Top
Υγεία
28-9-2018

Παραμένουν οι προκλήσεις για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φαρμάκου για τη νόσο Alzheimer

Η νιλβαδιπίνη στο επίκεντρο των επιστημονικών ερευνών

Παραμένουν οι προκλήσεις για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φαρμάκου για τη νόσο Alzheimer
fontsize

Η νόσος Alzheimer, η συνηθέστερη μορφή άνοιας, επηρεάζει σήμερα περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη περίπου 10.5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια. Στην Ιρλανδία, 55.000 άνθρωποι έχουν άνοια και περίπου 40.000 από αυτούς έχουν διαγνωστεί με τη νόσο Alzheimer. Στην Ελλάδα οι αριθμοί αγγίζουν τις 200.000 και τις 150.000 αντίστοιχα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία, που να μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλίμακας διεθνούς μελέτης που αφορά στη θεραπεία της νόσου Alzheimer, τα οποία δημοσιεύθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «PLOS Medicine» μπορεί να ανατρέψουν αυτά τα δεδομένα.

Η κλινική μελέτη με την ονομασία «Nilvad», με επικεφαλής και συντονίστρια ομάδα ερευνητών από το Trinity College του Δουβλίνου, διεξήχθη σε 23 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, και αφορά τη διερεύνηση νέας θεραπείας με χρήση της φαρμακευτικής ουσίας Νιλβαδιπίνη, αντί της καθιερωμένης θεραπείας με placebo.

Η νιλβαδιπίνη είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα β-αμυλοειδούς, της τοξικής πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο Alzheimer. 

Με αυτά τα δεδομένα, η έρευνα εστίασε στο αν θα μπορούσε η χρήση της νιβαλδιπίνης να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία και για ασθενείς με Alzheimer.

Εξετάσθηκαν συνολικά 511 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Alzheimer, στους οποίους είχε χορηγηθεί νιλβαδιπίνη, προκειμένου να διερευνηθεί εάν η χρήση της ουσίας μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Οι εκατό από αυτούς εξετάσθηκαν από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο σύνολο των ασθενών με ήπια έως μέτρια νόσο Alzheimer, η νιλβαδιπίνη ήταν γενικά καλά ανεκτή, ωστόσο, δεν υπήρξε όφελος από τη φαρμακευτική θεραπεία στη μνήμη ή σε άλλες νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ωστόσο, όταν εξετάστηκαν ξεχωριστά οι δύο κατηγορίες ασθενών (με ήπια / με μέτρια νόσο), ένα μικρό ποσοστό ασθενών που βρισκόταν στα αρχικά στάδια της νόσου φαίνεται να είχε όφελος από τη θεραπεία. Τα αποτελέσματα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ο επικεφαλής και συντονιστής της μελέτης, Καθηγητής της Ψυχιατρικής και Γηριατρικής του Trinity College του Δουβλίνου, Brian Lawlor, ανέφερε: «Το αποτέλεσμα της μελέτης για το σύνολο των ασθενών με ήπια και μέτρια νόσο Alzheimer ήταν αρνητικό. Ωστόσο, αν αναλύσουμε τα δεδομένα με βάση τη βαρύτητα της νόσου, οι ασθενείς με ήπια νόσο φαίνεται να επωφελήθηκαν από την νιλβαδιπίνη, ενώ οι ασθενείς με μέτρια νόσο Alzheimer φαίνεται να τα πηγαίνουν χειρότερα με τη λήψη του φαρμάκου. Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω σε μελλοντικές μελέτες. Εκτιμάται ότι, για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, θα πρέπει να στοχεύσουμε σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, διεξήχθησαν, επίσης, στους ασθενείς μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις, συνδυαστικά με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου. Ο αρμόδιος Καθηγητής Γηριατρικής Marcel Olde Rikkert, Διευθυντής στο Department of Geriatric Medicine, Radboudumc Alzheimer Center, Donders Institute of Medical Neurosciences, Radboudumc, Nijmegen, Ολλανδίας, σχολίασε: «Η πιθανή διπλή δράση της νιλβαδιπίνης τόσο στα επίπεδα του β-αμυλοειδούς όσο και στην αιματική ροή του εγκεφάλου ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες».

Η μελέτη Nilvad χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του 7ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών στην Ευρώπη που θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο συλλογικά, προκειμένου να μελετηθούν νέα φάρμακα για τη νόσο Alzheimer και την άνοια.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΣχετικά άρθρα:


Γρίπη: Πόσο κινδυνεύουμε; Πώς προφυλασσόμαστε;Γρίπη: Πόσο κινδυνεύουμε; Πώς προφυλασσόμαστε;

Το ΑΠΘ ενημερώνει


Επετειακή Ημερίδα με τίτλο: «Ιγμόρειο – Ο γναθιαίος κόλπος στην Ωτορινολαρυγγολογία και την Οδοντιατρική»Επετειακή Ημερίδα με τίτλο: «Ιγμόρειο – Ο γναθιαίος κόλπος στην Ωτορινολαρυγγολογία και την Οδοντιατρική»

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών


Τι είναι οι Αιμοσφαιρινοπάθειες - πως αντιμετωπίζεταιΤι είναι οι Αιμοσφαιρινοπάθειες - πως αντιμετωπίζεται

Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται


Το στριφτό τσιγάρο σου κάνει περισσότερο κακόΤο στριφτό τσιγάρο σου κάνει περισσότερο κακό

Τι λέει νέα έρευνα για τα τσιγάρα


Mεσογειακή Aναιμία: Θεραπεία μειώνει την ανάγκη για μετάγγιση αίματοςMεσογειακή Aναιμία: Θεραπεία μειώνει την ανάγκη για μετάγγιση αίματος

Aκόμα και στο μισό..


2ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 20182ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 2018

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών


AιμορροΐδεςAιμορροΐδες

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας Ιατρός - Γενικός Χειρουργός


Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέα διεθνής αναγνώριση για το Δρ. Κωνσταντίνο Μ. ΚωνσταντινίδηΌμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέα διεθνής αναγνώριση για το Δρ. Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη

Παμψηφεί επανεκλογή του ως Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA


Διαδικτυακή Εκπαίδευση στη Διπολική διαταραχήΔιαδικτυακή Εκπαίδευση στη Διπολική διαταραχή

Για επαγγελματίες ψυχικής υγείας


Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμόΟδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Κ.Μ.goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Διαβήτη και τη ΔυσλιπιδαιμίαΕκστρατεία Ενημέρωσης για τον Διαβήτη και τη Δυσλιπιδαιμία
Η ΓΕΝΕΣΙΣ  αποκτά πιστοποίηση TEMOSΗ ΓΕΝΕΣΙΣ αποκτά πιστοποίηση TEMOS
Κρούσμα μηνιγγίτιδας Β στην Σκύρο - περιστατικά και στη ΘεσσαλονίκηΚρούσμα μηνιγγίτιδας Β στην Σκύρο - περιστατικά και στη Θεσσαλονίκη
Πανάδες μετά τις διακοπές: Υπάρχει μόνιμη θεραπεία;Πανάδες μετά τις διακοπές: Υπάρχει μόνιμη θεραπεία;
Νέα δεδομένα για τον εμβολιασμό έναντι του  HPVΝέα δεδομένα για τον εμβολιασμό έναντι του HPV
Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν βαρύ τίμημα στην υγείαΟι αγχώδεις διαταραχές έχουν βαρύ τίμημα στην υγεία
Το στριφτό τσιγάρο σου κάνει περισσότερο κακόΤο στριφτό τσιγάρο σου κάνει περισσότερο κακό
Επετειακή Ημερίδα με τίτλο: «Ιγμόρειο – Ο γναθιαίος κόλπος στην Ωτορινολαρυγγολογία και την Οδοντιατρική»Επετειακή Ημερίδα με τίτλο: «Ιγμόρειο – Ο γναθιαίος κόλπος στην Ωτορινολαρυγγολογία και την Οδοντιατρική»
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο,τι