Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-1-2021

Επτά δήμαρχοι θέλουν τη ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση της..

Επτά δήμαρχοι θέλουν τη ΔΕΘ  στη Δυτική Θεσσαλονίκη
fontsize

Η ΔΕΘ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση της και πρέπει να μετεγκατασταθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη, τονίζουν επτά δήμαρχοι του δυτικού τομέα της πόλης σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Οι δήμαρχοι τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της μεταφοράς της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ταυτοχρόνως υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο των 175 στρεμμάτων που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συνυπέγραψαν κείμενο με τίτλο: «Ανακοίνωση-Παρέμβαση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου» ενώ αποφασίσθηκε να γίνει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, τον Πρωθυπουργό, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους βουλευτές της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης-παρέμβασης

Η Θεσσαλονίκη, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας, έχει το προνόμιο να είναι έδρα της ΔΕΘ, ενός θεσμού που μπορεί να διαδραματίζει ρόλο μηχανής που θα έλκει σταθερά το συρμό της ανάπτυξης. Είναι ένας ιστορικός θεσμός της πόλης μας που μπορεί να αποτελεί ένα σταθερό, μόνιμο και διαρκώς βελτιούμενο εφαλτήριο οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης για την περιοχή και τη χώρα. Ως Θεσσαλονίκη εννοούμε φυσικά το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.).

Κάθε περίοδος κρίσης, όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, αποτελεί πρόκληση και δημιουργεί την ανάγκη επανεξέτασης, ίσως και επαναπροσδιορισμού, του ρόλου και του προσανατολισμού της, που συνδέεται άμεσα με το χωροταξικό θέμα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε την EXPO 2008 αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Ωστόσο άνοιξε το θέμα της μετεγκατάστασής της στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οριοθετώντας το EXPOVILLAGE σε οικόπεδο του ΑΤΕΙ (Σίνδος). Από τότε η ιστορία επαναλαμβάνεται και η χωροθέτηση της ΔΕΘ παλινωδεί μεταξύ της μετεγκατάστασης και της παραμονής της στον υφιστάμενο αλλά αναβαθμισμένο χώρο.

Το 2008, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, εξαγγέλθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η απόδοση του χώρου της ΔΕΘ (175 στρέμματα περίπου) για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Τότε είχαν συμφωνήσει όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς. Είχε μάλιστα με ΚΥΑ συγκροτηθεί Επιτροπή υπό την προεδρία του τότε Υπουργού Μακεδονίας Θράκης προς υλοποίηση της εξαγγελίας. Έκτοτε αυτή ήταν η σταθερή θέση με όλες τις κυβερνήσεις. Η διοίκηση της ΔΕΘ ξεκίνησε την αλλαγή πλεύσης και προτείνει τόσο με την προηγούμενη όσο και τη σημερινή κυβέρνηση τη ματαίωση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, υπό το πρόσχημα της «αναβολής» ή «αναστολής» εφαρμογής της. Θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ), την οποία κοινοποίησε στην τότε κυβέρνηση με ολοκληρωμένο της υπόμνημα (1369/21/Γ.Θ./6.9.13), είναι η μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον υφιστάμενο χώρο. Αυτή η θέση της ΠΕΔ/ΚΜ ισχύει μέχρι σήμερα.

Η ΔΕΘ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση της. ΠΡΕΠΕΙ να μετεγκατασταθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη ανοίγοντας άλλες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, της ποιότητας ζωής και της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης.

Με τη μεταφορά της ΔΕΘ εκτός Θεσσαλονίκης, ο χώρος που θα απελευθερωθεί μπορεί να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Πάρκο, που τόσο λείπει από την πόλη, καθιστώντας την πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, πιο φιλική και άρα περισσότερο επισκέψιμη. Έτσι θα συνδεθεί το θαλάσσιο μέτωπο με το δάσος του Σέιχ-Σου, το οποίο μπορεί να επεκταθεί δυτικά, αγκαλιάζοντας ως ένα «πράσινο πέταλο» όλη τη Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί ως περιβαλλοντικός προστατευτικός μανδύας.

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ υπάρχουν μεγάλης αξίας αρχαιότητες που μπορούν να αναδειχθούν, ενώ μία λάθος επιλογή για τη δημιουργία ξενοδοχείων, περιπτέρων και υπογείων πάρκινγκ θα δημιουργήσει για μια άλλη 20ετία το φαινόμενο της οδού Ελ. Βενιζέλου.

Με τη δημιουργία και εκ του μηδενός κατασκευή ενός σοβαρού εκθεσιακού χώρου σε εύκολα προσβάσιμη περιοχή θα αναβαθμιστεί το κύρος της διεθνούς έκθεσης. Με την υποστήριξή της δε από ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο μπορεί να επιτυγχάνει επιπλέον τη διοργάνωση δεκάδων παγκοσμίου επιπέδου και διεθνούς ενδιαφέροντος συνεδρίων (επαγγελματικών, επιστημονικών κ.ά.), επιτυγχάνοντας έτσι την προσέλευση 100.000 και πλέον, συνέδρων, επισκεπτών και τουριστών στην πόλη. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο πιο αποδοτικός και προσοδοφόρος τουρισμός είναι ο συνεδριακός και η Θεσσαλονίκη, με δεδομένη την έλλειψη τέτοιων συνεδριακών κέντρων, δεν μπορεί να διεκδικήσει παγκόσμια και διεθνή συνέδρια.

Η χωροθέτηση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα αποτελεί το εχέγγυο μιας σταθερής ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα του υποβαθμισμένου από έλλειψη υποδομών δυτικού τομέα, που μαστίζεται από την ανεργία. Η επιλογή της θέσης στη διασταύρωση της ΠΑΘΕ με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ θα επιφέρει την, αναγκαία ούτως ή άλλως, επέκταση του δικτύου του μετρό, όπως επίσης του σιδηροδρόμου και της αστικής συγκοινωνίας. Κι αυτό το σημείο είναι το πλέον στρατηγικά ενδεδειγμένο καθώς θα είναι εύκολα προσβάσιμο, άμεσα και με ασφάλεια, από τις όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) της Θεσσαλονίκης και όλης της βόρειας Ελλάδας. Έτσι θα αναδειχθούν και οι ιστορικοί τουριστικοί προορισμοί (Δίον-Πέλλα-Βεργίνα), δημιουργώντας ισχυρές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη μιας μεγάλης περιοχής.

Αυτό το ολοκληρωμένο δίκτυο προσέγγισης στη ΔΕΘ, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θα αναγεννήσει το θεσμό και θα τον καταστήσει παγκοσμίως ελκυστικό ώστε να συμμετέχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και όχι κυρίως κρατικοί φορείς και υπουργεία.

Για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης επιβάλλεται να είναι εκεί. Για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεσμεύθηκαν τοποθετούμενοι δημόσια προηγούμενοι πρωθυπουργοί, υπουργοί και δεκάδες βουλευτές της Α΄ και Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Τασσόμαστε λοιπόν υπέρ της μεταφοράς της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και υπέρ της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ.

Το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων και εθνικών πόρων δεν μπορεί να αποτελέσει τη «ταφόπλακα» της Πόλης και της ευρύτερης Περιοχής. Σήμερα υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει εξασφαλισμένα υψηλά κονδύλια για την οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση των κρατών-μελών, ενώ διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν και από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση άλλων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Καλούμε τη σημερινή κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση μας, η οποία είναι δίκαιη, εξυπηρετεί το συμφέρον της Θεσσαλονίκης και την ισόρροπη ανάπτυξη του ΠΣΘ ( ανατολικά – κέντρο – δυτικά).

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξεφύγει από το τέλμα και να κάνει επιτέλους τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να επανασχεδιάσει το μέλλον της χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις επενδύοντας κατ’ αρχήν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο πνοής για τις επόμενες δεκαετίες, όχι απλά για την πόλη αλλά και για το σύνολο της χώρας και της ενδοχώρας, της Βαλκανικής και Ν.Α. Ευρώπης.

Μόνο μέσα από μια τέτοια μακράς πνοής επένδυση, η Θεσσαλονίκη μπορεί να μπει στο παγκόσμιο καλεντάρι των παγκόσμιων εκθέσεων και συνεδρίων υψηλού ενδιαφέροντος.

Οι Δήμαρχοι

Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου

Δέλτα Ιωάννης Ιωαννίδης

Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός

Νεάπολης Συκεών Συμεών Δανιηλίδης

Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης

Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος

Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης
Αξιολογήστε το άρθρο
Βρέθηκαν σχόλια: 1
vodaman
2021-01-12 09:58:56
Γιατί να πάει η ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη? Πως θα πείσετε τους επισκέπτες της να επισκεφτούν μία περιοχή πνιγμένη στη μολυσμένη ατμόσφαιρα από τις βιομηχανίες? Μάλλον κύριοι δήμαρχοι έχετε χάσει το δάσος και κοιτάζετε το δέντρο. Διώξτε πρώτα από τις περιοχές σας το ΤΙΤΑΝ με τις καύσεις των απορριμάτων, τα Ελληνικά πετρέλαια που απελευθερώνουν τόνους βλαβερών σωματιδίων στην "δυτική" ατμόσφαιρα, φροντίστε το περιβόητο ΜΕΤΡΟ να φτάσει μέχρι τις εσχατιές των περιοχών σας (αν και όταν..), αφήστε τα γελοία σχέδια για ιστορικά πάρκα. Βελτιώστε την ποιότητα ζωής στη δυτική Θεσσαλονίκη για τον κόσμο που ζει εκεί 365 μέρες τον χρόνο. Η ΔΕΘ διαρκεί μόλις 10 μέρες.
1
0ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Γιαννούλης: Να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ατομική ευθύνη
Γιαννούλης: Να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ατομική ευθύνη

«Δεν μπορεί η ατομική ευθύνη να γίνεται εργαλείο αποποίησης των πολιτικών και κυβερνητικών ευθυνών»

Κατασχέθηκε η περιουσία του Νίκου Βέρτη στη Θεσσαλονίκη
Κατασχέθηκε η περιουσία του Νίκου Βέρτη στη Θεσσαλονίκη

Η απόφαση αφορά αντιδικία του Νίκου Βέρτη με πρώην συνεργάτη του

Καπραβέλος: Το άνοιγμα των Λυκείων ενδεχομένως να μας οδηγήσει στις μέρες του Νοεμβρίου
Καπραβέλος: Το άνοιγμα των Λυκείων ενδεχομένως να μας οδηγήσει στις μέρες του Νοεμβρίου

«Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουν τα self test και πώς θα γίνει η ιχνηλάτηση»

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών
Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Χθες Παρασκευή σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Μειώνεται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Μειώνεται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Τάση αποκλιμάκωσης διαφαίνεται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας

Ικανοποίηση Ζέρβα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη
Ικανοποίηση Ζέρβα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας