Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
3-10-2019

Περιοχές της Θεσσαλονίκης που αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου

Αυτοψία από την παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη

Περιοχές της Θεσσαλονίκης που αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου
fontsize

Αυτοψία σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη, αποκομίζοντας μεταξύ άλλων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές της πόλης.

Oι ίδιοι αναφέρουν:

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπός μας στο δημοτικό συμβούλιο, ορισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης έτυχαν από την προηγούμενη διοίκηση μεγαλύτερης προσοχής, ενώ άλλες αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο, όπου αποτέλεσε πεδίο συστηματικών παρεμβάσεων εξευγενισμού, μια επιλογή που έθεσε ως ξεκάθαρο στόχο την πριμοδότηση της εστίασης, των τουριστικών αλλά και των κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων. Μεταξύ άλλων πολλών, μετρήσαμε 8,9 εκ. € να έχουν απορροφηθεί σε «εμβληματικές» παρεμβάσεις πεζοδρομήσεων και βιοκλιματικών αναπλάσεων (πλ. Ελευθερίας, περιοχή πλατείας Χρηματιστηρίου, Αγίας Σοφίας, περιοχή Μαβίλη κ.ά).

Την ίδια στιγμή, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης, όπου διαμένουν κυρίως οι μεσαίοι, μικρομεσαίοι και τα κατώτερα στρώματα που επλήγησαν κατ’ εξοχήν από την κρίση ή/και από ατυχείς επιλογές που αφορούν στην ίδια την Θεσσαλονίκη (καθυστέρηση έργων Μετρό) αφέθηκαν, κυριολεκτικά, στην μοίρα τους.

Η άνιση αυτή μεταχείριση ισοδυναμεί με μια «αντίστροφη κοινωνική πολιτική», καθώς, η υποβάθμιση της καθημερινότητας, αλλά και των γειτονιών τους, έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη κοινωνική και την οικονομική υποβάθμιση που συντελείται σε πανεθνικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα αυτής της μεροληψίας αποτυπώνονται ανάγλυφα σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Σε αυτό το δημοσίευμα, επιλέξαμε την περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως, από την διασταύρωσή της με την Δελφών, μέχρι την αντίστοιχη με την οδό Παρασκευοπούλου, για να αναδείξουμε ορισμένα «χτυπητές» ενδείξεις υποβάθμισης.

Θα ακολουθήσουν και αναφορές για άλλες γειτονιές καθώς επιθυμούμε να συστηματοποιήσουμε τις «επιτόπιες έρευνές» μας, για να αναδείξουμε τα σημεία εκείνα που χρήζουν πιο άμεσης παρέμβασης. Φυσικά, το ενδιαφέρον μας δεν είναι μοναχά δημοσιογραφικό, αλλά σκοπεύουμε και επιθυμούμε με αυτά τα «ρεπορτάζ» να ασκήσουμε πίεση και στην νέα διοίκηση ώστε να αναλάβει δράση. Η άσκηση πολιτικής πίεσης, εξ άλλου, είναι μια από τις κύριες λειτουργίες της αντιπολίτευσης -που δεν νοείται μόνο να γκρινιάζει για τους πάντες και τα πάντα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Το γνωστό κτήριο επί των οδών Παρασκευοπούλου & Δελφών, άγνωστης (σε εμάς) ιδιοκτησίας. Αντί ο Δήμος να ρίχνει κάτι εκατομμύρια για να αλλάξει πλάκες στα πεζοδρόμια, υπό το πρόσχημα της βιοκλιματικότητας, μήπως να εγκαινίαζε ένα πρόγραμμα προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης αυτών των ακινήτων; Σίγουρα, η εικόνα της πόλης θα άλλαζε εντυπωσιακά.

Η κατάσταση του πεζοδρομίου επί της οδού Δελφών.

Συνεχίζοντας επί της οδού Δελφών.

Η εικόνα του πεζοδρομίου από την άλλη πλευρά της διάβασης, επί της διασταύρωσης Αρχαιολογικού Μουσείου & Δελφών.

Δελφών και Αρχαιολογικού Μουσείου: Σκάλες, κάγκελα, ανύπαρκτο πεζοδρόμιο και πάρκινγκ. Αυτός ο δρόμος είναι κυριολεκτικά αδιάβατος. Ιδίως για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, ανθρώπους με καρότσι, τραυματίες κ.ο.κ. Ωστόσο εδώ δεν ισχύει η αρχή της ελεύθερης κινητικότητας. Έχει ‘σκαλώσει’ στο συγκεχυμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς του… πεζοδρομίου… Στην ίδια κατηγορία..
Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΘεσσαλονίκηςΕιδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου


Πορεία πραγματοποιούν φοιτητές στο κέντρο της ΘεσσαλονίκηςΠορεία πραγματοποιούν φοιτητές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Υπό κατάληψη σχολές του ΑΠΘ


Συλλήψεις για τα επεισόδια στο Τουρκικό ΠροξενείοΣυλλήψεις για τα επεισόδια στο Τουρκικό Προξενείο

Έσπευσε να καταδικάσει το ελληνικό ΥΠΕΞ


Εργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό ΕυζώνωνΕργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό Ευζώνων

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Ακόμη 25 δρομολόγια του ΟΑΣΘ εκχωρούνται στο ΚΤΕΛΑκόμη 25 δρομολόγια του ΟΑΣΘ εκχωρούνται στο ΚΤΕΛ

100 λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα απελευθερωθούν


Το Ωραιόκαστρο υποδέχεται το 48ο Rally Sprint ΘερμαϊκούΤο Ωραιόκαστρο υποδέχεται το 48ο Rally Sprint Θερμαϊκού

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου η πανηγυρική εκκίνηση


Συντονίστρια Προσφυγικού – Μεταναστευτικού η Μαρία ΔερμεντζοπούλουΣυντονίστρια Προσφυγικού – Μεταναστευτικού η Μαρία Δερμεντζοπούλου

Tης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Η Περιφέρεια  στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών «ANUGA 2019» στην ΚολωνίαΗ Περιφέρεια στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών «ANUGA 2019» στην Κολωνία

Πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου


Ένταση στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης από διαδηλωτέςΈνταση στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης από διαδηλωτές

Επιχείρησαν να ανοίξουν πανό


Οι επαγγελματίες του κέντρου δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις στο ΜετρόΟι επαγγελματίες του κέντρου δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις στο Μετρό

Υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων οι θέσεις τουςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Οι