ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27-11-2019

«Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» - Το πρόγραμμα

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019

«Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» - Το πρόγραμμα

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019 το 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» με ακρωνύμιο RoDi. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία και η ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Απώτερος δε σκοπός της διοίκησης του Ιδρύματος είναι η καθιέρωση αυτού ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψής τους και σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος ελληνικών και ξένων παραγωγών, ένα ειδικό αφιέρωμα με τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μουσικές και επαγγελματικές και ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και πολλά άλλα.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

Προβολές κινηματογραφικών ταινιών διαγωνιστικού μέρους

Ειδικό Αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την προβολή τριών ταινιών: «Επιστροφή στην Κορυφή», «Μην ανησυχείς, δεν θα φτάσει μακριά με τα πόδια» και «Blindness»

Οι θεατρικές παραστάσεις «Η μικρή μας πόλη» του Thorton Wilder, Α.Σ.ΤΥΦΛΩΝ ΗΦΑΙΣΤΟΣ και «Ο κύριος Ρεμ» από το ΘΕΑΜΑ- Θέατρο ατόμων με αναπηρία

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5/12), μεταξύ αυτών για τη δωρεά μυελού των οστών με τη συμμετοχή του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) - «Χάρισε Ζωή»

Ειδικό session «Λογοτεχνία και Αναπηρία»

Μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα, και πολλά άλλα.

Όσον αφορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα, επισημαίνεται ότι η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:

1. Θάνο Σταυρόπουλο, Συνεργάτη Ξένου Προγράμματος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Θάνος Σταυρόπουλος πήρε το μεταπτυχιακό του στο Video and Filmmaking από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν το 2003 και το πτυχίο του στις Καλές Τέχνες από το De Montfort University το 2001. Η αγάπη του για την κινούμενη εικόνα και η πολύχρονη εμπειρία του στη διοργάνωση πολιτιστικών φεστιβάλ τον οδήγησε στη συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007. Έκτοτε παραμένει σταθερό μέλος της ομάδας προγράμματος και συντονισμού των διοργανώσεων και της ετήσιας δραστηριότητας του Οργανισμού.

2. Ελένη Φύκα, ενεργό μέλος της κίνησης καλλιτεχνών με αναπηρία και

3. Καθηγητή Michael L. Wehmeyer, Ph.D., διακεκριμένο επιστήμονα παγκοσμίως σε θέματα αυτοπροσδιορισμού και ειδικής αγωγής, με περισσότερα από 425 επιστημονικά άρθρα και 42 βιβλία στο ενεργητικό του, στα θέματα, μεταξύ άλλων, του αυτοπροσδιορισμού, της μετάβασης στην ενήλικη ζωή, και της εκπαίδευσης και συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία

Κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ άτομα με και χωρίς αναπηρία συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα σε όποιον ρόλο αυτά επιλέξουν, είτε συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές δράσεις είτε απλώς παρακολουθώντας τες. Οι εργασίες, μάλιστα, του Φεστιβάλ υποστηρίζονται από την ειδικά εκπαιδευμένη σε θέματα προσβασιμότητας, μικτή εθελοντική ομάδα του Φεστιβάλ ατόμων με και χωρίς αναπηρία.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό"

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο
O Same84 δημιούργησε μια μοναδική τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο

Για το πρόγραμμα «Χρώμα στα Νοσοκομεία» της UrbanAct

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»
«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας!»

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ
10η Εθελοντική Αιμοδοσία από τη Χ.Α.Ν.Θ. και το ΤΙΤΑΝ

Σε συνδιοργάνωση 18 κοινωνικών φορέων




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge