Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
12.6

ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-9-2020

Μήνυμα ειρήνης και αντίστασης κατά του νεοφασισμού από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη

Αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας

Μήνυμα ειρήνης και αντίστασης κατά του νεοφασισμού από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη
fontsize

Μήνυμα ειρήνης και συνέχισης του αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού έστειλε από τον Χορτιάτη ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Συνοδευόμενος από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του 1944, που επί 76 έτη διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, καταθέτοντας και στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Την αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών αποτελούσαν ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Συμεωνίδης, η πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Ρένα Αυγερινού, η τοπική σύμβουλος Συκεών Πηνελόπη Δαμιανίδου και ο τοπικός σύμβουλος Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος.

«Ο στίχος του μεγάλου μας ποιητή Νίκου Καββαδία, ‘‘Τράνταζε σαν από σεισμό συθέμελα ο Χορτιάτης, και ακόντιζε μηνύματα με κόκκινη βαφή’’ (Θεσσαλονίκη ΙΙ), έρχεται σήμερα να αναδείξει το ηχηρότατο μήνυμα ειρήνης που στέλνουν τα 149 αθώα θύματα-ήρωες του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1944 όταν γράφτηκε άλλη μία αιματοβαμμένη, μαύρη επέτειος της ναζιστικής θηριωδίας που, σε συνεργασία με τους προδότες ταγματασφαλίτες συνεργάτες των ΝΑΖΙ, ‘‘σημάδεψε’’ για πάντα την ψυχή του τόπου και τη μνήμη μας», δήλωσε μετά την κατάθεση στεφάνου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε:

«Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη είναι ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα που έγιναν στην πατρίδα μας την περίοδο εκείνη, μια επέτειος σημαντική, που δεν πρέπει ποτέ κανείς μας να ξεχάσει. Η ιστορία, όμως, είναι ζωντανή και είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να την κρατήσουμε ζωντανή και διδάσκουσα.

»Αυτά τα αθώα θύματα τιμήσαμε και σήμερα στον τόπο του μαρτυρίου στον Χορτιάτη, ενώνοντας και φέτος τη φωνή μου, όπως ανελλιπώς κάνω από το 1979 έως σήμερα, με τις εκατοντάδες των άλλων συμπολιτών και συναγωνιστών. Τότε, το 1979 που διοργανώσαμε για πρώτη φορά τη Γιορτή Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στον Χορτιάτη με βασικό συμμετέχοντα καλλιτέχνη τον Θωμά Μπακαλάκο, ο οποίος πριν λίγες ημέρες είχε απολυθεί από τον στρατό και συμμετείχε στην εκδήλωση αφιλοκερδώς.

»Όμως, το αίμα των εκτελεσθέντων περιμένει ακόμη τη δικαίωση. Έτσι, απαιτούμε το επίσημο γερμανικό κράτος να ζητήσει επιτέλους δημόσια και επίσημα συγγνώμη για αυτές τις θηριωδίες, επιτέλους για ηθικούς λόγους απαιτούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις για την καταστροφή του τόπου που έκαψαν και για την εκτέλεση αθώων ψυχών, και βέβαια την επιστροφή του κατοχικού δανείου.

»Η ημέρα αυτή δεν είναι μια απλή επέτειος μνήμης και εκδήλωση τιμής, αλλά το βήμα που ανανεώνουμε την πίστη και τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα υπέρ της ειρήνης και της φιλικής συνεργασίας των κρατών προς όφελος των λαών. Ιδιαίτερα σήμερα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πολύ επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου εξαιτίας της προκλητικότητας ενός πολιτικού ηγέτη που θέλει να αναδειχθεί σε νεοσουλτάνος της περιοχής, ακολουθώντας μεθόδους και πολιτικές νεοφασισμού που η παγκόσμια κοινωνία έχει καταδικάσει.

»Σήμερα ο Ελληνισμός οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση. Ποτέ πια ναζισμός, ποτέ πια φασισμός, να επικρατήσει η παγκόσμια ειρήνη. Για το αίμα των ηρώων και μαρτύρων, για το μέλλον και τις επόμενες γενιές Ελλήνων».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελαιοτριβείο στην Πέλλα μόλυνε το νερό της Θεσσαλονίκης
Ελαιοτριβείο στην Πέλλα μόλυνε το νερό της Θεσσαλονίκης

Έριχναν απόβλητα σε κανάλι από το οποίο υδροδοτείται η πόλη

24-11-2020Με πολλή δόση αστυνομοκρατίας οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη από τη Θεσσαλονίκη
Με πολλή δόση αστυνομοκρατίας οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη από τη Θεσσαλονίκη

Έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει..

24-11-2020


Οργή στη Θέρμη για τις διακοπές ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ
Οργή στη Θέρμη για τις διακοπές ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Θέρμης για πολύωρες διακοπές ρεύματος σε Τρίλοφο, Καρδία και Πλαγιάρι

24-11-2020
Εντός της εβδομάδας έτοιμο το   νοσοκομείο εκστρατείας στο πάρκινγκ του 424
Εντός της εβδομάδας έτοιμο το νοσοκομείο εκστρατείας στο πάρκινγκ του 424

Ενισχύονται οι ιδιωτικές κλίνες που τίθενται στη διάθεση του ΕΣΥ

23-11-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ