gothess Home Page
2-6-2022

«Odessa Classics 2022» στη Θεσσαλονίκη

Ενα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον χώρο της κλασικής μουσικής

«Odessa Classics 2022» στη Θεσσαλονίκη

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής “Odessa Classics”, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον χώρο της κλασικής μουσικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια, φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 13 Ιουνίου 2022.

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε αδύνατη την διεξαγωγή του Φεστιβάλ στην Οδησσό, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Alexey Botvinov, να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεών του. Ως φορέα διοργάνωσης στην Ελλάδα η Υπουργός επέλεξε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

H φιλοξενία αυτού του μουσικού γεγονότος στη Θεσσαλονίκη είναι μία απόδειξη πολιτιστικής αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα προς την Οδησσό, την οποία συνδέουν βαθύτατοι ιστορικοί δεσμοί με τη χώρα μας.

Το Φεστιβάλ “Odessa Classics” 2022 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πόλη τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες μέσα από πέντε συναυλίες: τον θρυλικό βαρύτονο Thomas Hampson, τον σπουδαίο βιολονίστα Daniel Hope και τον διακεκριμένο Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ. Συμμετέχουν επίσης το πρωτοποριακό λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Ochestra με τον μαέστρο και συνθέτη Gediminas Gelgotas, το σύνολο μπαρόκ μουσικής Air Εnsemble και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μαέστρο την καλλιτεχνική της διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.

Στην εναρκτήρια συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21:00, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττει με τον Τhomas Hampson σε ένα Gala όπερας και ο Alexey Botvinov ερμηνεύει το Κοντσέρτο αρ. 21 του Mozart. Ο Τhomas Hampson είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή καλλιτέχνες, βραβευμένος μεταξύ άλλων με βραβείο Grammy, 5 βραβεία Edison και το Grand Prix du Disque, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 150 τίτλους. Ο Alexey Botvinov κατέχει τον τίτλο του "Καλλιτέχνη του Λαού της Ουκρανίας", διατηρώντας μία παγκόσμια καριέρα με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.

Στις 10 Ιουνίου, ώρα 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 73), οι Daniel Hope και Alexey Botvinov θα παρουσιάσουν ουκρανική μουσική και άλλο ρεπερτόριο και θα συνομιλήσουν με τους μουσικούς και το κοινό της πόλης σε μια εκδήλωση με τίτλο “Meet the Artists”. Ο Daniel Hope είναι ένας από τους πιο επιφανείς βιολιστές του κόσμου και ταυτόχρονα συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Έχει λάβει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού για την Μουσική, και το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι ηχογραφήσεις του έχουν αποσπάσει τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία, ενώ η ηχογράφηση του έργου "Vivaldi Recomposed" του Μax Richter αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σε πωλήσεις δίσκους στην ιστορία της κλασικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται συχνά με τον Alexey Botvinov.

Στις 10 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, ο Daniel Hope και το σύνολο Air Ensemble θα διηγηθούν την ιστορία του βιολιού μέσα από μία βραδιά μπαρόκ μουσικής με αφηγήσεις που θα μάς μεταφέρουν σε γεγονότα της εποχής. Το σύνολο Air Ensemble αποτελείται από σημαντικούς καλλιτέχνες που συνεργάζονται τακτικά με τον Daniel Ηope και μαζί έχουν ηχογραφήσει και περιοδεύσει σε κορυφαία φεστιβάλ και αίθουσες ανά τον κόσμο. Απαρτίζεται από τους Σίμο Παπάνα (βιολί), Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (τσέμπαλο), Emanuele Forni (λαούτο και κιθάρα), Νicola Mosca (βιολοντσέλο) και Michael Mezler (κρουστά).

Στις 11 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, οι Hope και Botvinov θα παρουσιάσουν ρεσιτάλ με γνωστές σονάτες ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο, ενώ η τελική συναυλία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου και ώρα 21:00 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιέχει έργα σύγχρονης ελληνικής και λιθουανικής μουσικής, τα οποία γεφυρώνουν το κλασικό με το ποπ ιδίωμα δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Συμμετέχει το λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Gediminas Gelgotas, ένα ρηξικέλευθο μουσικό σχήμα από νέους μουσικούς που ήδη έχει αφήσει το στίγμα του στην κορυφή της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, οι καταξιωμένοι Θεσσαλονικείς μουσικοί Σίμος Παπάνας (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), David Bogorad (βιόλα) και Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο) θα παρουσιάσουν συνθέσεις του Σίμου Παπάνα (εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης) και του Γιώργου Κουμεντάκη (διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Παράλληλα με την ελληνική διοργάνωση, ένα μικρότερο τμήμα του αρχικού Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Εσθονία από 31 Μαΐου έως 4 Ιουνίου, φιλοξενούμενο από τοπικούς φορείς. Θα λειτουργήσει ως εισαγωγικό προ-φεστιβάλ, διευρύνοντας την εμβέλεια της διοργάνωσης και ανοίγοντας έναν δίαυλο ευρωπαϊκής πολιτιστικής αλληλεγγύης.

Φεστιβάλ “Odessa Classics” – Θεσσαλονίκη 2022: ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός βρίσκει καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, με την βεβαιότητα ότι όλοι θα το αγκαλιάσουμε και με την ευχή του χρόνου να ξαναβρεί το σπίτι του και να επουλώσει τις πληγές του.

Τα έσοδα θα διατεθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τα εισιτήρια μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διήμερο Φεστιβάλ: Love Unbound - Five Films For Freedom
Διήμερο Φεστιβάλ: Love Unbound - Five Films For Freedom

Με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Φεστιβάλ «Tale of X Cities» στο Goethe-Institut Thessaloniki και διαδικτυακά
Φεστιβάλ «Tale of X Cities» στο Goethe-Institut Thessaloniki και διαδικτυακά

12 πόλεις, 27 φορείς, εκατοντάδες συμμετέχοντες, χιλιάδες ωφελούμενοι

5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής «Flora Instrumentalis»
5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής «Flora Instrumentalis»

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Balkan Fest 2022
Balkan Fest 2022

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού WE

8ο TAF-Thessaloniki Animation Festival
8ο TAF-Thessaloniki Animation Festival

21 με 24 Οκτωβρίου στην Αποθήκη Δ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ανοιξαν οι πύλες του 1ου Φεστιβάλ Καντίνας
Ανοιξαν οι πύλες του 1ου Φεστιβάλ Καντίνας

Αθρόα η προσέλευση του κοινού

Φεστιβάλ «Ζήσε την Τριανδρία»
Φεστιβάλ «Ζήσε την Τριανδρία»

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

1o Φεστιβάλ Καντίνας – Canteen Festival
1o Φεστιβάλ Καντίνας – Canteen Festival

Στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ
ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ

Στο Sonik Arena


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter