίων που χρειάζεται για να ακυρωθεί η επικρεμάμενη κλιματική αλλαγή.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τον πλανήτη μας, πολίτες, ομάδες, οργανώσεις και συλλογικότητες ενώνουμε τις φωνές μας και τους αγώνες μας σε ένα κοινό όραμα που στόχο έχει 
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και να σώσουμε το μέλλον μας ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ

ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ

ΣΕ ΑΦΟΡΑ

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 18.30 στον Λευκό Πύργο.

Υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον, το κλίμα, τη ζωή μας.
Στην ίδια κατηγορία..
Φυλάκιση 9,5 ετών σε 68χρονο που βίαζε την ανάπηρη κόρη τουΦυλάκιση 9,5 ετών σε 68χρονο που βίαζε την ανάπηρη κόρη του

Οι καταγγελλόμενες πράξεις έγιναν σε χωριό της Πέλλας


Ταξίδια στο όνειρο με βάρκα ..ανύπαρκτηΤαξίδια στο όνειρο με βάρκα ..ανύπαρκτη

Απάτη από ταξιδιωτικό γραφείο


Επίσκεψη  Καράογλου στο Α/Τ ΒΕΛΟΣΕπίσκεψη Καράογλου στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ

Εχει «δέσει» στη Θεσσαλονίκη


Εργασίες συντήρησης στην  επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Ν. ΜηχανιώναςΕργασίες συντήρησης στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μηχανιώνας

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Εργασίες συντήρησης: Θεσσαλονίκης – Πυλαίας- Πανοράματος – Διασταύρωση με ΧορτιάτηΕργασίες συντήρησης: Θεσσαλονίκης – Πυλαίας- Πανοράματος – Διασταύρωση με Χορτιάτη

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας


Εργασίες συντήρησης: Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου- Κορυφή ΚισσούΕργασίες συντήρησης: Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου- Κορυφή Κισσού

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας


Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διεθνή τουριστική έκθεσηΣυμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διεθνή τουριστική έκθεση

Πολιτιστικός, περιηγητικός και τουρισμός πόλης κέντρισαν το ενδιαφέρον Ιταλών


Η τρελή καταστροφική πορεία Ι.Χ. πάνω σε βενζινάδικοΗ τρελή καταστροφική πορεία Ι.Χ. πάνω σε βενζινάδικο

Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας


Ιδιοκτήτης αρτοποιείου στη Θεσσαλονίκη δέχεται πληρωμές σε bitcoinΙδιοκτήτης αρτοποιείου στη Θεσσαλονίκη δέχεται πληρωμές σε bitcoin

Μία τυρόπιτα αντιστοιχεί σε 0.00023760 bitcoins


Ζερβας: Αποκατάσταση των προτομών των ΜακεδονομάχωνΖερβας: Αποκατάσταση των προτομών των Μακεδονομάχων

Με ειδική τελετή στις αρχές ΝοεμβρίουgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Επιθέσεις