Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Θεατρική παράσταση
29-8-2019

BAF Balkan Art Festival 2019: "Αναστοχασμοί της Παράδοσης"

Από την 1η έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019

BAF Balkan Art Festival 2019:
fontsize
Εχει λήξει στις: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Το Balkan Art Festival (BAF Contemporary) είναι ένας νέος καλλιτεχνικός θεσμός, με όραμα τη χαρτογράφηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής τοπογραφίας των Βαλκανίων. Στόχος του διεθνούς φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών και φορέων προωθώντας τον δημιουργικό διάλογο και την εξωστρέφεια, καθώς και να συγκροτήσει ένα αρχείο καλλιτεχνών, καταγράφοντας τις αναδυόμενες εξελίξεις της σύγχρονης τέχνης στα Βαλκάνια. Το κύριο γεγονός του φεστιβάλ είναι η ετήσιά του έκθεση σύγχρονης τέχνης, που λαμβάνει χώρα σε διαφορετικές πόλεις των Βαλκανίων κάθε φορά. Η κεντρική έκθεση συνοδεύεται από εκδόσεις, εργαστήρια, ανοιχτές διαλέξεις και συναντήσεις του δικτύου καλλιτεχνών και φορέων.

To BAF δημιουργήθηκε ως εξέλιξη του RGB Balkan Arts Festival (Romania-Greece-Bulgaria), το οποίο δημιουργήθηκε από την Andreea Foanene, την Γεωργία Κουρκουνάκη και τον Γιώργο Ταξιαρχόπουλο και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Τέχνης, Ιάσιο (Ρουμανίας) ως έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Goethe και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης: Σόφια, Βουκουρέστι, Θεσσαλονίκη και Σαράγιεβο. Το Balkan Arts Festival διευρύνει το γεωγραφικό εύρος της αναζήτησής του και εντάσσει διεθνείς καλλιτέχνες, με ενδιαφέρον για τις εικαστικές αναζητήσεις στα Βαλκάνια.

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, το Balkan Art Festival παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης, «Αναστοχασμοί της Παράδοσης». Εννοιολογική αφετηρία της έκθεσης είναι οι παραδοσιακές τέχνες, οι οποίες από κοινός τόπος των διαφορετικών πολιτισμών των Βαλκανίων γίνονται αντικείμενο διερεύνησης και προβληματισμού στην σύγχρονη τέχνη.

Όπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης: «Οι παραδοσιακές τέχνες και το συγκείμενό τους δύναται να αποτελέσουν πεδίο σύγχρονου διαλόγου, στο οποίο τα συμβολικά νοήματα που μεσολαβούν ανάμεσα στην καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό τίθενται στο επίκεντρο. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης προσεγγίζουν τα τεχνουργήματα και τα χρηστικά αντικείμενα των παραδοσιακών τεχνών,  πέρα από την μορφική εντέλεια και την αισθητική αρτιότητά τους. Τα ανθρώπινα τεχνουργήματα προσλαμβάνονται ως τεκμήρια του πολιτισμού μας, ως δεσμός ανάμεσα στο πνεύμα και την ύλη, ως καθρέφτης της ταυτότητάς μας.

Η πνευματική διάσταση της δημιουργίας κατά την πραγμάτωση της ύλης και οι περιπέτειες του αντικειμένου ανάμεσα στις κοινωνικές πρακτικές και τις δομές εξουσίας αποτελεί την εννοιολογική αφετηρία της έκθεσης για τη διαπραγμάτευση των πολλαπλών νοηματοδοτήσεων της παράδοσης και την επαναπροσέγγισή της στη μετανεωτερική κοινωνία».


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Zoita Delia Călinescu, Γιώργος Δρόσος, Νάνσυ Εξάρχου, Miruna Hasegan, Βασίλης Καρκατσέλης, Σοφία Κυριακάκη, Θεόδωρος Λάλος, Niccolò Masini, Ιωάννης Μονογυιός, Ada Muntean, Απόστολος Ντελάκος, Μαρία Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Παρδάλης, Filip Adrian Petcu, Catalin Marius Petrișor, Wojtek Pustola, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Σταμενίτης, Georgi Stamenov, Tajó , Νίκος Τερζής, Anca Szönyi Thomas, Elli Vuorinen.

Επιμέλεια Έκθεσης: Andreea Foanene, Γεωργία Κουρκουνάκη.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Goethe και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης: Σόφια, Βουκουρέστι, Θεσσαλονίκη και Σαράγιεβο.
Συνεργάτες: Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Παλάτι Πολιτισμού του Ιασίου, Εβραϊκό Μουσείο του Βουκουρεστίου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Τιράνων, Κάστρο Sturdza του Miclăușeni, Μουσείο Stefan Jäger, Jimbolia, Παλάτι Πολιτισμού Târgu Mureș, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Art Touching, Avant Post, BCUT, GEYC, MyMuseum, STUP. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
1-15 Σεπτεμβρίου 2019
Εγκαίνια: Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 20:30

Πού?
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης
Φιλίππου Νίκογλου 1

Επικοινωνία
231 088 9840
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Έκθεση φωτογραφίας του Κοσμά Εμμόγλου: Έκθεση φωτογραφίας του Κοσμά Εμμόγλου: "έλα κατέ - Αθίγγανες Πολιτείες 2"

Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης


"Ένα Νερό": θεατρικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού

Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης


Σεμινάριο αφήγησης για αρχάριους με την Ανθή ΘάνουΣεμινάριο αφήγησης για αρχάριους με την Ανθή Θάνου

Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο


Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης
Στην ίδια κατηγορία..
20 Διεθνούς φήμης ακουαρελλίστες στην Θεσσαλονίκη20 Διεθνούς φήμης ακουαρελλίστες στην Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair
«Γιάννης Τσαρούχης, Νυν και Αεί»«Γιάννης Τσαρούχης, Νυν και Αεί»

Έκθεση στην Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ


Αλέξης Ακριθάκης: Αλέξης Ακριθάκης: "Τσίκι-Τσίκι" στο Τελλόγλειο

Στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων από τη γέννησή του και των 25 χρόνων από τον θάνατό του


«Ζωγραφιστές Κινηματογραφικές Αφίσες» στη Ζώγια«Ζωγραφιστές Κινηματογραφικές Αφίσες» στη Ζώγια

Για τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Εικαστικά εργαστήρια «Τα σχέδια του Νικολάου Γύζη»Εικαστικά εργαστήρια «Τα σχέδια του Νικολάου Γύζη»

Για παιδιά και ενήλικες στην Casa Bianca δωρεάν
Oμαδική έκθεση ζωγραφικής για τον Άγιο Σάββα τον ΧιλανδαρινόOμαδική έκθεση ζωγραφικής για τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 5 ΝοεμβρίουgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ