Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ασκληπιός

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
12.4
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-2-2021

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Στις 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ
fontsize

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, στις 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, από φοιτητικές οργανώσεις.

Οι φοιτητές ζητούν ανατροπή του Νομοσχεδίου για την παιδεία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Η ανακοίνωση των φοιτητών αναφέρει:

Παρά τις μαζικές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση πέρασε στις 11/2 το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια με 166 ψήφους (ΝΔ και Ελληνική Λύση), ένα από τα πιο ταξικά νομοσχέδια που θέτει σε εφαρμογή κατευθύνσεις χρόνων για την εκπαίδευση (εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας, δίδακτρα, κουρέλιασμα του Ασύλου, ταξικός αποκλεισμός, τσάκισμα του φοιτητικού συνδικαλισμού).

Κάνοντας την πανδημία ευκαιρία, όπως ανοιχτά παραδέχτηκε και στέλεχος της κυβέρνησης, ψήφισαν το νομοσχέδιο τώρα, αξιοποιώντας το διάστημα που οι σχολές και τα σχολεία ήταν κλειστά, πολλοί φοιτητές έλειπαν από τον τόπο σπουδών τους, υπήρχε υγειονομικός κίνδυνος και δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.

Θέλουν από Σεπτέμβρη να μας υποδεχτούν σε ένα Πανεπιστήμιο με κάρτες εισόδου, αστυνομία, πειθαρχικά, διαγραφές και όριο φοίτησης στα ν+ν/2 έτη. Θέλουν οι μαθητές που θα δώσουν φέτος πανελλήνιες να έρθουν αντιμέτωποι με τις νέες βάσεις εισαγωγής και τα διπλά μηχανογραφικά. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα απολύτως ταξικό πανεπιστήμιο των «άριστων», στο οποίο θα σπουδάζεις μονάχα αν έχεις να πληρώσεις.

Με λίγα λόγια, η Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως και το σύστημα της φτώχιας και της εκμετάλλευσης που υπηρετεί επιχειρούν να δώσουν ένα ιστορικών διαστάσεων χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία και να υψώσουν σκληρούς ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά από τις πιο φτωχές οικογένειες. Την ίδια ώρα θέλουν να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιδρά και αντιστέκεται, για αυτό προετοιμάζουν επόμενο νόμο πλαίσιο που θα διαλύσει τον φοιτητικό συνδικαλισμό.

Οι φοιτητές πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνας μας, κόντρα στην απογοήτευση.

Η επίθεση δεν θα σταματήσει από μόνη της. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να περάσουν το νομοσχέδιο και ανακοίνωσαν ότι θα φέρουν καινούριο πολύ-νομοσχέδιο μέσα στον επόμενο μήνα! Πρέπει εμείς, οι φοιτητές, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους, μέσα από έναν μαχητικό και ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας.

Μια πολιτική κατεύθυνση που προβάλει το αίτημα ο νόμος «να μην εφαρμοστεί στην πράξη» ή «να μείνει στα χαρτιά» είναι μια κατεύθυνση που «κλείνει» τον αγώνα και στέλνει του φοιτητές να κυνηγάνε τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου για να «ακυρώσουν» πτυχές του νομοσχεδίου. Μια πολιτική γραμμή που αποδέχεται, πριν ακόμη το προσπαθήσουμε, ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το νόμο. Αυτές οι αναλύσεις μόνο εμπόδιο μπορούν να αποτελέσουν για το φοιτητικό κίνημα. Το πεδίο αντιπαράθεσης συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στις σχολές μας, αλλά και στους αγώνες μας στο δρόμο! Το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, άλλωστε, έχει καταφέρει να ανατρέψει ψηφισμένο νόμο και στο παρελθόν, που περιλάμβανε μέτρα αντίστοιχα με αυτά που πέρασαν τώρα.

Ο αγώνας δεν σταματάει τώρα που το νομοσχέδιο πέρασε. Το αίτημα πάλης μας πρέπει να είναι η ανατροπή του!

Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!

Πρέπει να σπάσουμε την απογοήτευση και να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, έναν αγώνα που θα έχει διάρκεια, με αίτημα πάλης να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως! Χρειάζεται να οργανωθεί ένα μαζικό μαχητικό φοιτητικό κίνημα που θα σπάσει στην πράξη την κρατική τρομοκρατία, την καταστολή και που θα ανοίξει τον δρόμο για την οργάνωση ενός αγώνα διάρκειας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπουν νέες Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές την επόμενη εβδομάδα, με συντονιστικά μετά την ολοκλήρωσή τους, για την υλοποίηση του πλαισίου που ψηφίζεται. Να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις. Να γίνουν καταλήψεις στις σχολές, ώστε αυτές να μετατραπούν σε κέντρα αγώνα, με συντονιστικά και συντονιστικές επιτροπές κατάληψης, που θα οργανώνουν την πάλη. Με πολιτικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα γίνεται πολιτική ζύμωση και αντιπαράθεση απόψεων. Χρειάζεται οι γενικές συνελεύσεις να καταλήγουν σε ένα σχέδιο πάλης που θα το υλοποιεί το σύνολο των φοιτητών, κόντρα στη λογική των «αυτόκλητων» σωτήρων που θα κινούνται στο όνομα των φοιτητικών συλλόγων. Με επιτροπές αγώνα, πρωτοβουλίες αγώνα, κινήσεις όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, που θα έχουν ως στόχο την επανενεργοποίηση των συλλόγων, την μαζικοποίηση των Συνελεύσεων και την προπαγάνδιση των δίκαιων αιτημάτων μας. Το αποστειρωμένο Πανεπιστήμιο των «λίγων και εκλεκτών» δεν θα περάσει, οι αγώνες της νεολαίας θα το ανατρέψουν!

  • Κάτω ο νόμος Κεραμέως για τα πανεπιστήμια!
  • Όλοι οι φοιτητές σε γενικές συνελεύσεις!
  • Ούτε διαγραφές φοιτητών - ούτε όρια φοίτησης
  • Κάτω τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου, πειθαρχικές διώξεις, χουντο-απαγορεύσεις
  • Κάτω τα χέρια από το ΑΣΥΛΟ – Το ΑΣΥΛΟ ανήκει σε όλο το λαό
  • Κάτω η βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής. Όχι στη μείωση εισακτέων και τους ταξικούς φραγμούς.
  • Ούτε σκέψη για επιβολή διδάκτρων

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πράττω: Καταδικαστέα η βία σε βάρος φοιτητών του ΑΠΘ
Πράττω: Καταδικαστέα η βία σε βάρος φοιτητών του ΑΠΘ

Η απόφαση του πρύτανη του ΑΠΘ και τα θλιβερά γεγονότα έπρεπε να αποφευχθούν

Ενίσχυση του στόλου οχημάτων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Ενίσχυση του στόλου οχημάτων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Με δύο νέους υπερσύγχρονους γερανούς εξοπλίζονται τα τεχνικά κλιμάκια

Στο ΣτΕ ο Δήμος Παύλου Μελά για τους ρύπους της ΤΙΤΑΝ
Στο ΣτΕ ο Δήμος Παύλου Μελά για τους ρύπους της ΤΙΤΑΝ

Μετρήθηκαν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων σε επτά από τους εννέα ρύπους


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ