Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Τοπικά Νέα/
7-10-2019

ΑΠΘ Ιστορίας - Αρχαιολογίας: Εμμένει στην in situ παραμονή των αρχαίων στη Βενιζέλου

Μετά από γενική Συνέλευση του τμήματος

ΑΠΘ Ιστορίας - Αρχαιολογίας: Εμμένει στην in situ παραμονή των αρχαίων στη Βενιζέλου
fontsize

Εμμένει ομόφωνα στην εισήγηση που είχε διατυπώσει το 2013 για την κατά χώρα παραμονή των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό η Γενική Συνέλευση του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίασή της στις 26 Σεπτεμβρίου, η γενική συνέλευση του τμήματος συζήτησε το θέμα του μετρό και των αρχαίων και ομόφωνα αποφάσισε ότι εμμένει στην εισήγηση που διατυπώσει το 2013 για την in situ παραμονή των αρχαίων που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.

Η εν λόγω εισήγηση χαρακτήριζε ως «εξαιρετικής σημασίας για την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Θεσσαλονίκης» το σύνολο των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά τις εργασίες της κατασκευής του σταθμού του Μετρό στη Βενιζέλου. Τόνιζε πως «η μεταφορά αρχιτεκτονικών καταλοίπων είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική που αποσπά το αρχιτεκτόνημα από το συγκεκριμένο του πλαίσιο και υποβαθμίζει την αισθητική, ιστορική, πολιτισμική και διδακτική του αξία».

Υπογράμμιζε πως «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε τα ευρήματα αυτά να διατηρηθούν και να αναδειχθούν στη θέση τους συνυπάρχοντας με τον σταθμό του Μετρό, την εικόνα και αισθητική του οποίου χωρίς αμφιβολία θα αναβαθμίσουν».

Επισήμαινε πως «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τα όποια τεχνικά προβλήματα που φαίνεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή όσον αφορά τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του σταθμού να επαναπροσεγγιστούν με ψυχραιμία, αλλά και φαντασία, και με βάση την ήδη υπάρχουσα ελληνική και διεθνή εμπειρία στα θέματα αυτά» και τέλος ανέφερε πως «θέτει τα μέλη του Τμήματος στη διάθεση της αναζήτησης της βέλτιστης λύσης προς όφελος της κοινωνίας της πόλης και της ιστορικής μνήμης».

Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση, μίλησε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» και την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο», ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος ο οποίος τόνισε τη σημασία της απόφασης του τμήματος.

Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «στο πανεπιστήμιο συζητιέται το θέμα του μετρό (…) διότι αυτή η διαδικασία καταστροφής της ιστορίας της πόλης αφορά τους πάντες, αφορά όλο τον σκεπτόμενο κόσμο της πόλης, όλους τους επιστήμονες του πανεπιστημίου και πέρα από αυτό». «Δεν είναι μόνο μία διαδικασία που έχει να κάνει με την καταστροφή ενός εμβληματικού σημείου του παρελθόντος της πόλης, είναι και η ταλαιπωρία που θα προκληθεί στους πολίτες από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του μετρό, εάν τελικά προχωρήσει το νέο σχέδιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε πως τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας της πόλης συμμετέχουν και εκφράζουν τη γνώμη τους στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για το θέμα των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό. «Η συντριπτική πλειοψηφία (…)είναι υπέρ της παραμονής in situ των αρχαίων και λειτουργίας του μετρό άμεσα έτσι όπως έχει δρομολογηθεί», σημείωσε, σχολιάζοντας πως «υπάρχει ένα θέμα το εάν καλούνται τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εκφράσουν τη γνώμη τους».

Για τη σημερινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ο ίδιος ανέφερε πως «το γεγονός ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προς το παρόν δεν έχει καλέσει ανθρώπους που για χρόνια διαχειρίστηκαν το θέμα του μετρό (…)δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση να ακουστούν τα σοβαρά επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα για τις προτεινόμενες λύσεις».

«Με επικοινωνιακά τρικ και τη φίμωση της άλλης πλευράς δεν μακροημερεύει καμία πολιτική απόφαση», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος, σχολάζοντας πως «θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα όσοι θα προχωρήσουν σε μία απόφαση χωρίς να γνωρίζει αυτή η πόλη τα θετικά της λύσης που έχει ήδη δρομολογηθεί, δηλαδή λειτουργία του μετρό μέσα στο 2020 και in situ παραμονή των αρχαίων».

ΠΗΓΗ stokokkino.gr

Σχετικά άρθρα:


Στην ίδια κατηγορία..
Διακοπές ρεύματος την Κυριακή στη ΘεσσαλονίκηΔιακοπές ρεύματος την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Στο Δήμο Δέλτα


Παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων στη ΘεσσαλονίκηΠαρέμβαση φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη

Γιγαντοπανό στο κτίριο του ΚΘΒΕ


Συνεχίζεται η καλοκαιρία και την ΚυριακήΣυνεχίζεται η καλοκαιρία και την Κυριακή

Ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη


Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση για τον ΟΑΣΘΠραγματοποιήθηκε συγκέντρωση για τον ΟΑΣΘ

Για την άμεση αύξηση των δρομολογίων


Δύο τραυματίες από συμπλοκή στο κέντρο προσφύγων  ΔιαβατώνΔύο τραυματίες από συμπλοκή στο κέντρο προσφύγων Διαβατών

Στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου»


Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες σήμερα Σάββατο στη ΘεσσαλονίκηΣυγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον Ημιμαραθώνιο


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα για τον ΟΑΣΘΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα για τον ΟΑΣΘ

Στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου


Εθιμοτυπική συνάντηση προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τον Δήμαρχο ΚαλαμαριάςΕθιμοτυπική συνάντηση προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή


Aραιές νεφώσεις το Σάββατο στη ΘεσσαλονίκηAραιές νεφώσεις το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Εως 24 βαθμούς η θερμοκρασία


Καλόγριες αποδοκίμασαν τον ΒαρθολομαίοΚαλόγριες αποδοκίμασαν τον Βαρθολομαίο

Κατά την άφιξή του στο Βυζαντινό ΜουσείοgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Τραβάει