Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23-12-2020

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην TV100

«Υπερβαίνει το 50-60% το ποσοστό αποδοχής του εμβολίου στους υγειονομικούς»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην TV100
fontsize

Υπερβαίνει το 50% και σε άλλες περιπτώσεις το 60% το ποσοστό των υγειονομικών στη χώρα μας που δήλωσαν την επιθυμία να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer που φτάνει στα τέλη της εβδομάδας και στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης και στα «Γεγονότα στις 10» με τη Βάσω Λυκουρίνου.

«Η διστακτικότητα ήταν κάτι το αναμενόμενο. Όμως τα συνολικά ποσοστά που συγκεντρώνονται από τα διάφορα νοσοκομεία δείχνουν μία αποδοχή η οποία υπερβαίνει το 50%, σε άλλα νοσοκομεία το 60%. Και αν κανείς προσθέσει και αυτούς οι οποίοι το σκέπτονται και ίσως σε δεύτερη φάση να αποφασίσουν για τον εμβολιασμό, τα ποσοστά θα λέγαμε ότι είναι πολύ ικανοποιητικά και συγκρίσιμα άλλων κρατών» σημείωσε η κα Θεοδωρίδου. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το παράδειγμα των γιατρών που πρόκειται να μπουν πρώτοι σε αυτή τη μάχη, θα παρακινήσει στη συνέχεια και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. «Θα αναθεωρηθούν τα στοιχεία το επόμενο διάστημα. Στην πρώτη φάση κανείς είναι διστακτικός, αλλά μετά ή με το παράδειγμα των συναδέλφων του ή με περισσότερη ενημέρωση πάνω στο θέμα, μπορεί να αλλάξει γνώμη. Νομίζω ότι με τη μεγαλύτερη ενημέρωση, τα ποσοστά θα αλλάξουν και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο» τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής.

Ερωτηθείσα για την ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους ηλικιωμένους άνω των 85, ενώ για τις μικρότερες ηλικίες και τα άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα, η διαδικασία του εμβολιασμού δεν θα αρχίσει πριν την άνοιξη. «Για τον νεαρό πληθυσμό ο εμβολιασμός θα αργήσει. Θα πάρει τουλάχιστον τρεις μήνες. Για τους ηλικιωμένους άνω των 85 θα αρχίσει αμέσως μετά τους υγειονομικούς. Οι μεγάλες ηλικίες είναι στις προτεραιότητες, διότι ο κίνδυνος από τη νόσο ως προς τη βαρύτητα και τη θνησιμότητα, επιβαρύνει κυρίως τις μεγάλες ηλικίες. Η κλιμάκωση είναι μετά τα 60 χρόνια και ο κίνδυνος αυξάνει όλο και περισσότερο» σημείωσε.

Αναφερόμενη στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Pfizer που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «ο αριθμός των δόσεων που έχουν ήδη γίνει μέχρι τώρα στην Αγγλία και στην Αμερική, ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο. Δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες τέτοιες που να ξεφεύγουν από το πλαίσιο των παρενεργειών όλων των εμβολίων».

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τόνισε ότι αυτή δεν είναι γνωστή, επισημαίνοντας ότι «όλοι οι αναπνευστικοί ιοί έχουν το μειονέκτημα της βραχείας διάρκειας ανοσίας». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «ακόμη και λίγων μηνών ανοσία να προσφέρει το εμβόλιο, θα είναι ικανή για να αποτελέσει ανάχωμα στην εξάπλωση της επιδημίας».

Ερωτηθείσα για τη μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και για το εάν το διαθέσιμο εμβόλιο καλύπτει τον πληθυσμό και σε περιπτώσεις μεταλλάξεων, η κα Θεοδωρίδου τόνισε: «Είναι τέτοιος ο τύπος του ιού αλλά και η παρασκευή του εμβολίου που θα είναι απίθανο να μην προσφέρει κάλυψη με αυτού του τύπου τη μετάλλαξή. Επειδή δημιουργήθηκε ένας παγκόσμιος πανικός, βλέπουμε ότι συγκαλείται η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το ECDC. Πιστεύω ότι θα καταλήξουν σε μία σύσταση που θα μου επιτρέψετε να προβλέψω ότι θα είναι απαλλακτική ως προς το ότι αυτός ο ιός είναι πολύ διαφορετικός από άλλους που έχουν προηγηθεί και έχουν προκαλέσει μεταλλάξεις».

Τέλος, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, απηύθυνε και ένα μήνυμα προς τους πολίτες που παραμένουν διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. «Το μήνυμα είναι να ακούν όλο αυτό το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να φτάσει η σειρά του καθενός να εμβολιαστεί, όχι μόνο τους ειδικούς αλλά και τον άνθρωπο δίπλα τους. Τον άνθρωπο που έχει μία άλλη εμπειρία από τη νόσο. Ίσως κάποιο συγγενή που αρρώστησε. Να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τον κίνδυνο, διότι πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και ότι έχουν θα έχουν στα χέρια τους ένα όπλο το οποίο μπορεί να τους προστατεύσει. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σταθεί κάνεις περισσότερο σε αυτή τη φάση. Στην ενημέρωση την επιστημονική αλλά και τη συγκέντρωση της εμπειρίας από την κοινότητα».

Δείτε όλη τη συνέντευξη:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον Προσωπικό Γιατρό
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον Προσωπικό Γιατρό

Δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα εγγραφής λέει το Υπουργείο

Ιπποκράτειο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού λόγω τραγικών ελλείψεων
Ιπποκράτειο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού λόγω τραγικών ελλείψεων

Την άμεση πρόσληψη αναισθησιολόγων ζητά η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης

Το Ερρίκος Ντυνάν απορροφά τη Euromedica
Το Ερρίκος Ντυνάν απορροφά τη Euromedica

Ο νέος όμιλος υγείας θα διαθέτει περισσότερες από 1000 κλίνες

1ο Health Forum στη Θεσσαλονίκη
1ο Health Forum στη Θεσσαλονίκη

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό 2021
Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό 2021

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Καινοτόμες λύσεις για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
Καινοτόμες λύσεις για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Από την Α Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας