Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ειρήναρχος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
10.5

ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-11-2020

Γιάννης Ιωαννίδης: Άμεση αποσυμφόρηση του οικισμού «Αγία Σοφία»

Σχέδιο μετεγκατάστασης ομάδων Ρομά από την Πολιτεία

Γιάννης Ιωαννίδης: Άμεση αποσυμφόρηση του οικισμού «Αγία Σοφία»
fontsize

Ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί περιμετρικά του οικισμού Αγία Σοφία με την συσσώρευση ογκωδών απορριμμάτων κάλεσε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μετά από αίτημα του Δημάρχου Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και συμμετείχαν η Αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αντώνης Τζιτζής, και εκπρόσωπος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ανέλυσε στους παρευρισκόμενους το τεράστιο περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται γύρω από τον οικισμό Αγία Σοφία με την διαρκή συσσώρευση ογκωδών απορριμμάτων σε όλους τους κάθετους δρόμους της οδού Πόντου όπου δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις και ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας . «Μετά την επιχείρηση αποκομιδής τεράστιων όγκων μπαζών πριν από επτά μήνες με τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ Βούλας Πατουλίδου είχε καθαριστεί η περιοχή από τόνους απορριμμάτων που συσσωρεύονταν περιμετρικά του οικισμού Αγία Σοφία επί χρόνια. Εμείς προχωρούμε σε τακτικές εξορμήσεις αποκομιδής απορριμμάτων με ότι μέσα διαθέτουμε στις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Δέλτα προσπαθώντας να κρατήσουμε την περιοχή καθαρή. Ωστόσο μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκαν μαζικά νέοι όγκοι απορριμμάτων καταλαμβάνοντας τεράστια έκταση. Οι μικρές δυνατότητες που έχουμε τόσο σε αριθμό υπαλλήλων όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό δεν μας επιτρέπουν να απομακρύνουμε έναν τόσο μεγάλο όγκο μπαζών, σιδερικών, παλιών επίπλων και άλλων ογκωδών απορριμμάτων που κυριολεκτικά αυξάνεται μέρα με την ημέρα έχοντας μετατρέψει τους δρόμους πέριξ του οικισμού Αγία Σοφία σε αυτοσχέδιες χωματερές. Επιπλέον ο κίνδυνος για την μόλυνση του περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλείται είναι τεράστιος ενώ απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία καθώς κάτοικοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες εκτίθενται στην έντονη δυσοσμία που αναδύεται από τις σωρούς των ογκωδών απορριμμάτων. Με όλη αυτή την κατάσταση εμποδίζεται και η ομαλή δραστηριότητα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή» τόνισε ο κ Ιωαννίδης.

Επίσης απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, ο δήμαρχος Δέλτα ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η φύλαξη της περιοχής με συχνότερες περιπολίες αστυνομικών ώστε να αποτρέπεται η απόθεση απορριμμάτων από ασυνείδητους που βρίσκουν ευκαιρία κατά τη διάρκεια της νύχτας να πετάξουν κάθε λογής ογκώδη απορρίμματα χωρίς να τους δει κανείς και να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, δήλωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να αναζητήσει λύσεις ώστε να συμβάλλει στην επίλυση του. «Θα εξετάζουμε τις επιλογές που έχουμε για να συμβάλλουμε στην απομάκρυνση των απορριμμάτων από την περιοχή του Δήμου Δέλτα» τόνισε η κυρία Πατουλίδου.

Αποφόρτιση του οικισμού “Αγία Σοφία”

Στη σύσκεψη, ο κ Ιωαννίδης έθεσε και το θέμα της αποφόρτισης του οικισμού Αγία Σοφία με την μετεγκατάσταση πληθυσμού των Ρομά. Ο κ Ιωαννίδης τόνισε ότι ο οικισμός «Αγία Σοφία», κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 200 οικογένειες Ρομά ενώ με την πάροδο του χρόνου ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον συνολικό αριθμό των κατοίκων σήμερα να υπερβαίνει τις 3.500. «Ο υπερπληθυσμός μέσα στον οικισμό «Αγία Σοφία» προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των Ρομά. Οι υποδομές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων ενώ όποιες παρεμβάσεις κάνουμε ως Δήμος δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τόσους ανθρώπους.

Οι υγειονομικές συνθήκες μέσα στον οικισμό δεν είναι οι καλύτερες καθώς έχουν καταγραφεί κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ελονοσίας κατά το παρελθόν. Με την πανδημία του κορονοϊού, η ανησυχία μας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Πιστεύουμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης του οικισμού με την παρέμβαση της Πολιτείας και συνολικό σχεδιασμό για την περιοχή» τόνισε ο κ Ιωαννίδης.

Ο Δήμαρχος Δέλτα κάλεσε τηλεφωνικά τον γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας που ασχολείται με τα θέματα των Ρομά προκειμένου να λάβει γνώση για όσα συζητήθηκαν στη ευρεία σύσκεψη.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δήμος Παύλου Μελά: Υπό δικαστική κρίση η καύση RDF SRF από το ΤΙΤΑΝ
Δήμος Παύλου Μελά: Υπό δικαστική κρίση η καύση RDF SRF από το ΤΙΤΑΝ

9.330 μετρήσεις στη δικογραφία - Παραβιάστηκε κάθε ηθική συνθήκη με την κοινωνία

27-11-2020

Μείωση 30% του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Μείωση 30% του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Συνεχιζόμενη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης

27-11-2020


ΟΣΕΘ:  Σχέδιο δράσης κατά του  κορωνοϊού
ΟΣΕΘ: Σχέδιο δράσης κατά του κορωνοϊού

Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης

27-11-2020


Αποζημίωση ζητάει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Αποζημίωση ζητάει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής

27-11-2020

Εργασίες συντήρησης στην 22η Επαρχιακή Οδό Λαγκαδίκια – Σχολάρι
Εργασίες συντήρησης στην 22η Επαρχιακή Οδό Λαγκαδίκια – Σχολάρι

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

27-11-2020
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ