ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21-9-2022

Προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Καλαμαριάς

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών

Προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Καλαμαριάς

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για τα προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Καλαμαριάς.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Για ακόμα μία σχολική χρονιά, αναστέλλεται η λειτουργία πάνω από 40 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίες έχουν ιδρυθεί «στα χαρτιά» εδώ και χρόνια, με ΦΕΚ της Κυβέρνησης (3591/08-07-2022), γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί τα αντίστοιχα κτίρια.

Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μία φορά, ότι οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης της παιδείας από την κυβέρνηση της ΝΔ και όλων των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα και από τις ελλείψεις σε σύγχρονες κτηριακές υποδομές. Αποδεικνύεται και με αυτό τον τρόπο η στρατηγική επιλογή τους να υποβαθμίζουν τη δημόσια σχολική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Καλαμαριάς, ένα Δήμο με 93.000 κατοίκους και πάνω από 11.000 μαθητές, για ακόμα μία χρονιά από το 2005 αναστέλλεται η λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς. Την ίδια ώρα είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί και το 8ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, το οποίο θα έλυνε σοβαρά ζητήματα τόσο σε σχέση με τον μεγάλο όγκο των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ΓΕΛ, ειδικά στην ανατολική Καλαμαριά, όσο και με το ζήτημα των μεγάλων αποστάσεων που διανύουν οι μαθητές/τριες για να μεταβούν σε σχολεία που είναι μακριά από τη γειτονιά τους.

Η ανέγερση των συγκεκριμένων σχολείων, πέρα από το ότι θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα σε σχέση με τη σχολική στέγη, θα δημιουργήσει και πιο κατάλληλες παιδαγωγικές συνθήκες από τη στιγμή που θα υπάρχουν νέα σύγχρονα σχολεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχολεία με αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδα, αποχαρακτηρίζονται αίθουσες που προορίζονται για άλλη χρήση για να γίνουν σχολικές αίθουσες, μιας και οι μαθητές δε χωράνε.

Ειδικά το ζήτημα του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου έχει ξεχωριστή σημασία, μιας και αφορά παιδιά που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, και το σχολικό περιβάλλον – εκτός των άλλων – παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο και την ανάπτυξή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολλά χρόνια μεταφέρονται σε όμορους δήμους για να μπορέσουν να φοιτήσουν σε κάποια Δημόσια Δομή.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων για την απουσία ολοκληρωμένων μελετών και ανέγερσης σύγχρονων σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι μεγάλες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι την ίδια ώρα μεγάλο ποσοστό των τμημάτων φτάνει ή ξεπερνά τα 25 παιδιά ανά τάξη, τοποθετούνται σαν τα μανιτάρια κοντέινερ σε αυλές σχολείων, υπάρχει Νηπιαγωγείο που λειτουργεί σε υπόγειο (στο 7ο Γυμνάσιο), μαθητές υποχρεώνονται σε μετακινήσεις για να φτάσουν στο σχολείο τους. Από την άλλη υπάρχουν σχολικές μονάδες που αυξάνουν την οργανικότητά τους (π.χ. 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, που γίνεται 16/Θ από 14/Θ) δημιουργώντας τεράστια σχολεία με πάνω από 400 μαθητές, όπως και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, το οποίο κατασκευάστηκε με προδιαγραφές 12/Θ και λειτουργεί ως 18/Θ.

Αυτό που είναι αναγκαίο να συμβεί συνολικά είναι το ζήτημα της σχολικής στέγης να χρήζει φροντίδας, σχεδιασμού, χρηματοδότησης από το κράτος, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των μαθητών.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την άμεση ανέγερση του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, όπως και του 8ου ΓΕΛ Καλαμαριάς.
- Τι σχεδιασμός υπάρχει για το ζήτημα της σχολικής στέγης συνολικά στο Δήμο Καλαμαριάς.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge