ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
8-2-2021

Μονομερείς ενέργειες μειώσεων μισθών από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ

Κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Στολτίδη Λεωνίδα

Μονομερείς ενέργειες μειώσεων μισθών από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Μονομερείς ενέργειες μειώσεων μισθών από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ» κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στολτίδης Λεωνίδας.

Αναλυτικά:

Από τον Αύγουστο του 2019 η διορισμένη, από την κυβέρνηση της ΝΔ, διοίκηση του ΟΑΣΘ αθετεί την εφαρμογή όρων μη μισθολογικού κόστους της ΣΣΕ των εργαζομένων. Η αιτιολογία της διοίκησης του ΟΑΣΘ για τις περικοπές είναι ότι η ΣΣΕ δεν έχει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.

Η ΣΣΕ των εργαζομένων είχε υπογραφεί το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλες μειώσεις μισθών, λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου που έφτασαν κοντά στο -20%, οι οποίες προστέθηκαν σε προηγούμενες μειώσεις που είχαν γίνει το 2015. Ευθύνη για τη μη υπογραφή της ΣΣΕ φέρει ο τότε υπουργός Γ. Χουλιαράκης, αλλά και η τότε διοίκηση του ΟΑΣΘ η οποία ωστόσο εφάρμοζε την ΣΣΕ.

Εδώ και κάποιους μήνες η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού με την ίδια αιτιολογία – μη ισχύ της ΣΣΕ - έχει δηλώσει προς τους εργαζόμενους ότι θα προβεί σε νέες μειώσεις μισθών, αλλά και θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από το μήνα Φεβρουάριο έχει ήδη ξεκινήσει την περικοπή των ρεπό των εργαζόμενων του ΟΑΣΘ.

Όλο αυτό το διάστημα από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα και παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ ο αρμόδιος Υπουργός δεν υπογράφει την ΣΣΕ. Τους προηγούμενους μήνες με email του Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταφορών δόθηκε η διαβεβαίωση προς το Συνδικάτο των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ ότι υπάρχει η βούληση του Πρωθυπουργού να δοθεί παράταση των ΣΣΕ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα περικοπών δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από τη ΣΣΕ και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη δυσκολία σύγκλησης Γενικών Συνελεύσεων και λήψης αποφάσεων, ακόμα και των συνεδριάσεων των Δ.Σ. των σωματείων.

Σε καμία περίπτωση η διοικήσεις οργανισμών και επιχειρήσεων δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, λόγω της πανδημίας, ώστε να επιβάλουν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων στους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

Να εφαρμοστεί η υφιστάμενη ΣΣΕ, να μην μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και να επανέλθουν άμεσα τα ρεπό των εργαζομένων που έκοψε η διοίκηση του Οργανισμού.

Να παραταθεί η ισχύς της ΣΣΕ των εργαζομένων μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας.

ΟΑΣΘ (Ο.Α.Σ.Θ.)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge