Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ξενοφών

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
4.4
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30-12-2020

ΑΠΘ: Οχι στην εγγραφή αποφοίτων Κολλεγίων στο Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο

Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή φύλαξη

ΑΠΘ: Οχι στην εγγραφή αποφοίτων Κολλεγίων στο Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο
fontsize

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στη Συνεδρίασή της με αριθμό 3045/29.12.2020 εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζει ομόφωνα τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της υποχρεωτικής εγγραφής αποφοίτων Κολλεγίων στο Τεχνικό Επιμελητήριο και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και μάλιστα χωρίς εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των Ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού και του Οικονομολόγου αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Η νομοθεσία αυτή υποβαθμίζει το επιστημονικό κύρος των επαγγελμάτων αυτών, θίγει την αξιοκρατία και οδηγεί στην υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Πολυτεχνείων και των Οικονομικών Σχολών».


Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή φύλαξη

«Ενόψει της ρύθμισης που προτίθεται να φέρει προς συζήτηση η Κυβέρνηση για την ίδρυση της λεγόμενης “Πανεπιστημιακής Φύλαξης”, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στη συνεδρίασή της με αριθ. 3045/29.12.2020, αναγνωρίζει, κατ’ αρχήν, την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την προστασία, την ασφάλεια και τη φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ασύλου ιδεών και όχι παραβάσεων του κοινού δικαίου και παραβατικών στοιχείων.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας, όπου θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας περί προστασίας της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κατά τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζονται σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα Πανεπιστήμια είμαστε δημόσια ιδρύματα, στα οποία ο Ελληνικός Λαός έχει εμπιστευτεί ένα σημαντικό τμήμα της περιουσίας του και ένα ακόμη πιο σημαντικό καθήκον της εκπαίδευσης των παιδιών του.

Στη Σύγκλητο διατυπώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη μορφή που μπορεί να λάβει μια πρωτοβουλία ενίσχυσης των μέτρων διασφάλισης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Πλην όμως, πιστεύουμε πως η όποια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να διέπεται από συνταγματικά αποδεκτούς κανόνες και να καταλήγει σε καθαρές λύσεις που θα διακρίνουν τις εξής αρμοδιότητες:

1) Η φύλαξη των χώρων μας και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίζονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, συνεπικουρούμενα από μία πανεπιστημιακή υπηρεσία φύλαξης (security), που θα υπάγεται στις Πανεπιστημιακές Αρχές. Επισημαίνεται η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Ιδρυμάτων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αρμόδιας υπηρεσίας φύλαξης.

2) Η καταπολέμηση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην αρμόδια δύναμη της Πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στην οποία ανήκουν και τα Πανεπιστήμια.

Η έκκληση προς την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία του Πανεπιστημίου από προσβολές ποινικού χαρακτήρα, τις οποίες αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ίδιο με τις δικές του δυνάμεις, αποτελεί ιστορικά ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της χώρας αλλά και της ίδιας της Ελληνικής Κοινωνίας».
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
PhD Hub ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Διδακτορικών-Διασύνδεση Έρευνας, Καινοτομίας & ΕπιχειρηματικότηταςPhD Hub ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Διδακτορικών-Διασύνδεση Έρευνας, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας

Aιαδικτυακή εκδήλωση από το ΑΠΘ


Από τα Καλάβρυτα στο Ναβαρίνο: Η στρατιωτική αφήγηση της ΕπανάστασηςΑπό τα Καλάβρυτα στο Ναβαρίνο: Η στρατιωτική αφήγηση της Επανάστασης

Εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821


Οι Σπουδές στο ΑΠΘ: Πενθήμερη εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμούΟι Σπουδές στο ΑΠΘ: Πενθήμερη εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού

Για μαθητές Γ΄ Λυκείου από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΑΠΘ


Αξιολογήστε το άρθρο
Σχετικά άρθρα:


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σύσκεψη   για τα κρούσματα οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη
Σύσκεψη για τα κρούσματα οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Νέο γλυπτό έργο τέχνης θα τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη
Νέο γλυπτό έργο τέχνης θα τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη

Του ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ
Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ

Στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα και 10 πυροσβέστες

Ζέρβας: Να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο
Ζέρβας: Να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο

Η τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για τα έργα στην πόλη


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ