Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Θεατρική παράσταση
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16-10-2019

Ερώτηση βουλευτών για προβλήματα στέγασης στο 5ο Λύκειο Δήμου Θεσσαλονίκης

Χρονίζον το πρόβλημα

Ερώτηση βουλευτών για προβλήματα στέγασης στο 5ο Λύκειο  Δήμου Θεσσαλονίκης
fontsize

Ερώτηση προς του Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, σχετικά με προβλήματα στέγασης στο 5ο Λύκειο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Το χρονίζον πρόβλημα της στέγης του 5ου Λυκείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, οξύνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ η «προσωρινή» του στέγαση (από το 2013) σε λυόμενες αίθουσες σε οικόπεδο της Νέας Παραλίας, όχι μόνο δεν έχει τέλος, αλλά και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Από τα τρία σχολεία που είχαν μετακινηθεί προσωρινά στο οικόπεδο της Νέας Παραλίας, στην οδό Μ. Κάλλας, το 12ο Δημοτικό σχολείο έπαψε να λειτουργεί έπειτα από απόφαση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης επέστρεψε στο κτίριο της οδού Κριεζώτου, όπου ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο και το 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, παρέμεινε στο οικόπεδο της Νέας παραλίας, καθώς κατά τη διάρκεια της κατασκευής της επέκτασης διαπιστώθηκε ότι το διατηρητέο κτίριο της οδού Κριεζώτου έχει προβλήματα στατικότητας.

Οι μαθητές του 5ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που είχαν και τις προηγούμενες χρονιές με χαρακτηριστικά αυτά της μη ύπαρξης αιθουσών γυμναστηρίου, εργαστηρίων, εκδηλώσεων, μη ύπαρξη κυλικείου κ.α.

Επιπλέον φέτος αντιμετωπίζουν και νέα προβλήματα καθώς για ακόμα μια φορά είδαν τη Δημοτική Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο να δίνουν μόνο υποσχέσεις.

Σύμφωνα με έγγραφο με το αρ. πρωτ. 5706/13.10.2017 του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, προβλεπόταν η κατεδάφιση μέρους λυόμενου κτιρίου που βρισκόταν στην πλευρά που στεγάζεται το 5ο Λύκειο, καθώς έχει κριθεί ακατάλληλο, ώστε να προστεθούν 2-3 προκατασκευασμένοι οικίσκοι και να διαμορφωθεί προσωρινά ο αύλειος χώρος του σχολείου καλύτερα, με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης τον Αύγουστο του 2018. Η κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε, με καθυστέρηση φυσικά, όμως ποτέ δεν προστέθηκαν οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι, δεν διαμορφώθηκε ο αύλειος χώρος.

Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να στοιβάζονται σήμερα σε 4 κοντέινερ, τα οποία δεν αρκούν ούτε και για τα μαθήματα κατεύθυνσης, ενώ πλέον δεν υπάρχει κανένα στέγαστρο ώστε να προφυλάσσονται όταν βρέχει. Οι μαθητές αγανακτισμένοι με αυτή την κατάσταση, προχώρησαν σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και την οποία συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ, έχει σαν αποτέλεσμα την ελλιπή συντήρηση των δημόσιων σχολείων, αλλά και τη μη ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων. Ευθύνες όμως έχει και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που δεν διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των υφιστάμενων σχολείων.

Επειδή όμως οι ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια δεν μπορούν να περιμένουν, Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
• Να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου που προσωρινά στεγάζεται το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στην οδό Μ. Κάλλας ώστε να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
• Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Κριεζώτου, να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.
• Να αντιμετωπίσει το σοβαρό κτηριακό πρόβλημα των σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Στολτίδης ΛεωνίδαςΣτην ίδια κατηγορία..ΑΠΘ: Aνάπτυξη στενότερων δεσμών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Μεγάλης ΒρετανίαςΑΠΘ: Aνάπτυξη στενότερων δεσμών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας

Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με την Πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα


Eurowings: Αύξηση των πτήσεων για Θεσσαλονίκη από το ΑμβούργοEurowings: Αύξηση των πτήσεων για Θεσσαλονίκη από το Αμβούργο

Νέες απευθείας πτήσεις σε Σαντορίνη και Κω από Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη

Τρεις μεταμοσχεύσεις σε μία ημέρα από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘΤρεις μεταμοσχεύσεις σε μία ημέρα από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ

Η μοναδική πανεπιστημιακή κλινική μεταμοσχεύσεων στη χώρα


Οι διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη ΘεσσαλονίκηΟι διακοπές ύδρευσης σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΥΑΘgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ