Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28-2-2021

Νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι φοιτητές στο ΑΠΘ

Για ψευδείς αναφορές κατηγορούν τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου

Νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλαν οι φοιτητές στο ΑΠΘ
fontsize

Για ψευδείς αναφορές κατηγορούν 30 εκ των 31 συλληφθέντες φοιτητές τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου που όπως αναφέρουν, προχώρησε σε δηλώσεις γεμάτες λασπολογία και ανυπόστατα στοιχεία εις βάρος τους.

Οι φοιτητές αρνούνται τις κατηγορίες περί άσκησης βίας στους φύλακες του ιδρύματος και εγκαλούν τον Ν. Παπαϊωάννου για τη στάση του και δηλώνουν πως παρά την ακραία καταστολή, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη μη εφαρμογή του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 22/02 στην πρυτανεία, ο πρύτανης Παπαιωάννου προχώρησε σε δηλώσεις γεμάτες λασπολογία και ανυπόστατα στοιχεία εις βάρος μας. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστικές ιστοσελίδες και κανάλια, προπαγάνδισαν αυτές τις θέσεις ως την πρώτη επίσημη αναφορά του. Το συγκεκριμένο κείμενο έρχεται σαν απάντηση στις προαναφερθείσες ψευδείς πληροφορίες.

Ψέμα πρώτο: μη ύπαρξη φοιτητικής ιδιότητας

Όσο ο πρύτανης διαδίδει πως οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε φοιτητές, δηλώνουμε αναντίρρητα πως οι 30 από τους 31 συλληφθέντες είμαστε φοιτητές. Ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμαστε τα πανεπιστήμια ως ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους και ως διαχρονικά κέντρα αγώνα, στα οποία ζυμώνονται, αλληλεπιδρούν και δραστηριοποιούνται τόσο φοιτητές όσο και άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Ο πρύτανης συνειδητά επιλέγει να αποσιωπήσει το γεγονός πως οι φοιτητικοί αγώνες πλαισιώνονται τόσο από τους ίδιους τους φοιτητές όσο και από αλληλέγγυους/ες και αγωνιζόμενους/ες, όπως ακριβώς έγινε και στο πολυτεχνείο το 73′.

Ψέμα δεύτερο: φθορές στο κατειλημμένο κτίριο

Πρόκειται για μια κατηγορηματικά αβάσιμη δήλωση, η οποία άλλωστε αναιρείται και από σχετικά βίντεο που λήφθηκαν στο κατειλημμένο κτήριο. Εξάλλου είναι αρκετά συνηθισμένη τακτική τα αγωνιζόμενα στρώματα, σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης, να κατηγορούνται για βανδαλισμούς και φθορές από την αστική προπαγάνδα.

Ψέμα τρίτο: φύλακες

Αναφορικά με τις κατηγορίες για χρήση βίας ως προς τους φύλακες της πρυτανείας, δηλώνουμε ότι στα πλαίσια της κατάληψης απομακρύνθηκαν αλλά ουδεμία μορφή βίας δεν υπήρξε απέναντί τους. Η απομάκρυνσή τους κρίθηκε απαραίτητη καθώς δρουν σε μόνιμη βάση ως δοσίλογοι οποιασδήποτε δραστηριότητας εντός του πανεπιστημίου, όπως σαφέστατα φάνηκε στα όργια καταστολής που όλη η κοινωνία αντίκρισε.

Σχετικά με το »νόμιμο» των πράξεών μας

Στους χαρακτηρισμούς μας ως παράνομα, παραβιαστικά και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, έχουμε να δηλώσουμε ότι δεν επιθυμούμε καμία νομιμοποίηση από πρόσωπα που αναγνωρίζουν ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο ως έννομο και δίκαιο, ένα νομοσχέδιο του οποίου η φύση αποτυπώθηκε και στα γεγονότα της Δευτέρας. Αντιλαμβανόμενοι την νομιμότητα και την ακαδημαϊκή ελευθερία όπως η εξουσία σας την ορίζει, απαντούμε ότι στην πορεία της ιστορίας, ο νόμος και το δίκαιο δεν ήταν και δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Το δικό μας δίκαιο βρίσκεται σε σύγκρουση με ένα νομοσχέδιο που οδηγεί σε καθολική υποτίμηση των ζωών μας και την αποστείρωση του πανεπιστημίου.

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι κοινωνικές προεκτάσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που παρουσιάζεται ως μια εκπαιδευτική μονάχα μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται ουσιαστικά να νομιμοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς διαχωρισμούς και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στους από πάνω και τους από κάτω. Το πανεπιστήμιο γίνεται όλο και περισσότερο πανεπιστήμιο της αγοράς και του κεφαλαίου, η ερευνητική του δραστηριότητα συνεχίζει να κεντροβαρίζει στα ΜΜΕ και στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς εξοπλισμούς, ενώ παράλληλα είναι πρόθυμο να διαθέσει τα κονδύλιά του στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την ίδια στιγμή που εξακολουθούν να αγνοούνται τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Τέτοιου είδους προβλήματα αποτελούν οι ανεπαρκείς φοιτητικές παροχές (θέσεις στις εστίες, σίτιση, απλήρωτη εργασία από ερευνητικό προσωπικό και μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες κτλ), η εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών, αλλά και η αναγκαία πλέον για την πλειοψηφία μας παράλληλη με τις σπουδές μας εργασία σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στο υψηλό κόστος διαβίωσης και στους γενικότερους αποκλεισμούς που ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να δημιουργεί στην ήδη φτωχοποιημένη κοινωνία.
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση

Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Γιαννούλης: Να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ατομική ευθύνη
Γιαννούλης: Να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ατομική ευθύνη

«Δεν μπορεί η ατομική ευθύνη να γίνεται εργαλείο αποποίησης των πολιτικών και κυβερνητικών ευθυνών»

Κατασχέθηκε η περιουσία του Νίκου Βέρτη στη Θεσσαλονίκη
Κατασχέθηκε η περιουσία του Νίκου Βέρτη στη Θεσσαλονίκη

Η απόφαση αφορά αντιδικία του Νίκου Βέρτη με πρώην συνεργάτη του

Καπραβέλος: Το άνοιγμα των Λυκείων ενδεχομένως να μας οδηγήσει στις μέρες του Νοεμβρίου
Καπραβέλος: Το άνοιγμα των Λυκείων ενδεχομένως να μας οδηγήσει στις μέρες του Νοεμβρίου

«Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουν τα self test και πώς θα γίνει η ιχνηλάτηση»

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών
Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Χθες Παρασκευή σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Μειώνεται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Μειώνεται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Τάση αποκλιμάκωσης διαφαίνεται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας

Ικανοποίηση Ζέρβα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη
Ικανοποίηση Ζέρβα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ανοίγει το λιανεμπόριο με click away στη Θεσσαλονίκη
Ανοίγει το λιανεμπόριο με click away στη Θεσσαλονίκη

Επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ
© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας