Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Νικηφόρος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30-9-2019

Kινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών σε εργοστάσια και τσιμεντοβιομηχανίες

Το ψήφισμα - κάλεσμα

Kινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών σε εργοστάσια  και  τσιμεντοβιομηχανίες
fontsize

Σε κινητοποίηση σήμερα Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά καλούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ν.Θεσσαλονίκης, τοΣωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα», η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης και ο Σύλλογος γυναικών Συκεών ενάντια στην καύση σκουπιδιών σε εργοστάσια καύσης και σε τσιμεντοβιομηχανίες. 

Ακόμα, η Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ν.Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Γραφικών Τεχνών και Τύπου Χάρτου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Παραγωγή Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα καλούν σε κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν συζητηθεί το θέμα.

Στο ψήφισμα - κάλεσμά τους οι φορείς σημειώνουν:

«Η απόφαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 22/8/19, για τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα, πυροδότησε την αγανάκτηση των κατοίκων του δήμου Π. Μελά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο λόγος είναι ότι στα σχετικά έγγραφα της εισήγησης περιλαμβάνονται και έγγραφα της ΑΕ τσιμέντων ΤΙΤΑΝ (καθώς και της "Τσιμέντα Χάλυψ") με αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης εκ μέρους τους των ανακτώμενων στερεών αποριμματογενών καυσίμων της εν λόγω ΜΕΑ με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και τις ποσότητες που μπορούν να απορροφήσουν.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται στο έδαφος του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας που εγκρίθηκε το 2016. Μεταξύ άλλων προβλέπεται στους σχεδιασμούς αυτούς πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών με ΣΔΙΤ με ελάχιστο ποσό ανακύκλωσης, θάψιμο των σκουπιδιών και επιπλέον νομιμοποιεί την καύση τους από τις βιομηχανίες ως φθηνό καύσιμο, όπως συμβαίνει στον Βόλο και σχεδιάζεται και στην Κεντρική Μακεδονία.

Με βάση και τις μελέτες επιστημονικών φορέων η καύση RDF - SRF, που χρησιμοποιείται ως φθηνό καύσιμο έχει ως αποτέλεσμα παραγωγή και εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων όπως διοξίνες (polychlorodibenzo-p-dioxins - PCDD) και φουράνια (polychlorodibenzo-p-furans - PCDF). Η μακροχρόνια έκθεση του ανθρώπου σε διοξίνες προκαλεί καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχές στο αναπνευστικό και ουροποιητικό, υπέρχρωση δέρματος και υπερτρίχωση, πολυνευροπάθεια (περιφερική νευρίτιδα), αδυναμία στα κάτω άκρα, αισθητικές διαταραχές (όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση) μέχρι και ψυχιατρικές διαταραχές!!!

Παράλληλα προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή στην ασυδοσία των βιομηχάνων οι οποίοι σπέρνουν τον καρκίνο από τις καμινάδες των εργοστασίων τους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους χρησιμοποιώντας "τζάμπα" καύσιμα.

Με την τελευταία εθελοντική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας στις 3/7/19 για την "αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία", η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει την σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης του τομέα των απορριμμάτων προωθώντας τις μορφές ΣΔΙΤ και "δωρίζοντας" δεκάδες προνόμια σε μεγάλους ομίλους για να κάνουν μπίζνες πάνω στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με κόστος την καταστροφή του περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού και των παιδιών του.

Με τους αγώνες μας να βάλουμε στο συρτάρι τους επικίνδυνους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγάλων ομίλων. Λέμε όχι στην καύση σκουπιδιών η οποία βλάπτει σοβαρά την υγεία και το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων!

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός! Είναι εξελίξεις οι οποίες δρομολογούνται εδώ και χρόνια. Οι αγώνες μας είναι αυτοί που καθυστέρησαν τις αρνητικές αυτές εξελίξεις που τώρα μας ξαναχτυπούν την πόρτα. 

Άλλωστε η καύση των σκουπιδιών είναι κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ, καθώς έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντά των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων με την εύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας. 

Στο όνομα του κέρδους, οι "έλεγχοι" για την ρυπογόνα καύση των σκουπιδιών πάνε περίπατο, την ίδια στιγμή που δίνεται "γη και ύδωρ" για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Διεκδικούμε:

-Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.

-Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Π. Μελά να αποφασίσει και να πάρει όλα τα μέτρα κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, ενάντια στο ενδεχόμενο καύσης αποριμματογενών αποβλήτων RDF/SRF.

-Να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή.

-Βελτίωση της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, στους κατοίκους.

-Να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Υπερασπίζουμε το θεσμό των ΒΑΕ και απαιτούμε τη διεύρυνσή του και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες.

-Να σταματήσει η μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

-Δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο μας που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες σε περίθαλψη, αλλά και στην πρόληψη εξαιτίας του επιβαρυμένου περιβάλλοντος από τη γειτνίαση με ρυπογόνους βιομηχανίες».

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης, η Ένωση Πολιτών Μετεώρων, o Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, o Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευκαρπίας, o Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, οι Φίλοι του Δάσους (Μετέωρα), ο Αθλητικός Σύλλογος Ταε κβο ντο Μετεώρων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μετέωρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, η Ένωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά, η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, η Ανεξάρτητη Ομάδα Νέων Π.Ε.Σ. το Δυτικά (Πολίχνη- Ευκαρπία – Σταυρούπολη), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Σταυρούπολης, το Σωματείο Ένωση Μακεδονία Ευκαρπία, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας, ο Α.Π.Σ. «Εθνικός Μετεώρων», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, ο Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου "Η Αρίστη.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ
Συνάντηση για την καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ

Tου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά

2-6-2020

Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Παράδοση ψηφιακού εξοπλισμού σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

O Δήμος στηρίζει έμπρακτα την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση

2-6-2020

Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.
Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.

Σίμος Δανιηλίδης: Εντυπωσιακά τα βήματα προόδου της έρευνας του πανεπιστημίου της πόλης μας

1-6-2020

Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης
Είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης

Από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα

1-6-2020

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση επίθεσης σε βάρος 19χρονου στον Εύοσμο

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες πέντε άτομα

30-5-2020

180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών
180 laptop στα σχολεία από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης: «Οι εξαγγελίες μας γίνονται πράξη»

29-5-2020

Αναβάθμιση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών
Αναβάθμιση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών

Αποφασίστηκε από Περιφέρεια και Δήμους

27-5-2020

Ζητούνται πληροφορίες για θανατηφόρο τροχαίο
Ζητούνται πληροφορίες για θανατηφόρο τροχαίο

Για άγνωστο οδηγό που παρέσυρε πεζό και τον εγκατέλειψε

27-5-2020

Ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου
Ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου

Αποφασίστηκαν στη συνάντηση Απ. Τζιτζικώστα και Κων. Ζέρβα

25-5-2020

Κ. Ζέρβας : «Yπετριπλασιάζουμε το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων»
Κ. Ζέρβας : «Yπετριπλασιάζουμε το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων»

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει επιτέλους μία βιώσιμη πόλη

25-5-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ