ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
31-10-2018

Περιοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του Δίου

Ανασκαφή Δίου. Μια διαδρομή 90 χρόνων. 1928-2018

Περιοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του Δίου
FREE

Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Ανασκαφή Δίου. Μια διαδρομή 90 χρόνων. 1928-2018» εστιάζει γύρω από 23 πιστά αντίγραφα γλυπτών και επιγραφών που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον και έχει στη συλλογή του το Μουσείο Εκμαγείων. Εκτυλίσσεται η ιστορία των ανασκαφών του Δίου, τόσο με αναφορές στα κυριότερα αρχιτεκτονικά σύνολα και κινητά ευρήματα όσο και με πλούσια φωτογραφική τεκμηρίωση.

Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκθέσεων που εγκαινιάζει το Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με στόχο την ανάδειξη του ανασκαφικού έργου του Τομέα Αρχαιολογίας. Η ανασκαφή του Δίου παρουσιάζεται πρώτη, καθώς είναι η παλαιότερη πανεπιστημιακή ανασκαφή.

Ήδη το 1806, ο Άγγλος αξιωματικός και περιηγητής W.M. Leake είχε ταυτίσει τα ερείπια δίπλα στο χωριό Μαλαθριά της Πιερίας με το αρχαίο Δίον. Το 1928, ο τότε Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Καθηγητής Αρχαιολογίας, Γεώργιος Σωτηριάδης, είχε την έμπνευση να αποκαλύψει το Δίον, ιερή πόλη του μακεδονικού βασιλείου. Σύμφωνα με τις αρχαίες γραπτές πηγές, το τέμενος του Ολυμπίου Διός στο Δίον αποτελούσε το κέντρο της θρησκευτικής ζωής και τον χώρο προβολής των Μακεδόνων βασιλέων. Ο Γεώργιος Σωτηριάδης για τέσσερα καλοκαίρια διεξήγαγε ανασκαφικές έρευνες υπό αντίξοες συνθήκες, «ένεκα των ολεθρίων ελωδών πυρετών». Η ανασκαφή εκείνη αναβίωσε στη δεκαετία του 1960, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Αρχαιολογίας Γεωργίου Μπακαλάκη και συνεχίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα ανελλιπώς, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Δημητρίου Παντερμαλή και των συνεργατών του.

Το Δίον απέκτησε τη σημερινή του εικόνα, δηλαδή μιας οργανωμένης πόλης με οχυρωματικό περίβολο, μνημειακά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και μια εκτεταμένη περιοχή εκτός των τειχών αφιερωμένη στη λατρεία των θεών, χάρη στους πολύ εντατικούς ρυθμούς των συστηματικών αυτών ανασκαφών, τα τελευταία 45 χρόνια.

Ομάδα εργασίας

Γενικός συντονισμός: Σεμέλη Πινγιάτογλου

Ανασκαφή Δίου: Σεμέλη Πινγιάτογλου, Ελένη Παπαγιάννη, Κορίνα Βαστέλη

Μουσείο Εκμαγείων: Μπάρμπαρα Δούνα-Σμιτ, Ναταλία Καζακίδη, Αθανασία Κυριάκου

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2019.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη & Παρασκευή, 08.00 -14.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge