Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ευθαλία

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
12
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
8-2-2021

Κύμα αντιδράσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς

Ζητούν την επαναλειτουργία του νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ»

Κύμα αντιδράσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς
fontsize

Κοινές δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς αλλά και την επαναλειτουργία του πρώην Γ.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑ αποφάσισαν φορείς και σύλλογοι της περιοχής ενώ προαναγγέλλουν και κινητοποιήσεις.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για έναρξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού παραχώρησης της μαρίνας Καλαμαριάς, αλλά και από την συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση που βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Υγεία στην Καλαμαριά, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει Φορείς, Συλλόγους και Σωματεία, σε σύσκεψη.

Έτσι λοιπόν, την Κυριακή, 07.02.2021, στην Αρετσού, αποφασίστηκαν κοινές δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΜΑΡΙΝΑΣ και για την άμεση επαναλειτουργία του πρώην Γ.Ν. Παναγιά, ώστε να προστατευθεί η Υγεία μας.

Το κάλεσμα του Συλλόγου έφτασε σε πολλούς Φορείς, Συλλόγους και Σωματεία, αρκετοί από τους οποίους εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη, όπως:

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας (ΣΜΤ)
Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (ΝΟΘ)
Σύλλογοι Γονέων Καλαμαριάς
Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Κρήνης η Μπουμπουλίνα
Σωματείο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος (ΣΕΦΙΕ)
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ)
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ)
Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Καλαμαριάς
Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ)
Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς
Σωματείο Εργαζόμενων Υπ. Γεωργίας Μακεδονίας – Θράκης

Η σύσκεψη κατέληξε σε ένα πλαίσιο το οποίο συνυπογράφηκε από Φορείς, Συλλόγους και Σωματεία, ενώ αρκετοί φορείς θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες και θα αποφασίσουν.

Το κείμενο που υπέγραψαν οι φορείς

Τα σωματεία και οι φορείς της Καλαμαριάς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο σημαίνουμε το συναγερμό στους κατοίκους της Καλαμαριάς με αφορμή:

την έναρξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΡΕΤΣΟΥ, που θα φέρει συνολικές αρνητικές αλλαγές σε όλη την παραλιακή ζώνη.

την υγειονομικά επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, σε μια περιοχή που παραμένει κλειστό το πρώην νοσοκομείο ΠΑΝΑΓΙΑ (κομμάτι της παραλιακής ζώνης), και απαξιώνεται καθημερινά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ,

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Χρόνια τώρα, συναντάμε παντού τη μέθοδο της "απαξίωσης" και της "υποβάθμισης", ως εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αφού τα προηγούμενα χρόνια Κυβερνήσεις – Δήμος – Περιφέρεια την προετοίμασαν, σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση- οικοπεδοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (τη βαφτίζουν «αξιοποίηση») ενός από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, τη μαρίνα Αρετσούς. Μια τέτοια εξέλιξη στην Μαρίνα, θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο (π.χ. πρώην στρατόπεδο Κόδρα), με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά!

Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν – σε αντίθεση με την ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής – κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσής του. Με εγκατάσταση χρήσεων μεγάλων εμπορικών ή τουριστικών επιχειρήσεων, περίκλειστων μαρίνων και με νέα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή!.

Απαιτούμε το Παραλιακό μέτωπο, ο χερσαίος χώρος της ΜΑΡΙΝΑΣ να αναβαθμιστεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο πράσινης ανάπλασης με χώρους αναψυχής, δωρεάν για όλο το λαό χωρίς δυσκολίες στην προσβασιμότητα.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν θα μπορούσαμε σαν σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς , να μην πάρουμε υπόψη τις επιπτώσεις από την πανδημία που ζούμε , ειδικά στο ζήτημα των υποδομών που έχει η Καλαμαριά. Το πρώην Νοσοκομείο Παναγία, που αποτελεί μέρος του παραλιακού μετώπου έχει μπει στο μάτι των επιχειρηματικών ομίλων από καιρό. Ας αναρωτηθούμε: γιατί δε δείχνουν την ίδια κινητικότητα για το άνοιγμα του Νοσοκομείου Παναγία ή την αναβάθμιση των τοπικών ιατρείων στην Καλαμαριά, σε εποχή που η πανδημία είναι στο κόκκινο, άλλα βάζουν συρματοπλέγματα απαγορεύοντας την πρόσβαση του λαού της Καλαμαριάς στη Μαρίνα;

Την ώρα που διεκδικούμε μέσα προστασίας της υγείας του λαού, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για την ατομική ευθύνη, για το ποια μέτρα προστασίας αντέχει η οικονομία και ποια όχι. Μας κουνάνε το δάχτυλο και προκλητικά προσπαθούν να εμφανίσουν το λαό και τη νεολαία ως κύριους ενόχους για την διασπορά του Covid-19. Όμως με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα ΜΜΜ έχουν γίνει κυριολεκτικά χώροι διασποράς και υπερ-μετάδοσης του ιού. Με δική τους ευθύνη το ΠΑΝΑΓΙΑ παραμένει κλειστό και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πόλη ουσιαστικά ανύπαρκτη. Καθώς εισερχόμαστε στο 3ο κύμα της πανδημίας, είναι άμεση ανάγκη της ενίσχυσης των ΚΥ ώστε και να συνεχιστεί ο εμβολιασμός χωρίς να μετατραπούν πάλι τα νοσοκομεία σε δομές μιας νόσου.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ανατρέψουμε τα σχέδια τους!

Οι κάτοικοι της Καλαμαριάς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση και έχουμε φωνή!

Διεκδικούμε:

Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Ανάκληση της θετικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς και της Περιφέρειας.

Αξιοποίηση της περιοχής της Μαρίνας και της ευρύτερης περιοχής της που περιλαμβάνει την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα με δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για την αναψυχή των πολιτών της Καλαμαριάς αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης. Αξιοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση των υποδομών που υπάρχουν, αναβάθμισή τους, δημιουργία νέων.

Ένταξη της περιοχής της Μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς, προκειμένου να διαφυλαχθεί για το συμφέρον του λαού της περιοχής από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, το μοναδικό τοπίο η τεράστια και πολύπλευρη αξία της περιοχής.

Να ξηλωθούν όλα τα συρματοπλέγματα, μπάρες , κλειδαριές από την περιοχή.

Στήριξη και ενίσχυση των ναυταθλητικών σωματείων ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του παραλιακού χώρου και να αναδειχθεί το θαλάσσιο μέτωπο σε χώρο δράσεων για το ναυταθλητισμό.

Έκτακτο κονδύλι από τον Δήμο σε αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς φορείς για τις ανάγκες που έχουν την περίοδο της πανδημίας. Στήριξη των κοινωφελών δραστηριοτήτων και κοινωνικής λειτουργίας των συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Παναγία». Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.

Προχωράμε σε αγωνιστικές δράσεις:

Περικύκλωση του πρώην Γ.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑ την Τρίτη 16.02.2021, στις 12.30.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, για ανάκληση της θετικής γνώμης του για την ΜΑΡΙΝΑ Αρετσούς .

Συντονισμό των δράσεων μας, και προσπάθεια να φτάσει το κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Καλαμαριάς, ώστε σε επόμενη φάση να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο Συντονιστικό σωματείων και φορέων για την μεγάλη μάχη «αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων προς όφελος του λαού», τον αγώνα για την ίδια την ποιότητα της ζωής μας και των παιδιών μας.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 7/2/2021

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς

Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Κρήνης η Μπουμπουλίνα
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής

Σωματείο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος

Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής

Σύλλογος Εργαζόμενων Υπ. Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σύγκλητος ΑΠΘ: Αναζητά ευθύνες στις αστυνομικές δυνάμεις για τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας
Σύγκλητος ΑΠΘ: Αναζητά ευθύνες στις αστυνομικές δυνάμεις για τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας

Καλεί εκπροσώπους φοιτητών σε ανοικτό διάλογο με τα μέλη της Συγκλήτου

Κείμενο στήριξης στον πρύτανη του ΑΠΘ από 223 καθηγητές πανεπιστημίων
Κείμενο στήριξης στον πρύτανη του ΑΠΘ από 223 καθηγητές πανεπιστημίων

Στέκονται «απέναντι στην απόπειρα στοχοποίησης του»

Εργασίες συντήρησης  στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης
Εργασίες συντήρησης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης

Στην περιοχή των νοσοκομείων «Παπαγεωργίου» και «424 ΓΣΝΕ»

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ για υπογραφή Σ.Σ.Ε
Η ΓΣΕΕ στηρίζει τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ για υπογραφή Σ.Σ.Ε

Δίκαιος ο αγώνας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ για υπογραφή Σ.Σ.Ε

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  στηρίζει τους   εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στηρίζει τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ

Το ΕΚΘ για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας