ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
7-10-2019

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαστικές προσφυγές για το Μετρό

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην απόσπαση των αρχαιοτήτων

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαστικές προσφυγές για το Μετρό

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προανήγγειλαν δικαστικές προσφυγές σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό και υπερασπίστηκαν τη «νόμιμη απόφαση» που προβλέπει την κατασκευή του, με κατά χώρα (in situ) διατήρηση των αρχαιοτήτων, η οποία έχει προχωρήσει.

Τώρα «επιχειρείται η ανατροπή της», τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Δουίτσης, η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, ο πρώην πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος, και ο πρώην Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ιδιότυπο πολιτικό ρεβανσισμό».

Χαρακτήρισαν «ψέμα» το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για κατασκευή του σταθμού με διατήρηση κατά χώρα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν, λέγοντας πως, όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προμελέτες και οι μελέτες στο επίπεδο των αρχαιοτήτων.

Ο Χρ. Δουίτσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με την ανακοίνωσή του από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ότι θα προχωρήσει η λύση με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων για το σταθμό Βενιζέλου, διχάζει ξανά την πόλη.

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν παραπλανήθηκε από συμβούλους του, αλλά ξέρει πολύ καλά τι κάνει, παρατήρησε ότι μια σειρά από πρόσωπα και φορείς συντάχθηκαν αμέσως με τον κ. Μητσοτάκη και κατήγγειλε ότι επιχειρείται να αλλάξει η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Κατά τον Γ. Μυλόπουλο δύο είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Ο πρώτος, είναι ένα «ιδιότυπος πολιτικός ρεβανσισμός» και ο δεύτερος είναι «τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από αποζημιώσεις, λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του έργου».

Από την πλευρά του ο Τ. Κουράκης τόνισε πως δεν είναι χαμένη υπόθεση ο αγώνας κατά της λύσης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και έφερε ως παράδειγμα την ακύρωση του έργου της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη.

Είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν δικαστικές προσφυγές, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι άλλοι επιθυμούν θα κάνουν προσφυγές στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ, παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένα κίνημα με υπογραφές και άλλες πρωτοβουλίες αρχαιολόγων και άλλων προσωπικοτήτων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Ζουράρις, Χρήστος Γιαννούλης, Δώρα Αυγέρη.
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge