ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-2-2021

Η Γλυκερία και τα Κίτρινα Ποδήλατα στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1

Με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη

Η Γλυκερία και τα Κίτρινα Ποδήλατα στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1

Συνταξιδιώτες του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη στο Μουσικό Κουτί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου είναι η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Γλυκερία και το αγαπημένο συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα ή αλλιώς ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς! Μία απρόσμενη μουσική συνύπαρξη που «παντρεύει» ιστορίες ζωής με λαϊκά, παραδοσιακά, ροκ και σμυρναίικα τραγούδια!

Η Γλυκερία και τα Κίτρινα Ποδήλατα ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και μουσικές σχολές, παρόλα αυτά οι δρόμοι τους έχουν συναντηθεί πριν αρκετά χρόνια όταν ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς της πρότειναν να ηχογραφήσουν μαζί ένα ντουέτο «Πήγα για πρόβα στο σπίτι τους στο Χαϊδάρι, σε μία ταράτσα και ήταν τόσο φιλόξενοι! Είχαν ένα τεράστιο χαμόγελο …» θυμάται η Γλυκερία και ο Αλέξανδρος Παντελιάς συνεχίζει αναφερόμενος στην πρώτη τους συνεργασία «Την περιμέναμε να έρθει για ηχογράφηση όταν μάθαμε ότι στη Μεσογείων της σπάσανε το τζάμι του αυτοκινήτου και της πήρανε την τσάντα από την θέση του συνοδηγού… Μετά από αυτό πιστέψαμε ότι δεν θα έρθει… Όμως καταλάβαμε πολλά εκείνη τη μέρα για την Γλυκερία, όταν ήρθε και παίζαμε το κομμάτι ατελείωτα …Ξεκινήσαμε στις 11 το βράδυ και πήγαμε μέχρι τις 5 το πρωί μέχρι να βρούμε το τέλειο .. Η συμπεριφορά της ήταν ένα μάθημα για εμάς γιατί ήμασταν στην αρχή».

Η Γλυκερία μας ταξιδεύει στο χωριό της το Άγιο Πνεύμα Σερρών, στα παιδικά της χρόνια, μιλάει για τους γονείς της αλλά και για το… μεγάλο της όνειρο ! «Οι γονείς μου ήταν εργατικοί και εξαιρετικοί άνθρωποι. Είμαι πολύ τυχερή που μεγάλωσα σε μια τέτοια οικογένεια. Πέρασα πολύ δύσκολα εφηβικά χρόνια με πολλές αλητείες και αναποδιές θα έλεγα …Παρόλα αυτά η οικογένεια μου είχε πάντα μια ζεστή αγκαλιά για μένα... Το πιο μεγάλο μου όνειρο ήταν αυτά τα τραγούδια που άκουγα από μικρή, τα λαϊκά και όλη αυτή η κληρονομιά που ήρθε από τα ανατολικά από την ελληνική πλευρά να μπορέσω να τα καταγράψω σε έναν δίσκο. Ευτυχώς, αυτό το κατάφερα πολύ γρήγορα !» Η αγαπημένη τραγουδίστρια αναφέρεται και στην επιτυχία που έσπασε …ταμεία το 1985 «Τα Πεντοχίλιαρα ήταν το πρώτο τραγούδι που έκανε τεράστια επιτυχία. Εκείνο το καλοκαίρι κάναμε περιοδεία και είχαμε πραγματοποιήσει εκατό εμφανίσεις, οι τεχνικοί δεν προλάβαιναν να πλυθούν και να κοιμηθούν. Θυμάμαι όπου πηγαίναμε έβαζαν
"Γιατί τα πεντοχίλιαρα" δεν είναι πετσάκια και είχα βαρεθεί να το ακούω. Έλιωναν οι κασέτες στα αυτοκίνητα και τις ξαναγόραζαν …».

Ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς γεννήθηκαν στις δυτικές συνοικίες, στη γειτονιά που αγαπά τη μουσική και φτιάχνει …συγκροτήματα «Στα δυτικά προάστια υπάρχουν ακόμα πολλά παιδιά που ψάχνονται να φτιάξουν μπάντες, ακούς από τον 3o όροφο να παίζουν ή τουλάχιστον να προσπαθούν να παίξουν μουσική … Είναι μια γειτονιά που αγαπά τη μουσική». Πως πέρασαν όμως από τον ροκ ήχο στα λαϊκά; « Ενώ παίζαμε Led Zeppelin δεν είχαμε κανένα ταμπού να πάρουμε στα live μας ακουστικά όργανα ή παραδοσιακά ...και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!» Και αποκαλύπτουν τη συγκινητική ιστορία πίσω από το τραγούδι " Να σε δω να γελάς"

« Γι’ αυτό το τραγούδι ακούσαμε τα εξ αμάξης, έλεγαν για εμάς «ροκάδες είναι αυτοί και λένε " Να σε δω να γελάς"»… Έπρεπε να γράφουμε " Δεν υπάρχει αύριο" … " Όλα είναι σκοτάδι και τέτοια" … Εμείς όμως θέλαμε πάντα να υπάρχει φως γύρω μας. Στη συνέχεια το τραγούδι αυτό ταυτίστηκε με ένα μικρό κορίτσι, τη Λένα Πολυχρόνη η οποία είχε ένα σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες της και στην προσπάθεια της να το ξεπεράσει το τραγούδι μας της έδινε θάρρος. Ερχόταν στις συναυλίες μας με μηχανική υποστήριξη αναπνοής, έχοντας παραβιάσει τις εντολές των γιατρών. Σήμερα, είναι μια νικήτρια της ζωής, στα δεκαοκτώ της έκανε μεταμόσχευση και έγινε σύμβολο της μεταμόσχευσης οργάνων. Μόλις περάσει όλο αυτό θα την φωνάξουμε " Να την δούμε να γελάει"».

Το jukebox γράφει …ιστορία για άλλη μια φορά στις διασκευές τραγουδιών! Η Γλυκερία ερμηνεύει Μάλαμα «Άσε τα ψέματα», παραδοσιακά «Τα παιδιά της γειτονιάς σου» και «Μήλο μου κόκκινο», Μαχαιρίτσα «Και τι ζητάω», Φατμέ «Ρίσκο» ενώ τα Κίτρινα Ποδήλατα τολμούν… να τραγουδήσουν Διονυσίου «Τα πήρες όλα και έφυγες», Τζορντανέλλι «Το κορίτσι του φίλου μου», The Olympians «Το σχολείο» αλλά και Cure!


Το «Μουσικό κουτί» ανοίγει στην ΕΡΤ για καλλιτέχνες που δεν βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση, για καλλιτέχνες κοινού ρεπερτορίου αλλά διαφορετικής γενιάς, που θα μας εκπλήξουν τραγουδώντας απρόσμενο ρεπερτόριο, που ανταμώνουν για πρώτη φορά ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της ΕΡΤ και του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη, οι οποίοι, επίσης, θα εμπλακούν σε τραγούδια πρόκληση-έκπληξη.

Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Executive producer: Μαριλένα Χαραλαμποπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Διευθυντής περιεχομένου και ανάπτυξης: Γιώτα Σπανού
Project manager: Ελένη Μερκάτη
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Άγγελος Αθανασόπουλος
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Νίκος Μακράκης
Διεύθυνση παραγωγής: Φαίδρα Μανουσακίδου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions

Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Τα Μυαλά που Κουβαλάς» (Inside Out) στο STAR
«Τα Μυαλά που Κουβαλάς» (Inside Out) στο STAR

Αριστουργηματικό κινούμενο σχέδιο της Pixar, μια από τις κορυφαίες στιγμές της animation ιστορίας

«Δύο Εβδομάδες Προθεσμία» (Two Weeks Notice) στο ΟΡΕΝ
«Δύο Εβδομάδες Προθεσμία» (Two Weeks Notice) στο ΟΡΕΝ

Με τους Χιού Γκραντ, Σάντρα Μπούλοκ, Αλίσια Γουίτ, Ντάνα Άιβι, Χέδερ Μπερνς, Ντέιβιντ Χέιγκ, Βιν Κοξ, Ντόριαν Μισικ

«Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου στην ΕΡΤ1
«Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου στην ΕΡΤ1

Με τους Τζένη Καρέζη, Νίκο Κούρκουλο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Παντελή Ζερβό, Γιάννη Βογιατζή, Σπύρο Καλογήρου, Λαυρέντη Διανέλλο

«Μετά τον Γάμο» (After the Wedding) του Μπαρτ Φρέντλιχ στο ΟΡΕΝ
«Μετά τον Γάμο» (After the Wedding) του Μπαρτ Φρέντλιχ στο ΟΡΕΝ

Με τους Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Oυίλιαμς, Μπίλι Κράνταπ, Έιμπι Κουίν, Γουίλ Τσέις, Έλσα Ντέιβις, Άλεξ Κράνμερ, Ρον Σίμονς

«Αγριότητα» (Savages) του Όλιβερ Στόουν στον ΣΚΑΪ
«Αγριότητα» (Savages) του Όλιβερ Στόουν στον ΣΚΑΪ

Με τους Τέιλορ Κιτς, Άαρον Τείλορ Τζόνσον, Μπλέικ Λάιβλι, Τζον Τραβόλτα, Εμίλ Χιρς, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Σάλμα Χαγιεκ

«Το Λονδίνο Έπεσε» (London Has Fallen) στο STAR
«Το Λονδίνο Έπεσε» (London Has Fallen) στο STAR

Με τους Μόργκαν Φρίμαν, Τζέραρντ Μπάτλερ, Άαρον Έκχαρτ, Άντζελα Μπάσετ, Όουεν Ντέιβις, Μάικλ Γουάιλντμαν

«Η Επέλαση των Βίκινγκς» (Northmen - A Viking Saga) στο ΟΡΕΝ
«Η Επέλαση των Βίκινγκς» (Northmen - A Viking Saga) στο ΟΡΕΝ

Με τους Τομ Χόπερ, Τσάρλι Μέρφι, Γιόχαν Χεγκ, Εντ Σκράιαν, Μαρκ Στρέπαν, Ράιαν Κουάντεν

«Η Συμμορία των Έντεκα» (Ocean s Eleven) του Στίβεν Σόντερμπεργκ στο ΟΡΕΝ
«Η Συμμορία των Έντεκα» (Ocean s Eleven) του Στίβεν Σόντερμπεργκ στο ΟΡΕΝ

Με τους Τζόρτζ Κλούνεϊ, Μπράντ Πιτ, Ματ Ντέιμον, Τζούλια Ρόμπερτς, Άντι Γκαρσία, Μπέρνι Μακ, Μαρκ Γκαντ, Έλιοτ Γκουλντ, Τιμ Πέρεζ

«Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους» (The Postman) του Κέβιν Κόστνερ στο STAR
«Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους» (The Postman) του Κέβιν Κόστνερ στο STAR

Με τους Κέβιν Κόστνερ, Γουΐλ Πάτον, Λάρενζ Τέιτ, Τζέιμς Ρούσο




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge