ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
14-3-2021

Τακάσι Μουρακάμι

Ο Warhol της Ιαπωνίας

Τακάσι Μουρακάμι

Ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες που αναδύθηκαν από τη μεταπολεμική Ασία, ο Takashi Murakami - "ο Warhol της Ιαπωνίας"- είναι γνωστός για τη σύγχρονη ποπ σύνθεση της τέχνης και του λαϊκού πολιτισμού, ιδιαίτερα για τη χρήση ενός τολμηρά γραφικού και πολύχρωμου στυλ κινουμένων σχεδίων anime και manga.

Ο Murakami έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1990 για τη θεωρία του "Superflat" και για τη διοργάνωση της παραδειγματικής έκθεσης αυτού του τίτλου, η οποία συνέδεσε την προέλευση της σύγχρονης ιαπωνικής οπτικής κουλτούρας με την ιστορική ιαπωνική τέχνη.

Η παραγωγή του περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια, κινούμενα σχέδια και συνεργασίες με φίρμες όπως ο Louis Vuitton.

"Οι Ιάπωνες αποδέχονται ότι η τέχνη και το εμπόριο θα αναμειχθούν. Και στην πραγματικότητα, εκπλήσσονται από την άκαμπτη δυτική ιεραρχία της "υψηλής τέχνης", λέει ο Murakami.
Λουλούδια -Συλλογή Πίντο 
Γνωστός για τα έντονα χρωματισμένα και μανιακά χαρούμενα έργα του, ο Τακάσι Μουρακάμι, γλύπτης, ζωγράφος, εικαστικός καλλιτέχνης απέκτησε τεράστια φήμη στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης και αντιμετωπίστηκε τόσο με διθυράμβους και όσο και με κριτική.

Ο Μουρακάμι συγχωνεύει την ποπ κουλτούρα με την πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά της Ιαπωνίας εκμηδενίζοντας αποτελεσματικά κάθε διάκριση ανάμεσα στην εμπορικότητα και την υψηλή τέχνη.

Ο καλλιτέχνης δημιουργεί έναν κόσμο ξεχωριστό, σκοτεινό και μυθικό, που συνδυάζει την αισθητική του Kawaii με αναφορές στα τραύματα της χώρας του.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge