ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
27-10-2023

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επετειακή έκθεση «Γιάννης Γαΐτης: 100 χρόνια από τη γέννησή του»

Παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επετειακή έκθεση «Γιάννης Γαΐτης: 100 χρόνια από τη γέννησή του»

Στην αναδρομική έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης «Γιάννης Γαΐτης: 100 χρόνια από τη γέννησή του» ξεναγήθηκε σήμερα (27/10) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά την επίσκεψή της στην Κάζα Μπιάνκα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη.
Η έκθεση «Γιάννης Γαΐτης: 100 χρόνια από τη γέννησή του» συνιστά ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός, που εντάσσεται στο πλαίσιο των 58ων Δημητρίων. Την ξενάγηση της Προέδρου στην έκθεση έκανε η επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Αλεξάκη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα φουλάρι και δύο φλυτζάνια με σχέδια του Γιάννη Γαΐτη. Παρών στην επίσκεψη ήταν και ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.

Ο Γιάννης Γαΐτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, όπου και πέθανε πολύ πρόωρα, αφήνοντας ένα τεράστιο έργο, μια αστείρευτη παρακαταθήκη. Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχόλη Καλών Τεχνών και εν συνεχεία στο Παρίσι μελετά τα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα, έχοντας πάντα το βλέμμα του στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις. Δουλεύοντας αδιάκοπα, αναζητά το προσωπικό του ιδίωμα, τη δική του γραφή, η οποία σταδιακά διαμορφώνεται και παγιώνεται στις τόσο οικείες σε όλους μας φιγούρες του: τα ανθρωπάκια. Άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Το έργο του είναι ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης και ατέρμονης εξέλιξης. Μέχρι το τέλος. Και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Η παρούσα έκθεση δεν ήταν δυνατό να εξαντλήσει το έργο του Γιάννη Γαΐτη. Υπήρξε άλλωστε απίστευτα παραγωγικός, πολυπράγμων και εφευρετικός μέχρι το τέλος. Το σκεπτικό παραμένει η προβολή επιλεγμένων έργων από φορείς και ιδιώτες συλλέκτες, αντικειμένων – παιχνιδιών και άλλων κατασκευών του, από διάφορες φάσεις της εικαστικής του διαδρομής. Κρίθηκε δε απαραίτητο να υπάρχει μια ιδιαίτερη μνεία σε συγκεκριμένες αφιερωματικές εκθέσεις και δράσεις που συνδέονται με τον ίδιο και το έργο του και έλαβαν χώρα, κατά το παρελθόν, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πραγματώνεται με την πολύτιμη συμβολή φορέων και ιδιωτών συλλεκτών (Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Καλλιτεχνική Συλλογή Εθνικής Τράπεζας, Συλλογή Έργων Τέχνης Τράπεζας Πειραιώς, Καλλιτεχνική Συλλογή Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Συλλογή Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου, Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου κ.α.) και με την αμέριστη συμπαράσταση της κόρης του, κυρίας Loretta Gaїtis.

Διάρκεια Έκθεσης: 6 Οκτωβρίου 2023 – 10 Μαρτίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 10.00 – 16.00

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Β. Ολγας 182
τηλ. 2313 318.538

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge