Top
Υγεία
14-9-2018

Κρούσμα μηνιγγίτιδας Β στην Σκύρο - περιστατικά και στη Θεσσαλονίκη

Αυξάνεται η ανησυχία των γονέων

Κρούσμα μηνιγγίτιδας Β στην Σκύρο - περιστατικά και στη Θεσσαλονίκη
fontsize

Στον μακρύ κατάλογο περιστατικών μηνιγγίτιδας στη χώρα μας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα κρούσμα με ένα 13χρονο αγόρι όπου διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου B πριν από λίγες ημέρες στην Σκύρο. 

Οι θεράποντες ιατροί που το παρακολούθησαν, έκριναν απαραίτητη την διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, όπου το παιδί νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα. 

Λόγω της ευκολίας που παρουσιάζει η μετάδοση της νόσου της Μηνιγγίτιδας Β, ιδίως μεταξύ των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας,  αναβλήθηκε προληπτικά για δυο ημέρες η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σκύρου. Παράλληλα, έχει κριθεί απαραίτητη η άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη , ενώ  από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας, σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή και Τρίπολη.

Η νόσος

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ενώ χαρακτηρίζεται ύπουλη καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς.

Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μηνιγγίτιδα Β: Μια παιδίατρος λύνει όλες τις απορίες για την «ύπουλη» νόσο

Η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, η έξαρση –κατά την διάρκεια του φθινοπώρου– της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β και πολλών άλλων λοιμώξεων, τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και φυσικά το θέμα του εμβολιασμού βρίσκονται σε «πρώτο πλάνο». Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν έχουν σωστή πληροφόρηση για τη νόσο και αρκετοί άλλοι δεν είναι σίγουροι για το αν πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο!

Τι συμβαίνει, άραγε, με τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β στην Ελλάδα; Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να προστατέψει πλήρως το παιδί του; Η παιδίατρος μας μίλησε λεπτομερώς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Η πρώτη ερώτηση που θέσαμε στην κυρία Ορφανάκου αφορούσε –φυσικά– την επικινδυνότητα της μηνιγγίτιδας Β. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε, λοιπόν, για αυτή τη νόσο;

Σύμφωνα με την παιδίατρο, η μηνιγγίτιδα Β είναι μια θανατηφόρος νόσος, για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία!

«Ένα άτομο μπορεί να νοσήσει βαριά. Η μηνιγγίτιδα B μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει παράλυση έως και θάνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι είναι ανάγκη να λάβουμε τα μέτρα μας απέναντι στην επικίνδυνη αυτή νόσο.

Πόσο εύκολα μπορεί, όμως, να μεταδοθεί η μηνιγγίτιδα;

Δυστυχώς, σύμφωνα με την κυρία Ορφανάκου, η εν λόγω νόσος μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα, μέσα από τον βήχα, το σάλιο, το φτάρνισμα ή ακόμη και ένα φιλί. Ουσιαστικά, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Στο σχολείο, λοιπόν, ακόμη και το παιχνίδι μπορεί να «κρύβει» πολλούς κινδύνους για τα παιδιά.

Γιατί η μηνιγγίτιδα θεωρείται μια «ύπουλη» νόσος; Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει;

Η κυρία Ορφανάκου μάς επιβεβαιώνει πως η μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος με συμπτώματα «παραπλανητικά». «Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως σαν μια απλή ίωση. Το παιδί εμφανίζει αρχικά καταρροή, πυρετό ή πονοκέφαλο, ωστόσο, μέσα σε 6 ή 12 ώρες, μπορεί να αρρωστήσει βαριά, ακόμη και να καταλήξει» προειδοποίησε και συνέχισε: «Είναι μια νόσος που για εμάς τους παιδιάτρους αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα» μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα και μια ιδιαίτερα σοβαρή νόσο με γρήγορη εξέλιξη».

Τι συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά στη χώρα μας;

Η παιδίατρος μας αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πράγματι μια μικρή άνοδος στα περιστατικά μηνιγγίτιδας B στην Ελλάδα.
Αξίζει να τονίσουμε άλλωστε ότι εντός του 2016 καταγράφηκαν συνολικά 40 περιστατικά, εκ των οποίων ένα 2χρονο παιδάκι από τα Γρεβενά έχασε τη ζωή του μετά από σηπτικό σοκ, ενώ ένα 5χρονο κοριτσάκι από το Καματερό που νόησε κατέληξε σε ακρωτηριασμό.

Όσον αφορά το ποιες είναι οι περισσότερο ευάλωτες ηλικίες, η απάντηση της παιδιάτρου ήταν εξίσου ανησυχητική.

«Τα παιδιά κινδυνεύουν πιο πολύ» είπε και σημείωσε ότι η νόσος απειλεί περισσότερο τα βρέφη κάτω του 1 έτους και τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Ωστόσο, εξίσου ευάλωτοι απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Πώς μπορεί, λοιπόν, ένα παιδί να προστατευτεί αποτελεσματικά από τη νόσο;

Όπως μας είπε η κυρία Ορφανάκου, «η πρόληψη είναι σημαντικότερη από τη θεραπεία» και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου και προστασίας από αυτή.
Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β κατέστη εφικτός από το 2013 με το εμβόλιο Bexsero, το οποίο χορηγείται σε παιδάκια ηλικίας από δύο μηνών και άνω.

Δυστυχώς, παρά την επικινδυνότητα της νόσου, υπάρχουν ακόμη γονείς στην Ελλάδα που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β στα παιδιά τους. Τι πιστεύει, λοιπόν, η παιδίατρος για το «φλέγον» αυτό θέμα;

Η κυρία Ορφανίδου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. «Οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι γονείς που επισκέπτονται το ιατρείο μου κάνουν το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β στα παιδιά τους. Εγώ πιστεύω πολύ σε αυτό. Κάποιοι φοβούνται να το κάνουν, ωστόσο, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 35 χώρες στον κόσμο και μάλιστα στη χώρα μας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τις ομάδες υψηλού κινδύνου». 

Αν μπορούν να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες, τότε πώς μπορεί να είναι επικίνδυνο για ένα υγιές άτομο;

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου και φυσικά να αποδείξουν στους γονείς ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφέρουμε και μερικά επιπλέον στοιχεία που ανακαλύψαμε για το εμβόλιο. Τον Απρίλιο του 2017, το Bexsero βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Εμβόλιο Πρόληψης στα «Vaccine Industry Excellence Award». Επίσης, εξίσου σημαντικό για τις μανούλες είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με προηγούμενα εμβόλια, το Bexsero είναι αποτέλεσμα 20 και πλέον ετών πρωτοποριακής έρευνας.
Η πρόληψη είναι το «κλειδί»

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παιδίατρο, οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, διότι μόνο μέσω της πρόληψης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και ολοκληρωτικά τη μηνιγγίτιδα Β.
«Ας αναλογιστεί ένας γονιός πώς θα αισθανθεί αν το παιδί του νοσήσει επειδή δεν έκανε ένα εμβόλιο το οποίο υπάρχει στα ράφια των φαρμακείων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ορφανάκου, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού.

Ας κρατήσουμε τα παιδάκια μας μακριά από αυτόν τον κίνδυνου. Μπορούμε και οφείλουμε να το κάνουμε. Ένα εμβόλιο μπορεί να σώσει μια ζωή!

ΠΗΓΗ iatropedia.gr , onmed.gr

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο3D ρομποτική χειρουργική επέμβαση στο 25ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας3D ρομποτική χειρουργική επέμβαση στο 25ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας

Παγκόσμια πρωτιά του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών


Προσφορά εξετάσεων για γυναίκες από τον Όμιλο Ιατρικού ΑθηνώνΠροσφορά εξετάσεων για γυναίκες από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Σε ειδικές μειωμένες τιμές


20 Χρόνια από την ίδρυση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης20 Χρόνια από την ίδρυση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Eκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής


Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέος Μαγνητικός ΤομογράφοςΌμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέος Μαγνητικός Τομογράφος

GE ARCHITECT 3 TESLA


Πιστοποίηση Ομίλου Ιατρικού ΑθηνώνΠιστοποίηση Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Κέντρο Εκπαίδευσης και Αναφοράς στην Ορθοπαιδική


Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Εξετάσεις προληπτικού ελέγχουΠαγκόσμια Ημέρα Υγείας: Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου

Από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών


Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη  Ανδρολογική -Ουρολογική ΜονάδαΕγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη Ανδρολογική -Ουρολογική Μονάδα

Στο Διαβαλκανικό


Ιατρείο Ενδοκρινολογίας και Ενδοκρινικής Ογκολογίας στο Ιατρικό ΔιαβαλκανικόΙατρείο Ενδοκρινολογίας και Ενδοκρινικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό

Υπηρεσίες που παρέχει


18 Μαρτίου 2019 - Παγκόσμια Ημέρα Παιδιατρικών ή Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων18 Μαρτίου 2019 - Παγκόσμια Ημέρα Παιδιατρικών ή Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων

1 στα 1000 παιδιά πάσχει από χρόνιο ρευματικό νόσημα


Γρίπη: Πόσο κινδυνεύουμε; Πώς προφυλασσόμαστε;Γρίπη: Πόσο κινδυνεύουμε; Πώς προφυλασσόμαστε;

Το ΑΠΘ ενημερώνειgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
HOMENIO Ξυλινα Γραμματα

ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Το στριφτό τσιγάρο σου κάνει περισσότερο κακόΤο στριφτό τσιγάρο σου κάνει περισσότερο κακό
Επετειακή Ημερίδα με τίτλο: «Ιγμόρειο – Ο γναθιαίος κόλπος στην Ωτορινολαρυγγολογία και την Οδοντιατρική»Επετειακή Ημερίδα με τίτλο: «Ιγμόρειο – Ο γναθιαίος κόλπος στην Ωτορινολαρυγγολογία και την Οδοντιατρική»
Mεσογειακή Aναιμία: Θεραπεία μειώνει την ανάγκη για μετάγγιση αίματοςMεσογειακή Aναιμία: Θεραπεία μειώνει την ανάγκη για μετάγγιση αίματος
18 Μαρτίου 2019 - Παγκόσμια Ημέρα Παιδιατρικών ή Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων18 Μαρτίου 2019 - Παγκόσμια Ημέρα Παιδιατρικών ή Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων
Διαδικτυακή Εκπαίδευση στη Διπολική διαταραχήΔιαδικτυακή Εκπαίδευση στη Διπολική διαταραχή
Επιτυχής χειρουργική αντιμετώπιση πολύ βαριάς άπνοιας ασθενούς στο ΔιαβαλκανικόΕπιτυχής χειρουργική αντιμετώπιση πολύ βαριάς άπνοιας ασθενούς στο Διαβαλκανικό
Τι είναι οι Αιμοσφαιρινοπάθειες - πως αντιμετωπίζεταιΤι είναι οι Αιμοσφαιρινοπάθειες - πως αντιμετωπίζεται
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέος Μαγνητικός ΤομογράφοςΌμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέος Μαγνητικός Τομογράφος
Νεότερα σχολιασμένα:
Σε